Krivokapić: Sa Vladom koja iskreno sprovodi evropsku agendu za tri godine ćemo završiti pregovore

“Ocijenjeno je da se posjeta Krivokapića dešava u važnom političkom momentu za integraciju Zapadnog Balkana u EU, i da je strateški interes Evrope da se ubrza proces pregovora”, kaže se u saopštenju

6620 pregleda 13 komentar(a)
Krivokapić i Fiko, Foto: MVP
Krivokapić i Fiko, Foto: MVP

Crna Gora će, ukoliko bude imala Vladu koja iskreno sprovodi evropsku agendu i na tom programu ima stabilnu političku podršku, završiti pregovore u sljedeće tri godine i postati naredna članica Evropske unije (EU), kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Krivokapić se, prvog dana posjete Italiji, u Rimu sastao sa predsjednikom najbrojnijeg Predstavničkog doma italijanskog Parlamenta Robertom Fikom.

“Ocijenjeno je da se posjeta Krivokapića dešava u važnom političkom momentu za integraciju Zapadnog Balkana u EU, i da je strateški interes Evrope da se ubrza proces pregovora”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da Crna Gora cijeni i razumijevanje prijateljske Italije sa kojom njeguje intenzivan politički dijalog, bliske istorijske i kulturne veze.

“Šef crnogorske diplomatije je prenio očekivanje da će Crna Gora, ukoliko bude imala Vladu koja iskreno sprovodi evropsku agendu i na tom programu ima stabilnu političku podršku, završiti pregovore u sljedeće tri godine i postati prva naredna članica EU”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da su Krivokapić i Fiko istakli značaj daljeg razvoja ekonomskih odnosa Crne Gore i Italije.

“Navodeći da je naša država postala hub za distribuciju električne energije prema Italiji, te da bi u susret skorom povezivanju sa BIH trebalo pristupiti izgradnji drugog kabla, što bi donijelo dodatne ekonomske efekte za Crnu Goru”, dodaje se u saopštenju.

Fiko je rekao da Italija daje podršku brzom članstvu Crne Gore u EU, čiji osnov će biti u ispunjavanju kriterijuma iz oblasti vladavine prava.

Krivokapić se danas, kako je saopšteno, sastao i sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničog doma Parlamenta Pjerom Fasinom.

“Tom prilikom, istaknuto je da je integracija Zapadnog Balkana prioritet Italije i cijele Evrope, te da je nakon dugog vremena zastoja neophodno intenzivirati proces pregovora sa EU, koji je važan za stabilnost evropskog kontinenta”, kazali su iz MVP.

Krivokapić i Fasino
Krivokapić i Fasinofoto: MVP

Krivokapić je zahvalio Fasinu što je Parlament Italije prošle godine usvojio Rezoluciju o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, koja je, kako je saopšteno, potvrdila jedinstvo italijanskih partija o potrebi ubrzanja pristupanja EU.

“Na toj liniji, ocijenio je izuzetno važnim dugo trajanje crnogorsko-italijanskog prijateljstva i parlamentarnog života, koji se temelje na brojnim dostignućima”, naveli su iz MVP.

Iz MVP su dodali da je zajednički ponovo osuđena agresije Rusije prema Ukrajini i ocijenjeno da je evroatlantsko jedinstvo iznenadilo agresora, ali i pokazalo vitalnost evropske demokratije kada se suoči sa nepravdom.

“Ocijenjeno je da Jadransko more predstavlja sigurno područje u kompleksnom širem području, te da je potrebno iskoristiti potencijale luka koje su strateški važne tačke za bilateralnu i multilateralnu saradnju”, rekli su iz MVP.

Kako su kazali iz Ministarstva, Krivokapić je posjetio i Univezitet Luiss Guido Carli, gdje je razgovarao sa rektorom Andreom Prenćipeom o mogućnostima saradnje i edukacije i treninga za crnogorsku administraciju kako bi se u toj oblasti osposobili da budu dostojan dio administracije sistema EU.

Krivokapić i Prenćipe
Krivokapić i Prenćipefoto: MVP

Iz MVP su kazali da je Prenćipe ponudio usavršavanje crnogorskih diplomata i obrazovanje studenata.

Krivokapić će se, kako je najavljeno, sjutra sastati sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom i predsjednicom Odbora za vanjske poslove u Senatu Stefanijom Kraksi.

Bonus video: