Prava Crna Gora: Poništiti odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini, to područje proglasiti parkom prirode

"Sve dok se odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini ne ukine postojaće mogućnost da se uprkos protestima izvode vojne vježbe na Sinjajevini"

2079 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)
Foto: Prava Crna Gora/Prava Podgorica (Facebook)

Prava Crna Gora saopštila je da podržava inicijativu Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, kao i da će podržati sve inicijative i proteste za zaštitu Sinjajevine.

"Zato ovim putem zahtijevamo da se u najkraćem roku poništi odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini i da se navedeno područje proglasi parkom prirode", dodaje Prava Crna Gora u saopštenju.

Ova partija u saopštenju podsjeća da je "neprihvatljiva odluka Vlade Duška Markovića iz 2019. godine da vojni poligon za potrebe Vojske Crne Gore bude formiran na Sinjajevini, tačnije na lokaciji u ukupnoj površini od 74.596.381 metara kvadratnih u tri opštine - Kolašinu, Mojkovcu i Šavniku".

"Predstavnici DPS-a i drugih satelitskih partija u toj Vladi su jednoglasno donijeli odluku da uništavaju prirodu na Sinjajevini i pokušali da od nje stvore vojni poligon, čime su pokazali im zaštita prirode i potrebe građana nisu važne", kažu iz Prave Crne Gore.

Dodaju i da su protiv navedene odluke više puta protestovali mještani opština koje obuhvataju djelove Sinjajevine i vlasnici katuna na Sinjajevini.

"Tom protestu su se pridružili brojni građani Crne Gore, jer bi vojni poligon uništio prirodu na Sinjajevini i onemogućio stočarima koji izdižu stoku na toj planini da koriste taj prostor. Jedan od tih protesta je trajao 51 dan i zahvaljujući njemu je bio spriječen pokušaj održavanja vojne vježbe na Sinjajevini", piše u saopštenju.

Smatraju da "odluka o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini na žalost još nije ukinuta, iako se Vlada Dritana Abazovića nastoji predstaviti u javnosti kao ekološka".

"Naprotiv, svjedoci smo da ministar odbrane Raško Konjević najavljuje realizaciju planiranih aktivnosti vojske na Sinjajevini. Sve dok se odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini ne ukine postojaće mogućnost da se uprkos protestima izvode vojne vježbe na Sinjajevini. Prava Crna Gora je od početka bila protiv formiranja vojnog poligona i održavanja vojnih vježbi na Sinjajevini, jer se borimo za zaštitu prirode i poštujemo volju građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: