"Rodoljubi" raspiruju požar mržnje

Lekić: DPS sa svojim produženim rukama u Vladinoj koaliciji očigledno stoji iza nacionalističkih orgijanja koja stimulišu pojavu drugih i sličnih. Radulović: Događaji poput “proslave” u Nikšiću mogu poslužiti za precizno uspostavljanje makar dvije dijagnoze - u kakvom je stanju društvo i koji su mediji vođeni službom, a koji potrebom da dodu do istine

35214 pregleda 104 komentar(a)
U sukobu građana i policije 17 povrijeđenih, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
U sukobu građana i policije 17 povrijeđenih, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Nikšićki “odgovor” na pitanje trenutnog stanja crnogorskog društva trebalo bi da zabrine sve u državi, jer je pokazao da se njen kolektivni identitet nalazi u odmakloj fazi urušavanja.

Tako sagovornici “Vijesti” tumače novu epizodu rasta društveno-političkih tenzija, koje su kulminirale sukobima građana i policije tokom proslave Dana državnosti u Nikšiću, u kojima je povrijeđeno više osoba. Zabilježeni su i verbalni napadi na novinare...

Napetosti su se naglo rasplamsale zbog krize vlasti, koja je rezultirala odlukom Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da prošle sedmice okrene leđa premijeru Dritanu Abazoviću, zbog toga što je Vlada, protivno volji DPS-a, usvojila temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Iako nema predstavnike u izvršnoj vlasti, Đukanovićeva stranka je, s 29 poslanika, najveći parlamentarni “akcionar” Vlade, koja je izabrana prije samo dva i po mjeseca.

U periodu od formiranja Abazovićevog kabineta do raskola u njemu, na javnoj sceni nije bilo dešavanja visokog “nacionalnog naboja”.

Zbog temeljnog ugovora podršku Vladi uskratila je i Socijaldemokratska partija (SDP).

Poslije razdora u vlasti, a prije neslavnih događaja u Nikšiću, rastu “temperature” na političkoj pozornici doprinijeli su i verbalni napadi na premijera zbog izjave na komemoraciji u Potočarima, povodom godišnjice genocida u Srebrenici - da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima” i da ga “nisu počinile vojske, nego politike”.

Iako je Abazovićev stav o osudi tog zločina odavno poznat i iako se ekspresno izvinio zbog “nejasno izrečene misli”, to nije bila prepreka da se protiv njega - kako iz države, tako i iz regiona - povede žestoka političko-medijska kampanja, praćena govorom mržnje.

Manipulatorsko-demaogški repertoar

Predsjednik i poslanik Demosa Miodrag Lekić ocjenjuje da podizanje tenzija predstavlja već viđeno manipulisanje i da opet prisustvujemo “primitivnom, balkanskom u najgorem smislu, manipulatorsko-demagoškom repertoaru”, na štetu građana.

Mučne predstave prave i u strahu od pravnih ishoda kriminalno-korupcionaških afera: Lekić
Mučne predstave prave i u strahu od pravnih ishoda kriminalno-korupcionaških afera: Lekić foto: Luka Zekovic

Navodi da je možda novina u svemu tome da opozicija nije u prvim redovima “mučne predstave”, već da su to, kako kaže, ovjereni, nerijetko tragikomični, čuvari nacionalno-vjerskog identiteta koji primarno dolaze iz koalicione vlasti.

”Radi se o političkim snagama na vlasti, trenutno i u strahu od nagovještaja pravnih ishoda kriminalno-korupcionaških afera. Dakle, istih onih političkih snaga koje se javno i bučno samodefinišu kao vjerni nosioci zapadnih vrijednosti. Razumije se, podvaljujući time samom Zapadu. Naravno, mislim primarno na DPS koji zajedno sa svojim produženim rukama u Vladinoj koaliciji očigledno stoji iza nacionalističkih orgijanja koja stimulišu pojavu drugih i sličnih, samo u različitim dresovima. I mentori ovih drugih zaslužuju demistifikaciju i kritičku oštricu”, ističe Lekić za “Vijesti”.

Novinar nedjeljnika “Monitor” Zoran Radulović kaže da događaji poput trinaestojulske “proslave praznika u Nikšiću” mogu poslužiti za prilično precizno uspostavljanje makar dvije dijagnoze - u kakvom je stanju društvo i koji su mediji vođeni službom, a koji željom/potrebom da dodu do istine i ponude je publici.

”Nikšićki odgovor na prvo pitanje morao bi nas sve zabrinuti. Sudeći po porukama koje su klicali ili ih, u vidu transparentna, nosili ispisane na garderobi, među ‘patriotama’ s jedne i druge strane našeg rodoljublja bilo je isuviše onih kakve ne želite u blizini svoje djece”, rekao je “Vijestima”.

Neredima u Nikšiću 13. jula prethodila su dva okupljanja - prijavljeno, na Trgu slobode, koje je organizovao Forum slobodnih građana “Luča”, i neprijavljeno, čiji su učesnici, među kojima su bili i članovi pravoslavnog bratstva “Zavjetnici Tvrdoš”, krenuli u auto-kolonu s Trga Šaka Petrovića.

Oko 50 članova grupe iz auto-kolone pješke su, Manastirskom ulicom, uz pokliče Srbiji, Rusiji i Kosovu, došli do Trga slobode, gdje se nalazio manji broj građana, učesnika proslave 13. jula. Došlo je do prepirke, a zatim su krenule da lete flaše...

Policija je napravila kordon između dvije grupe i spriječila direktan kontakt, mada su se, kako se vidi na snimcima s društvenih mreža, prethodno sklonili i propustili grupu koja je krenula ka Trgu da stigne do njegovog ograđenog dijela.

Policijski kordon između dvije grupe “rodoljuba”
Policijski kordon između dvije grupe “rodoljuba”foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Uslijedio je sukob građana i policije, čiji je epilog, kako su “Vijestima” saopštili iz hitne službe - 17 povrijeđenih (sedam policajaca i deset građana). Svi su zadobili lakše povrede, osim jednog policajca.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću u toku je izviđaj povodom incidenata koji su se odigrali. Iz Uprave policije (UP) tvrde da je u Nikšiću bio angažovan dovoljan broj policajaca, da je policija bila adekvatno organizovana i pripremljena, te da je sprovodila planirane aktivnosti.

Na događaje u Nikšiću reagovali su gotovo svi politički akteri, a iz DPS-a i SDP-a tražili su hitnu smjenu načelnika tamošnjeg Centra bezbjednosti Dragoljuba Pekovića, optužujući ga da je direktno odgovoran za incidente.

Iz Đukanovićeve partije su saopštili da su dešavanja u Nikšiću inscenirana i da predstavljaju “probni balon za neke buduće događaje”. Najavili su inicijativu za kontrolno saslušanje u parlamentu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora UP Zorana Brđanina.

Lekić navodi da je “avanturistička operacija” povratka DPS-a na vlast primarno nanijela štetu crnogorskom društvu, ali i toj partiji, jer je, smatra, spriječila njihovu potencijalnu reformu i unutrašnje “čišćenje” - imperativa kog su, prema njegovim riječima, svjesni neki u toj stranci.

Podvlači da slike iz Nikšića, koje su koincidirale s posjetom visokih evropskih zvaničnika (Žozepa Borelja i Olivera Varheljija) državi, govore o “odmakloj fazi raspadanja kolektivnog identiteta Crne Gore”.

”Taj dugogodišnji projekat ne samo da je dao svoje rezultate na štetu ove zemlje, već pokazuje spremnosti za nastavke. I nastavka će biti, posebno u mjeri u kojoj se nastavi pad autoriteta države, institucionalnih i personalnih, procesa koji je dobrim dijelom bio utemeljen pojavom prethodne Vlade. U ovoj gustoj magli sastavljanja i djelovanja eksperimentalnih vlada, magli velikih neizvjesnosti, gdje je izvjestan samo teži život građana, treba istaći u ovom trenutku umjereno ponašanje opozicije ili njenog većeg dijela”, napominje sagovornik.

Medijska pažnja jedan od ključnih alata

Na meti optužbi za dešavanja u Nikšiću našle su se i “Vijesti”, koje mediji bliski DPS-u okrivljuju za “destabilizaciju crnogorskog društva”. Na sličnom fonu su i poruke koje stižu i iz DPS-a, iz kog kažu da postupanje policije u Nikšiću “nisu mogli sakriti čak ni mediji koji su se dali u izjednačavanje srpskog i crnogorskog nacionalizma”, i da “medijska infrastruktura” želi da stvori “lažni narativ o ekstremističkom balansu koji ne postoji”.

Radulović kaže da na medijskoj sceni prepoznaje dvije grupe.

Jedna grupa je, prema njegovim riječima, s neskrivenom radošću, jedva dočekala novi povod da se vrati u odavno iskopane rovove i, iz svih oružja, ospe vatru po neprijateljskoj strani. I ona druga koja se, kaže, s novim povodom za stare teme suočili svjesni toga da je pred njima izbor iz priče o tamnom vilajetu - ko se uključi, kajaće se; ko se ne uključi, kajaće se još više.

Među “patriotama” s obje strane isuviše je onih kakve ne želite u blizini djece: Radulović
Među “patriotama” s obje strane isuviše je onih kakve ne želite u blizini djece: Radulovićfoto: Boris Pejović

”S jedne strane, teško je ignorisati stvarnost, posebno kad je ona toliko tužna i ružna. S druge strane, medijska pažnja je jedan od ključnih alata za promociju i širenje svih ‘...izama’ izgrađenih na kompleksima, fobijama ili ekonomskim računicama njihovih promotera”, podvlači Radulović.

Bivša većina da otvori vrata saradnje

Lekić kaže da je, u kontekstu posljednjih dešavanja na političkoj sceni, njegova partija više puta u prethodnom periodu izlazila s apelom da parlamentarna većina s posljednjih izbora zadrži određenu koordinaciju, odnosno moguće oblike saradnje.

”To smo dužni prema građanima - ako se neko sjeća, makar i sa zakašnjenjem, takve obaveze. Uz, razumije se, kritički odnos prema operaciji vraćanja DPS-a i njihovih saveznika na vlast, neubjedljivim potezima Vlade, posebno prema nastavku državnog rasipanja para osiromašenih građana, u čemu postoji primjetan kontinuitet 41, 42, i 43. Vlade. Opozicija treba da istraje u sljedećem: da zadrži i unaprijedi međusobnu komunikaciju i bude otvorena prema doprinosu državnim interesima, a to je u ovom trenutku kompletiranje sudskih organa i ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24 - obaveza u isti mah prema EU i našim građanima.”

Esnafskim pravilima na govor mržnje

Radulović kaže da nema recept za precizno doziranje osude i ignorisanje mržnje u medijima, dodajući da je siguran da je njena promocija izuzetno nezdrava za konzumente medija.

”Pa se, umjesto savjeta, mogu samo pozvati na pravila esnafa i postojeći novinarski Kodeks: činjenice se moraju provjeriti, potvrditi, još jednom provjeriti i potvrditi, pa staviti u adekvatan kontekst i poslužiti u količini koja je srazmjerna javnom interesu.”

Bizarni regionalni hor pratnja domaćih korumpiranih snaga

Konstatujući da je Abazović trenutno “na meti”, i to, kako kaže, na brutalan način, Lekić napominje da kampanju protiv crnogorskog premijera iz “domaćih korumpiranih redova” prati “jedan bizarni hor iz regiona”.

”Čije je postojanje jedna druga, i ne nebitna, tema.”

Bonus video: