Abazović: Crna Gora otvoreno podržava evropski put BiH, poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet

"Odnos Vlade Crne Gore prema Bosni i Hercegovini je prijateljski i bratski, i u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove", istakao je Abazović

2816 pregleda 4 komentar(a)
Jukić i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Jukić i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora otvoreno podržava evropski put Bosne i Hercegovine (BiH), poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, uvjerena da su stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusjedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa Branimirom Jukićem, ambasadorom BiH u Crnoj Gori.

To je saopšteno iz Vlade Crne Gore.

"Odnos Vlade Crne Gore prema Bosni i Hercegovini je prijateljski i bratski, i u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove", istakao je Abazović.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je Jukić naznačio da su odnosi dvije države za primjer svima na Zapadnom Balkanu i da su zasnovani na kontinuiranom međusobnom uvažavanju.

"BiH iskreno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kako zbog Crne Gore, tako i zbog Bosne i Hercegovine, regiona, ali i Evropske unije", naglasio je ambasador Jukić.

Iz Vlade su kazali da je Abazović izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio sa ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona.

"Podržavam inicijativu da se 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, što je predviđeno članom 5 Rezolucije", rekao je Abazović.

U saopštenju piše da je "razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji u državi, Abazović naglasio važnost šireg političkog konsenzusa u kontekstu deblokade pravosuđa i izborne reforme kao najvažnijih segmenata u ključnom dijelu evropskih integracija".

Iz Vlade su poručili da su se Abazović i Jukić saglasili da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU.

"Oni su razmijenili mišljenja o turističkoj sezoni, političkim prilikama unutar dvije države i regionu, saglasivši se da je zajednički interes da se dvije države nađu u EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: