Funkcionerski stanovi na Vladi

Komisija ukinula spornu odluku o kojoj konačan stav treba da donese Abazovićev kabinet, možda već u četvrtak

6644 pregleda 7 komentar(a)
Utvrdiće nova pravila: Vlada, Foto: SasaMatic
Utvrdiće nova pravila: Vlada, Foto: SasaMatic

Vladina Komisija za stambena pitanja predložila je da se ukine Odluka o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera pozivajući se, između ostalog, i na prošlogodišnje mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, koja je to sugerisala.

Očekuje se da se predlog Komisije nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade u četvrtak, posebno nakon što je premijer Dritan Abazović ranije najavio ukidanje te odluke. On je to izjavio nakon veoma negativnih reakcija dijela javnosti, koje su uslijedili pošto je Vlada prošle sedmice izabrala novi sastav Komisije, a što je protumačeno da će biti nastavljena stara politika podjele stanova i kredita pod privilegovanim uslovima.

To je bila praksa Vlade kojom su rukovodili premijeri iz redova Demokratske partije socijalista, kada su pojedini funkcioneri, sudije i tužioci, kao i sudije Ustavnog suda stekli vrijedne nekretnine po simboličnim cijenama i isto takvim privilegovanim uslovima otplate.

Iz Vlade je juče saopšteno da su se na konstitutivnoj sjednici Komisije, kojom predsjedava premijerov savjetnik Sergej Sekulović, članovi saglasili da Odluku “treba staviti van snage i pristupiti izradi nove, čiji bi kriterijumi bili pravičniji i jasno definisani, a rad Komisije što transparentniji”.

Takođe, zaključeno je i da je, kako se navodi, dalje postupanje Komisije na osnovu postojeće odluke bilo problematizovano, nakon mišlljenja ASK, koja je ukazala na niz spornih odredbi odluke.

Bivši direktor ASK Sreten Radonjić dobio je stambeni kredit na osnovu te odluke, a ASK je utvrdio da ona krši javni interes nakon odlaska Radonjića sa čelne funkcije.

U mišljenju od 25. maja prošle godine ASK problematizuje to što izvršna vlast dijeli stanove i kredite predstavnicima sudske i zakonodavne čime se, kako navode, narušava osnovni princip podjele vlasti. ASK sugeriše da svaka grana vlast dijeli stanove u svom okviru, što nije novina jer oni imaju zasebne budžete i za ove namjene.

Vladina Komisija podsjeća i da je pred Ustavnim sudom “pokrenuto pitanje zakonitosti ove odluke”. Izuzev dvoje sudija, svi ostali u Ustavnom sudu, uključujući neke koji su penzionisani, takođe su ranije od Vlade dobijali stanove na osnovu odluke o kojoj treba da se izjašnjavaju.

Konatar: Povoljni uslovi za naučnike, ne ministre i poslanike

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar objavio je juče da su stanovi za funkcionere neprihvatljivi imajući u vidu, kako je objasnio, da građani moraju da plate svaki kvadratni metar stana. On je na Tviteru naveo da stanove treba da dobijaju naučnici, ljekari, profesori i svi oni vrijedni ljudi u državnoj administraciji, a ne poslanici i ministri koji su par godina na funkciji i možda nikada više. Konatar je rekao da je dodjeljivanje državnih stanova bivšim poslanicima, ministrima i drugim državnim funkcionerima, koje su oni poslije otkupili za smiješne iznose, neprihvatljivo.

On je naveo da lično može obećati građanima da dok je u politici i obavlja državnu funkciju nikada neće tražiti da mu država obezbijedi stan, niti bilo kakve povoljne uslove za njegovu kupovinu.

Bonus video: