DPS: Zašto se ne saziva Skupština opštine Herceg Novi

"Može da radi ko šta hoće i kako hoće. Građani ne moraju znati šta se radi i šta će se raditi"

1302 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Iz hercegnovskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) upitali su zašto se ne saziva sjednica tamošnjeg lokalnog parlamenta.

Ističu da je Skupština opštine imala samo jedno redovno sazivanje od 1. januara ove godine, iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi u članu 40 obaveza sazivanja Skupštine utvrđena na najmanje jednom u tri mjeseca.

"Razumljivo je da apsolutna većina u Skupštini omogućava koaliciji na vlasti u Herceg Novom da se komotno ponaša i da ne vidi razlog za sazivanje Skupštine jer se bitne odluke donose u tom krugu, ali je neprihvatljivo negiranje demokratskih tekovina i onemogućavanje predstavnika građana da se čuje i njihov glas. Doduše, glas predstavnika građana čije partije i stranke čine koalicionu vlast se baš i ne čuju na Skupštini ali to ni u kom sličaju ne znači da se isto onemogući i onima koji imaju drugačije mišljenje", saopštili su iz odbora DPS-a u Herceg Novom.

Možda je, smatraju u toj partiji, razlog nesazivanja Skupštine i "nejasnoća u koalicionoj većini ko je, a ko nije u njoj".

"No, bez obzira što su neke partije izgubile odbornike, pa više i nemaju predstavnika u skupštini, pa ni u koalicionoj vlasti, iz javnih nastupa se stiče utisak da se ništa nije promjenilo. U svakom slučaju donose se odluke i obavljaju aktivnosti iz nadležnosti Skupštine bez Skupštine, ne poštuje se Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Herceg Novi", dodaju iz DPS-a.

Očigledno je, kako su kazali, da takvo stanje odgovara koaliciji koja obavlja vlast.

"Može da radi ko šta hoće i kako hoće. Građani ne moraju znati šta se radi i šta će se raditi. Ionako su oni bitni samo kada su izbori. A do tada mogu samo da se pitaju: Zašto se ne saziva Skupština opštine Herceg Novi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: