Kovač: Vlada neće pasti zbog Temeljnog ugovora

"Ministarstvo pravde je odlučno da vodi dijalog sa svim zainteresovanim vjerskim zajednicama koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica shodno Zakonu o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenju o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori"

13878 pregleda 29 komentar(a)
Kovač, Foto: Boris Pejović
Kovač, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Marko Kovač za Euronews Srbija kazao je da smatra da je neophodno da Temeljni ugovor sa Srpskom pavoslavnom crkvom (SPC) bude potpisan što prije.

Napominje da dosadašnji ugovori sklopljeni sa vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način.

"Ovim putem informišemo i da su pregovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom započeti još 2012. godine, zbog čega smatramo neophodnim da Temeljni ugovor bude potpisan u što kraćem vremenskom roku", rekao je Kovač.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa SPC, Kovač je naveo da je došlo do odrđenog revidiranja dokumenta u normativnom dijelu, kao i u preambuli Ugovora.

"Ove izmjene suštinski ne mijenjaju svrhu samog Ugovora, ali u potpunosti usklađuju nacrt teksta Ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore", naveo je Kovač.

Na pitanje Euronews Srbija da li bi potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC mogao da ugrozi opstanak Vlade, Kovač odbacuje takvu mogućnost.

"Naprotiv, vjerujemo da će upravo taj čin dovesti do višeg nivoa demokratije u državi koja uvažava identitet svakog ljudskog bića i pravo na slobodu vjeroispovesti, koje je zagarantovano međunarodnim pravom i ustavima svih liberalno-demokratskih država, pa tako i Ustavom Crne Gore", rekao je Kovač.

Napominje da su svi ugovori nastali kao logičan sljed prepoznatih potreba, odgovornog partnerskog odnosa i pristupa.

"Ministarstvo pravde je odlučno da vodi dijalog sa svim zainteresovanim vjerskim zajednicama koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica shodno Zakonu o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenju o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori", napominje Kovač u pisanoj izjavi.

Kako navodi, sklapanjem potencijalnog Ugovora i sprovođenjem već potpisanih ugovora između države i verskih zajednica, Ministarstvo pravde ima namjeru da obezbijedi dostizanje prava i sloboda svim vjerskim zajednicama koje su garantovane Ustavom Crne Gore i Zakonom o slobodi vjeroispovesti.

Dodaje i da je Ministarstvo pravde na čijem je čelu odlučno kroz Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama u skladu sa svojim nadležnostima nastavi da baštini i jača međuvjerski sklad, te da poštuje sve vjerske zajednice, nezavisno od političke ili bilo koje druge pripadnosti.

Bonus video: