sastanak šefova država i vlada u madridu

Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju na Samitu NATO-a

Saveznici će na Samitu razgovarati o ključnim temama za budućnost evroatlantskog prostora, uključujući usvajanje narednog Strateškog koncepta NATO-a, koji će trasirati kontinuiranu adaptaciju i transformaciju Alijanse

8626 pregleda 19 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović otputovaće danas u Madrid, gdje na poziv Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga predvodi crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada, Samitu NATO-a, koji se održava od 28. do 30. juna.

Saveznici će, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, na ovogodišnjem Samitu razgovarati o ključnim temama za budućnost evroatlantskog prostora, uključujući usvajanje narednog Strateškog koncepta NATO-a, koji će trasirati kontinuiranu adaptaciju i transformaciju Alijanse.

U svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu, lideri će diskutovati o daljem jačanju položaja odvraćanja i odbrane, podršci Ukrajini i drugim partnerima pod rizikom od destabilizacije u tekućem okruženju, ukjlučujući podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji.

"U kontekstu rastuće geopolitičke kompeticije, u Madridu će biti riječi i o jačanju partnerstava, prvenstveno sa EU, drugim partnerima koji dijele iste vrijednosti, kao što su partneri iz Indo Pacifičkog regiona, kao i o istorijskoj odluci Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u NATO", dodaje se u saopštenju.

Đukanović će učestvovati na sastancima NAC (Sjevernoatlantski Savjet), za šefove država i vlada, i imati susrete sa zvaničnicima zemalja članica na marginama Samita.

"On će sa suprugom, koja će imati odvojeni damski program tokom Samita, biti gost na Kraljevskoj gala večeri koju priređuje kralj Felipe VI, i neformalnoj transatlantskoj večeri za šefove država i vlada čiji je domaćin premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez", navode iz kabineta predsjednika.

U delegaciji su i ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić.