Pavličić i Jovanović rivalke za VDT?

Do kraja mjeseca očekuju se neka rješenja, kao i raspisivanje novog oglasa za VDT nakon što budu saslušani Suzana Mugoša, Aleksandar Kovačević i Vladimir Deletić

36264 pregleda 64 komentar(a)
Valentina Pavličić, Foto: Boris Pejović
Valentina Pavličić, Foto: Boris Pejović

Od političkih dogovora i rezultata rada tužilačke organizacije zavisiće da li će Državno tužilaštvo nakon gotovo tri godine izaći iz v.d. stanja i da li će dobiti vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Vršiteljki dužnosti Maji Jovanović mandat ističe 6. avgusta, uz mogućnost reizbora.

Plan većine parlamentarnih partija je da već početkom avgusta, Tužilački savjet (TS) raspiše konkurs za čelno mjesto u Vrhovnom državnom tužilaštvu, što bi značilo da do kraja jula treba da se okočna procedura izbora po oglasu starog saziva TS-a.

Bivši v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić povukao je juče kandidaturu za VDT-a po tom oglasu, o čemu je obavijestio nadležni Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu. Procedura u vezi sa njim se međutim nije okončala sve dok poslanici na plenarnoj sjednici to ne konstatuju. Zatim po zakonu Odbor i plenum moraju da se izjasne i o preostala tri kandidata sa tog konkursa.

To su sutkinja Suzana Mugoša, advokat Aleksandar Kovačević i službenik Uprave policije Vladimir Delević.

To je juče potvrdila i šefica Kluba poslanika SDP-Liberalna partija Draginja Vuksanović Stanković: “Potrebno je da se saslušaju preostala tri kandidata. Ako nijedan od tih kandidata ne bi dobio potrebnu većinu, onda bi se išlo u raspisivanje novog javnog oglasa”, navela je ona, nakon nastavka parlamentarnog dijaloga koji je počeo 8. jula, sa ciljem ubrzanja izbora u pravosuđu.

Maja Jovanović
Maja Jovanovićfoto: Luka Zeković

Za izbor VDT-a, troje sudija Ustavnog suda i četiri pravnika za Sudski savjet potrebna je dvotrećinska, odnosno, tropetinska podrška u Skupštini.

Dok traje formalna procedura završetka starog konkursa za VDT-a, u političko - pravosudnim krugovima već se pominje nekoliko imena pravnika, koji bi mogli da preuzmu ključnu poziciju u tužilaštvu.

U vrhu tog spiska su aktuelna vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović i dugogodišnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić.

Tužiteljka Jovanović, sasvim izvjesno, od Tužilačkog savjeta će i nakon 5. avgusta ove godine dobiti drugi polugodišnji v.d. mandat, jer u aktuelnom sazivu nema nikakvih nesaglasnosti da joj povjere da još šest mjeseci rukovodi tužilačkom organizacijom, gdje je čelno mjesto upražnjeno, odnosno u v.d. stanju još od 7. oktobra 2019. godine.

”Ne možemo zanemariti ostvarene rezultate u kratkom periodu i ukoliko nastavimo istim intenzitetom, a vjerujem da hoćemo, ozbiljno ću razmisliti i o kandidaturi za VDT-a”, kazala je Jovanović polovinom juna u intervjuu “Vijestima”.

Kao mogući kandidat za VDT-a pominje se i Valentina Pavličić, čija 30-godišnja biografija u pravosuđu, ali i jaka podrška međunarodnih partnera daju realnu šansu da ona bude izbor međupartijskih dogovora kako bi se konačno izašlo iz v.d. stanja u tužilaštvu.

”Vidjećemo, ukoliko se u pravosuđu raspišu određeni konkursi, a ako se opredijelim da u tom pravcu nastavim profesionalni put, predstaviću moj program i jasnu viziju za izlazak iz krize. U ovom trenutku ne želim da kažem ni da ni ne, razmisliću i o jednom i drugom”, kazala je Pavličić “Vijestima”.

Pavličić je bila dugogodišnji sudija krivičar u crnogorskom pravosuđu, u kome je postupala kao sudija u najsloženijim predmetima iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije, a koji su do pravosnažnosti dovedeni. Od 2015. godine je nastavila diplomatsko - pravnu karijeru kao zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

​Ona se prošle godine pominjala i kao mogući kandidat da u v.d. stanju preuzme rukovođenje tužilaštvom, ali je internu ponudu međunarodne zajednice i političara, tada odbila smatrajući da na osnovu svoje biografije treba isključivo u punom mandatu da preuzme Vrhovno državno tužilaštvo ili Vrhovni sud Crne Gore...

Pojedini izvori navode da bi Demokratska partija socijalista i SDP željeli da čelno mjesto u tužilačkoj organizaciji preuzme advokat Nikola Martinović.

Martinović juče nije odgovarao na pozive Vijesti.

Premijer Dritan Abazović je prošlog četvrtka u emisiji “Načisto” kazao da se još “nije došlo do imena VDT-a”.

”To će biti najsloženije u ovom procesu... Pominjala su se neka imena... VDT zbog funkcije i političkog momenta i zbog rezultata u poglavljima u 23 i 24 nosi poseban senzitivitet i mislim da će to biti najsloženije pitanje. Volio bih da griješim i da lako nađemo osobu čije će ime zadovoljiti čitav parlament”.

Abazović je, na pominjanje imena advokata Nikole Martinovića kao kandidata za VDT, kazao da je on za GP URA - neprihvatljiv.

”Taj gospodin je bio član komisije, krajnje neprofesionalno ponašanje...”, kazao je Abazović, aludirajući na komisiju koja se bavila pitanjem Temeljnog ugovora.

Izbor čelnika pravosuđa je ključan za pokretanje procesa priključenja Crne Gore Evropskoj uniji.

Abazović je juče apelovao na poslanika da koliko je moguće ubrzaju izbor nosilaca pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta.

“Vidio sam dobru volju predsjednice Skupštine i na tome sam da treba svi da damo maksimum u onome što je naš domen i što je dio naše odgovornosti. Optimista sam da do kraja mjeseca možemo dobiti rezultata makar za jedno od ove tri tačke. Vjerujem da se u crnogorskom parlamentu stvorio zaista široki konsenzus kada je evropski put Crne Gore u pitanju”, kazao je Abazović na sjednici Vlade.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je ključno da se ključni ljudi u pravosuđu imenuju do kraja proljećnog zasjedanja ili do kraja septembra.

“Poruka sa sjednice Savjeta EU i sa sastanaka sa naši predstavnicima je da mi možemo dobiti završna mjerila do kraja ove godine. Sa završnim mjerilima ulazimo u završnu fazu pregovora”, poručila je Marović na istoj sjednici.

Burić: Poslanicima poslali poruku da je gubljenje vremena da odlučuju o meni

Dražen Burić je obavijestio predsjednika Odbora Moma Koprivicu da mu je čast što ga je bivši saziv TS-a predložio kao kandidata za VDT-a, ali imajući u vidu “poruke poslate prethodnih nedjelja kroz izjave određenih poslanika-članova Odbora, cijenim da je dalja skupštinska procedura u potpunosti obesmišljena jer je ishod tog postupka već najavljen”.

”Poslanici iz različitih poslaničkih klubova ovaj predlog javno su karakterisali kao prepreku i odugovlačenje na putu postizanja “političkog dogovora” za izbor VDT-a, čime su jasno iznijeli svoj stav da je za njih odlučivanje o dostavljenom predlogu bespredmetno i da predstavlja gubljenje vremena”, napisao je Burić u dopisu.

Burić
Burićfoto: Savo Prelević

Burić je 10. juna 2021. godine nakon odlaska u penziju dugogodišnjeg VDT-a Ivice Stankovića izabran za vršioca dužnosti i tu funkciju je obavljao do 5. februara ove godine kada je novi saziv TS-a za vršiteljku dužnosti VDT-a izabrao Maju Jovanović.

Dobra volja postoji, skraćenje mandata nije pominjano

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da je postignuta saglasnost da treba ubrzati procedure za izbore u pravosuđu na svaki mogući način: “Ustavni odbor i Odbor za politički sistem imaće više sjednica koje će u narednom periodu izvršiti određene procedure glasanja oko postojećih kandidata i onda upućivati prema plenuma kako bismo došli do izjašnjavanja do kraja ovog mjeseca”, rekla je Đurović.

Na pitanje ko će glasati ako se pokrene inicijativa o skraćenju mandata Skupštini, kao što je najavljivano, ona je odgovorila da je i danas provejavala dobra atmosfera prepoznavanja prioriteta u deblokadi procesa pristupanju EU i da skraćenje mandata Skupštini nije pominjano.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Ona je najavila da će nova radna sjednica parlamenta biti 25. jula, u okviru koje i tačka izbori i imenovanja.

Šefica Kluba poslanika SDP-LP Draginja Vuksanović Stanković kazala je nakon sastanka u Skupštini da postoji volja svih da se zaokruže i dovrše pitanja izbora članova Sudskog savjeta, Ustavnog suda i VDT.

Ona je novinarima u Skupštini rekla da postoji saglasnost svih da se te procedure dovedu do kraja. “Ono što je jako važno jeste da je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu završio procedure i da ostaje da se postigne saglasnost oko izbora uglednih pravnika za Sudski savjet”, istakla je Vuksanović Stanković.

Odbor je saslušao 34 kandidata za SS, pa bi trebalo na nekoj narednoj sjednici da od njih izabere i predloži plenumu četiri.

Što se tiče izbora sudija Ustavnog suda, poslanica SDP je podsjetila da su bila tri konkursa i da jedan još traje. “Postoji volja da se ubrza procedura kandidata na Ustavnom odboru, kako bi, eventualno, imali predloge po osnovu ta tri konkursa i kako bi se do kraja mjeseca završili izbor četiri člana za Sudski savjet i mogući izbor sudija US”, rekla je.

Bonus video: