Kavarić traži od Abazovića da odredi termin potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC, kritikovao Gorjanc Prelević i Spaić

Kavarić od premijera traži da država sa crkvom, pristupi autorizovanju i ovjeri Temeljnog ugovora, koji je, kako je naveo usvojen, pravosnažan, objavljen u Službenom listu i izvršan, odlukom Vlade Crne Gore od 08. jula

23764 pregleda 76 komentar(a)
Kavarić, Foto: Luka Zeković
Kavarić, Foto: Luka Zeković

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorko primorske Dalibor Kavarić zatražio je od premijera Dritana Abazovića da sa nadležnim crkvenim vlastima, odredi i usaglasi međusobno prihvatljiv termin i mjesto postpisivanja Temeljnog ugovora.

Kavarić od premijera traži i da država sa crkvom, pristupi autorizovanju i ovjeri Temeljnog ugovora, koji je, kako je naveo usvojen, pravosnažan, objavljen u Službenom listu i izvršan, odlukom Vlade Crne Gore od 08. jula .

Time bi, navodi pravni zastupnik MCP, Abazović izvršio "svoju ustavnu i zakonsku obavezu, na sprovođenju i izvršenju pravosnažnih i izvršnih odluka Vlade i drugih državnih organa"

Kavarić je u obraćanju premijeru iznio i niz kvalifikacija na račun izvršne direktorice Akcije za ljudska prava (HRA) Tee Gorjanc Prelević i dekanice Pravnog fakulteta Anete Spaić koje su odbile da budu dio ekspertskom tima koji analizira temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ako u njemu bude advokat Velibor Marković.

"Molim Vas da shodno svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, na vođenju spoljašnje i unutrašnje politike i izvršenju odluka državnih organa, zaštitite visoko dostojanstvo i ugled ugovornih strana: Države i Crkve i da pristupite izvršenju pravosnažne odluke Vlade CG od 08. 07. 2022. godine kojom je utvrđen predlog Ugovora između Države Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve, i da na taj način ne dozvolite degradaciju, licitiranje i relativizovanje odluke državnog organa, postignute standarde i utvrđenu saglasnost ovoga pravnoga akta na kome je u višegodišnjem perodu učestvovalo više domaćih i međunarodih eksperata i stručnjaka iz oblasti odnosa Države i Crkve", navodi Kavarić u obraćanju Abazoviću.

Navodi i da bi sprovođenjem odluke Vlade, Abazović prekinuo "iskazani stepen i način neozbiljnosti i opstrukcije koji su manifestovale" Gorjanc Prelević i Spaić, sa ciljem kako tvrdi "obesmišljavanja, kompromitovanja i onemogućavanja izvršenja navedene odluke Vlade i sa njom povezanog potpisivanja Temeljnog govora".

Kavarić je u pismu Abazoviću naveo da se Gorjanc Prlević i Spaić "bave uslovljavanjem države, moralisanjem, iskazivanjem netrpeljivosti, zaštitom prava žena i „LGBT“ osoba, manifestacijom subjetkivnih osjećaja nepodošljivosti, animoziteta i netrpeljivosti prema drugim članovima tima" i da te kategorije i oblasti "koje navodno štite, nemaju nikakve veze sa odnosima države i crkve".

Kavarić je u pismu optužio Gorjanc Prelević i Spaić da su "poznate po javnim kritikama i odioznosti, samo na račun Srspke pravoslavne crkve".

Bonus video: