Abazović: Hrvatska veliki motivator, očekujemo da bude pokretač svega evropskog u Crnoj Gori

Plenković je kazao da je Hrvatska potpisala ugovor sa SPC prije 20 godina i da to nije kontekstualizovao u vremenu pristupanja Hrvatske EU

44488 pregleda 95 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2022. 14:27h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao ja se da premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem razgovarao o temama koje su ostale kao teret iz prošlosti, a koje bi bilo korisno rješavati.

Abazović boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

"To nisu teme koje će da uspore naše odnose, ali bi bilo korisno da ih rešavamo. Mislim da za neke već imamo rešenja. Osjeća se lijepa energija da možemo jedno po jedno skidamo s dnevnog reda. Naša budućnost je zajednička. Mi Crnu Goru vidimo kao dio EU i zahvalni smo Hrvatskoj što je EU dovela do naše granice", rekao je Abazović na pres konferenciji održanoj nakon sastanka sa Plenkovićem.

On je poručio da očekuje da upravo Hrvatska, kao naša bratska država, bude glavni pokretač svega evropskog u Crnoj Gori.

"Postoje zadaci koje treba da riješimo, pitanja za koje nam je potreban širi konsenzus... Cilj je da stabilizujemo regiju, ne unosimo nemir u ovim složenim vremenima koji postoje na istorku Evrope, a reflektuju se na nas, da ipak emitujemo stabilnost".

Dritan Abazović, Andrija Plenković
foto: Telegram

Abazović je kazao da Hrvatska svojim primjerom stoji kao veliki motivator Crne Gore da odradi domaće zadatke na putu EU integracija.

"Vrlo konstruktivno i lijepo jutro sa našim velikim prijateljima. Crna Gora će učiniti sve da bude prva naredna članica EU. Ako postoji zemlja koja je idealna da oživi proces proširenja EU koji je u nekoj vrsti zamora, to je definitivno Crna Gora. Naša ideja jeda sa svim susjedima imamo najbolje moguće odnose, da gradimo zajedničku budućnost i da se takmičimo u dobrim idejama", poručio je premijer.

Abazovića je u Zagrebu, uz počasnu gardu i najviše državne počasti, dočekao predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Pored Plenkovića, premijer će se zvanično sastati i sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Sa Abazovićem je u posjetu došao i ministar bez porfelja Adrijan Vuksanović.

"Nakon svečanog dočeka, započeo je tête-à-tête razgovor Plenkovića i Abazovića, nakon kojeg se očekuje i razgovor dvije delegacije", saopštili su iz Vlade.

Plenković je kazao da je želja Hrvatske da nastavi da rješava rezidualna pitanja iz vremena raspada SFRJ.

"Iz vremena agresije velikorspkog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Tih pitanja je ostalo više, od pitanja granice do rješavanja školskog broda Jadran, koji želimo da vratimo u Hrvatsku, do postavljanja spomen-ploče u Morinju", naveo je Plenković.

Zahvalio je Abazoviću jer je u Vladu uključio Adrijana Vuksanovića i uspio da postigne konsenzus o dugoročnom rješenju za korišćenje hrvatskog doma u Donjoj Lastvi "i na taj način riješi pitanje koje je važno za očuvanje, nastavak kulture i tradicije hrvatske nacionalne manjine i Hrvata uopšte".

"Razgovarali smo o aktuelnom stanju pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u EU. Hrvatska je tokom prethodne decenije pomagala na različite načine, prenošenjem znanja, ponudili smo naše iskustvo pristupanja. Mislim da smo s te strane napravili kvalitetne iskorake", rekao je Plenković.

Smatra da Crna Gora, koja je, kako kaže, najnapredija u tom procesu uz dobru dinamiku i dobru potpru za rješavanje određenih političkih pitanja mogla ubrzati svoju dinamiku.

"I mi ćemo je na tom putu podržati i kroz taj period i dijalog nastojati na što kvalitetniji način rješavati niz otvorenih pitanja. Nama je u interesu da se sa Crnom Gorom povezujemo kroz Jadransko-jonski kordiror. Izrazito pratimo i cijenimo što je Crna Gora na tragu politike EU i NATO kada je riječ o osudi Rusije i potpori Ukrajini. Mislim da smo, kada je riječ o spoljnoipolitičkim pitanjima, približili stavove. Hrvatska će u svojim aktrivnostima podržavati Crnu Goru i sve druge zemlje u susjedstvu na putu ka članstvu u EU", poručio je Plenković.

Plenković je kazao da je Hrvatska potpisala ugovor sa SPC prije 20 godina i da to nije kontekstualizovao u vremenu pristupanja Hrvatske EU.

"Ja se ne sjećam da je to iko spomenuo", naveo je Plenković i dodao da se radi o unutrašnjem pitanju Crne Gore.

Abazović je kazao da je potreban širi konsenzus za odluke koje se tiču evropskog puta i da za to nije dovoljno 46 poslanika koji podržavaju Vladu.

Bonus video: