Eraković: Dešavanja na Dan državnosti inscenirana, predstavljaju probni balon za neke buduće događaje

Prema riječima poslanice DPS-a Aleksandre Vuković Vlada nema podršku jer je evropski san Crne Gore podredila snu ”srpskog sveta” i pokazala "da ne haje za državni, nego za interes Crkve Srbije"

21891 pregleda 70 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Prema riječima potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Jevta Erakovića, događaji u Nikšiću od 13. jula pokazali su spregu dijela države i "paramilitarnih crkvenih organizacija čija ideologija, djelovanje i način finansiranja podsjeća na ratne ‘90-e".

"Institucije moraju sačiniti spisak ovih organizacija i moraju doći do onih koji ih finansiraju. Umjesto borbe protiv ekstremizma, dio vlasti već dugo iz straha ili interesa koketira sa tim grupama. Upozoravamo i domaću i međunarodnu javnost da je prijetnja po Crnu Goru i region realna, jer su te grupe izdašno finansirane, spremne da izazovu nestabilnosti u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini”, kazao je Eraković na konferenciji DPS-a u Nikšiću.

Kako je istakao, dio vlasti i njihova medijska infrastruktura žele da stvore lažni narativ o ekstremističkom balansu koji ne postoji, a svrha im je da to bude alibi za dio vlasti.

"Svi ekstremisti treba da budu jednako tretirani od strane države i tu mora biti jasna crvena linija. Crna Gora sad ima problem samo sa jednim, paravjerskim ekstremizmom. Pozivamo partnere sa obje strane Atlantika da uoče problem. Dešavanja na Dan državnosti su iscenirana i predstavljaju probni balon za neke buduće događaje”, kazao je Eraković i pokazao snimak gdje se vidi da je policija propustila grupu, kako je rekao, provokatora, kako ih je nazvao i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić.

Eraković
Erakovićfoto: Svetlana Mandić

Potpredsjednik DPS-a je kazao da je njihov pravni tim uradio analizu događaja i ukazao na propuste policije, kao i da su građani već počeli da podnose prijave zbog postupanja službenika policije

Predsjednik nikšićkog odbora DPS-a, Zoran Vukićević, kazao je da je predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, prvo najavio proslavu petrovdanskog vašara, kako bi spriječio održavanje proslave u organizaciji Foruma slobodnih građana „Luča“. "Kada mu ideja organizovanja vašara, kako je kazao, nije naišla na odobravanje, zakazao je proslavu 13. jula, praznika koji prošle godine nije ni pomenuo."

"Jasna je njegova namjera bila da osujeti održavanje skupa u organizaciji 'Luče', a još jasnija namjera kada je optužio neke bez imena i prezimena da su prijetili uvaženom umjetniku da odustane od nastupa. Drznuo se Kovačević da kleveta građane i tako podigne tenzije pokušavajući da osokoli huliganske grupe kako bi se ovaj praznik proslavio uz zastave druge države. Kovačević je angažovao one koje je angažovao za sve svoje prljave ujdurme i onda ih nagradi sa radnim mjestima”, kazao je Vukićević.

Vukićević
Vukićevićfoto: Svetlana Mandić

Poručio je da se Nikšiću mora vratiti epitet građanske prijestonice, da ljudi poput Kovačevića i Pekovića (načelnika CB Nikšić) i „njihovi izvođači radova“ narušavaju mir i kvalitetan suživot u gradu, i pozvao nikšićke Demokrate i URU da otkažu podršku predsjedniku Opštine.

„Da se jasno ograde od ovih činjenja i otkažu podršku lokalnim kaubojima i na taj način pokažu na djelu da je istina ono što saopštavaju što javno, a što tajno. U suprotnom i oni snose dio odgovornosti za sve ono što se dešava u gradu“, kazao je Vukićević.

Poručio je Kovačeviću da niti on, niti bilo ko iz njegove partije ima bilo šta protiv Srba, koji su im braća i prijatelji, ali da imaju protiv velikosrba, kao i da on svojim primjerom i prijateljima Srbima koji su mu u najtežim trenucima pomogli može o tome da posvjedoči. Uostalom, kako je kazao, njegov crnogorsko-srpski brak je primjer suživota i dobrog funkcionisanja. Pokazao je fotografije učesnika proslave, kako je ironično kazao ekstremista, među kojima su i članovi njegove porodice, kao i fotografije povrijeđenih građana nakon intervencije policije.

Poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković, kazala je da policija 13.jula umjesto da je zaustavila "skaradnu povorku koja je klicala Putinovoj Rusiji, pognula je glavu i dozvolila joj da dođe do građana i građanki koji su slavili veliki praznik"

"Alal vam vjera profesionalci. Sve smo viđeli. Njihovo djelo nisu mogli sakriti čak ni mediji koji su se dali u izjednačavanje srpskog i cnrogorskog nacionalizma. Uzalud su podmetanja, njihove namjere svi vidimo”, kazala je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima Vlada nema podršku jer je evropski san Crne Gore podredila snu ”srpskog sveta” i pokazala "da ne haje za državni, nego za interes Crkve Srbije".

"Nema podršku ni zbog onoga što se desilo u Nikšiću kada je poslata jasna poruka da je za Crnogorce uvijek spreman suzavac i da će se prema njima primjenjivati belvederska praksa”, kazala je Vuković.

Prema njenim riječima pregovaraju sa svim političkim akterima u Parlamentu oko povjerenja Vladi jer ne žele da zaustave evropski put Crne Gore bez obzira na "neodgovorno ponašanje Vlade i premijera".

"Vodimo dijalog i o tome da se riješe pitanja blokade u pravosuđu, a to možemo riješiti samo u Skupštini Crne Gore ukoliko imamo dvotrećinsku većinu", kazala je Vuković

Prema njenim riječima nije u pitanju da li će inicijativu o nepovjerenju Vladi podnijeti danas ili za dva dana, već je bitno da ta inicijativa ima svoju svrhu.

"A svrha je da zaustavimo i ovu Vladu i svaku koja namjerava da zaustavi Crnu Goru na njenom evropskom putu", poručila je Vuković i dodala da će na vrijeme obavijestiti javnost o prirodi inicijative koju će podnijeti.

Bonus video: