Stanić: SDP će pokrenuti inicijative za zaustavljanje daljeg rasta cijene peleta, razloga za povećanje do ovog nivoa ima

Po njegovim riječima "državno opredjeljenje da se ugalj i drva zamijene peletom, kao ekološki prihvatljivim, bez proizvodnje štetnih čestica i dima i podsticaji za kupovinu i ugradnju peći, kao i plaćanje 50% cijene za građane Pljevalja dovoljan su razlog da se ovim pitanjem ozbiljno i sistemski posvetimo"

4997 pregleda 8 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDO) će tokom sljedeće nedjelje pokrenuti inicijative kojima će se zaustaviti dalji rast cijena peleta i stanje u ovoj oblasti normalizovati poslije ekstremnog rasta cijena ove godine - sa 160 do maksimalno 180 eura tokom 2021, danas se cijene kreću i do 350 eura za tonu, saopštio je danas Mirko Stanić, član Predsjedništva SDP.

"Razloga za povećanje do ovog nivoa svakako ima, ali svakako da je ključni ogromni izvoz iz Crne Gore, jer su skoro sve zemlje u okruženju zabranile izvoz peleta zbog zaštite domaćih potrošača. Crna Gora je s druge strane, smanjila akcize na gorivo za 50%, stopu PDV za 66%, dok je cijena struje - glavnog energenta ostala na istom nivou. Pa ako i ima razloga za povećanje cijene, ona ne može biti 150% veće nego prošle godine", istakao je Stanić.

On je dodalo da je "hiljade crnogorskih porodica koje za ogrjev koriste pelet veoma pozitivno reagovalo na informaciju da je Skupština Crne Gore, na predlog SDP, smanjila stopu PDV na pelet sa 21% na 7%".

"Umjesto smanjenja, danas dobijaju dvostruko veće cijene nego prošle godine. Zbog toga je potrebna hitna reakcija koju ćemo inicirati i voditi do kraja, kako se ne bi desilo da crnogorske porodice postanu žrtve želje za ostvarivanje velikog profita. Proizvodnja peleta u Crnoj Gori, inače, prelazi 87.000 tona, dok je domaća potrošnja svega 19.000 tona, tako da se skoro 80% proizvodnje ide u izvoz", kazao je Stanić.

Po njegovim riječima "državno opredjeljenje da se ugalj i drva zamijene peletom, kao ekološki prihvatljivim, bez proizvodnje štetnih čestica i dima i podsticaji za kupovinu i ugradnju peći, kao i plaćanje 50% cijene za građane Pljevalja dovoljan su razlog da se ovim pitanjem ozbiljno i sistemski posvetimo".

"Samo kroz taj pristup svi možemo biti na dobitku - i građani kroz prihvatljive cijene grijanja za narednu sezonu i proizvođači sa korektnim uslovima privrjeđivanja i mogućnostima zarade i država kroz veće zapošljavanje i poreze", zaključio je Stanić.

Bonus video: