Brđanin: Rezultati crnogorske policije potvrda njene posvećenosti

Kako je istakao, dobra i efikasna saradnja ostvaruje se u borbi protiv organizovanog kriminala, suzbijanja krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, što potvrđuju i konkretni rezultati i aktivnosti koje su u toku

2183 pregleda 6 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Rezultati crnogorske policije u oblasti međunarodne saradnje potvrda su njene posvećenosti da, u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala, koristi sve raspoložive mehanizme za blagovremenu razmjenu informacija i kvalitetnu operativnu saradnju, rekao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Brđanin je, u razgovoru sa direktorom Državne policije Italije, Lambertom Đanijem, rekao da u realizaciji značajnog broja aktivnosti od obostranog interesa veliki doprinos pružaju i italijanske kolege.

Kako je istakao, dobra i efikasna saradnja ostvaruje se u borbi protiv organizovanog kriminala, suzbijanja krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, što potvrđuju i konkretni rezultati i aktivnosti koje su u toku.

Iz crnogorske policije je saopšteno da je Brđanin predložio pospješivanje saradnje sa Italijom u dijelu otkrivanja počinilaca krivičnih djela iz oblasti dječje pornografije, crypto valuta i dark web-a.

“Za crnogorsku policiju je od velikog značaja podrška italijanskih bezbjednosih službi u unapređenju kapaciteta, naročito u projektima poput regionalnog projekta Evropske unije (EU) IPA 2019 Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se ta podrška ogleda u velikom broju operativnih sastanaka službenika policije sa zemljama regiona i šire, u usklađivanju baza podataka i razmjene operativnih informacija u skladu sa EU standardima, kao i intenzivnijem učešću u EMPACT aktivnostima EUROPOL-a.

Brđanin je istakao i kontinuirano dobru saradnju crnogorske i italijanske policije tokom ljetnje turističke sezone kojom prilikom se italijanski policijski službenici upućuju na ispomoć u Crnu Goru, kao što je to slučaj i ove godine.

“Kao modalitet buduće saradnje predloženo je jačanje kapaciteta u dijelu realizacije specijalizovane obuke na temu obezbeđivanje štićenih ličnosti za službenike Sektora policije posebne namjene, sa ciljem razmjene iskustava i unapređenja znanja u ovoj oblasti”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici ocijenili da će se tradicionalno prijateljski nastaviti.

Brđanin je sa saradnicima posjetio i Centralnu operativnu jedinicu bezbjednosti (NOCS), što je, kako su rekli iz policije, bila odlična prilika za produbljivanje saradnje specijalnih jedinica policije Italije i Crne Gore.

Bonus video: