Nikolić: Postupak usaglašavanja ugovora sa SPC mora štititi interese Crne Gore, u protivnom se znaju posljedice

"Na ovaj način pokazuje se očito loša namjera prema Crnoj Gori i takav odnos prema državi nećemo dozvoliti. Srpska pravoslavna crkva ima svoje stavove koji su poznati u javnosti, kao i svoje interese koje je artikulisala više puta, te nas ne čudi da ova vjerska zajednica želi da ih postigne i kroz ovaj dokument"

14435 pregleda 24 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista podržava regulisanje odnosa između države i crkve na civilizovan način koji podrazumijeva potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kojim bi se štitili interesi države Crne Gore.

To je saopštio portparol partije Miloš Nikolić.

U saopštenju, Nikolić dodaje da čudi što je u današnjem prezentovanju dokumenta očita "ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan."

"Na ovaj način pokazuje se očito loša namjera prema Crnoj Gori i takav odnos prema državi nećemo dozvoliti. Srpska pravoslavna crkva ima svoje stavove koji su poznati u javnosti, kao i svoje interese koje je artikulisala više puta, te nas ne čudi da ova vjerska zajednica želi da ih postigne i kroz ovaj dokument. Ipak, primarna obaveza Vlade Crne Gore, kao druge strane potpisnice, jeste da zaštiti ono što su nacionalni interesi države", navodi se u saopštenju.

Nikolić dodaje da iz te partije, imajući u vidu pomenuto, očekuju da se "neće hitriti" sa potpisivanjem ugovora, "i da se neće pod bilo kakvim pritiskom, donositi odluke."

"Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posljedice", zaključuje Nikolić u saopštenju.

Bonus video: