Abazović putuje u Rim: U četvrtak radna posjeta Italiji

"Posjeta će biti prilika za dalje jačanje međudržavnih relacija kroz identifikovanje modaliteta bilateralne saradnje i konkretnih oblasti od zajedničkog interesa, ali i promociju ekonomskih potencijala i afirmacije Crne Gore kao privlačne investicione i bezbjedne turističke destinacije"

5282 pregleda 8 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović boraviće u četvrtak, 21. jula, u radnoj posjeti Italiji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U okviru posjete, kako se navodi, Abazović će se sastati sa predsjednikom Vlade Italije Marijom Dragijem i ostalim italijanskim zvaničnicima.

Kada je u pitanju značaj posjete iz Vlade su naveli.

"Imajući u vidu tradicionalno prijateljske odnose, dodatno osnažene strateškim partnerstvom u okviru NATO, radna posjeta predsjednika Vlade Dritana Abazovića biće prilika za dalje jačanje međudržavnih relacija kroz identifikovanje modaliteta bilateralne saradnje i konkretnih oblasti od zajedničkog interesa, ali i promociju ekonomskih potencijala i afirmacije Crne Gore kao privlačne investicione i bezbjedne turističke destinacije. Radnu posjetu Abazovića oportuno je iskoristiti za upućivanje snažne poruke o posvećenosti Crne Gore reformskim aktivnostima u cilju njene pune demokratske konsolidacije, kao i ispunjavanju neophodnih kriterijuma iz evropske agende budući da je integracija u EU prioritetan cilj koji nema alternativu", navodi se u saopštenju.

Vodeći se značajem predloženih formata susreta u aktuelnom geopolitičkom momentu, pogotovo kada je u pitanju narušen evropski bezbjednosni poredak, iz Vlade dodaju da posjeta Rimu predstavlja i platformu za razmjenu mišljenja o daljim koracima u svrhu očuvanja mira i globalne bezbjednosti, iz ugla usklađenosti Crne Gore sa postulatima evroatlantskog partnerstva, što bi, u krajnjem, dodatno opravdalo reputaciju Crne Gore kao kredibilne članice Alijanse i pouzdanog i odgovornog aktera na međunarodnoj mapi.

"Takođe, planirani sastanci pružiće podsticaj afirmaciji Crne Gore kao konstruktivnog subjekta na multilateralnoj ravni, naročito uzevši u obzir da je naša država od 1. jula 2022. preuzela od Grčke jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), pod sloganom 'Kultura nas stapa i jača'. Predsjedavanje inicijativom biće dodatna prilika da Crna Gora potvrdi svoje kapacitete regionalnog lidera u EU integracijama", dodaju iz Vlade.

Kako je saopšteno u delegaciji Vlade tokom posjete Italiji, uz Abazovića, biće: Milena Šofranac Ljubojević, ambasadorka Crne Gore u Italiji, Đorđe Radulović, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Ana Rašović, šefica Kabineta predsjednika Vlade, Miloš Perišić, savjetnik predsjednika Vlade za medije i Radivoje Koprivica, savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije.

Bonus video: