Abazović: Svi politički prioriteti Vlade završeni u 100 dana ili su pred samim krajem

"Ova Vlada bavila se svim pitanjima. Što je neko drugi imao plan da nešto drugo nametne, to je njegov problem", rekao je premijer

65956 pregleda 133 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2022. 15:56h

Svi politički prioriteti 43. Vlade Crne Gore završeni su u 100 dana ili su pred samim krajem - kazao je premijer Dritan Abazović na pres-konferenciji povodom 100 dana rada njegovog kabineta.

"Prvi prioritet iz ekspozea 43. Vlade bio je nastavak beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, zatim obnova i prilagođavanje pregovaračke strukture, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje ugovornog odnosa s vjerskim zajednicama, sagledavanje regionalnih inicijativa, jačanje lokalnih samouprava, priprema i realizacija ljetnje turističke sezone, sagledavanje mjera na reorganizaciji rada zdravstvenog sistem, nastavak reforme javne uprave, prostorni plan razvoja, obezbjeđivanje ravnomjernog regionalnog razvoja, intenziviranje aktivnosti na prečišćavanju biračkog spiska i zaštita prava manjinskih naroda. Nastavak borbe protiv korupcije i kriminala - u 100 dana imate tektonske poremećaje u pozitivnom smislu. Imate najveću zapljenu cigareta u Evropi. Imate procese protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda (Vesne Medenice) i predsjednika Privrednog suda (Blaža) Jovanića, slučajeve (Petra) Lazovića i (Ljuba) Milovića, hapšeni su ljudi u privrednim društvima... Stvorili smo ambijent da Tužilaštvo u tandemu Jovanović-Novović ostvari rezultate", rekao je Abazović.

Naveo je da je ostvarena velika dinamika u promjeni pregovaračka strukture.

"Kad su u pitanju nove investicije, one su stigle. Iznenađen sam. Stigle su multinacionalne kompanije, potpisan je ugovor za hotel Galeb, danas je data saglasnost za hotel od pet zvjezdica na Velikoj Plaži, stigla je fabrika koja će proizvoditi alkoholna pića u Nikšiću, tu je i fabrika čipsa u Tuzima...", kazao je na presu u Vili Gorica.

Kad je u pitanju nastavak ekonomskih reformi, naveo je da su "svi programi nastavljeni".

"Nije su ušlo u ’katovanje’ primanja. Po prvi put povećavamo penzije, od septembra ide novi režim, a od tada će penzioneri moći i da računaju na pomoć".

"Spremni da regulišemo i odnos sa CPC"

Abazović je podsjetio da je juče regulisan odnos s jednom vjerskom zajednicom, odnosno da je potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Spremni smo da to uradimo i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC). Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima".

100 dana Vlade
foto: Boris Pejović

Kad je u pitanju sagledavanje regionalnih inicijativa, Abazović je rekao da je Vlada imala brojne aktivnosti s najvećim zvaničnicima država.

"Bili smo učesnici foruma ’Open Balkan’ u Ohridu, i pokupili smo sve simpatije", kazao je premijer.

Istakao je, između ostalog, i da je za 100 dana rada Vlade omogućeno da svaka opština može da konkuriše do milion eura projektom, i da je obećana dodatnu podršku opštinama na sjeveru.

"Otvaraju se nove važne destinacije u Crnoj Gori"

Kad je riječ o ljetnjoj turističkoj sezoni, Abazović je kazao da ona "ide dobro".

"Parametri nisu daleko od 2019. godine Ovo ostvarenje je jako veliko, iako smo izgubili tržišta Rusije i Ukrajine, ali smo otvorili druga... Otvaraju se nove važne destinacije u Crnoj Gori, pogotovo na sjeveru. Crna Gora je u ovom trenutku puna i ne postoji saobraćajnica u kojoj se lako odvija saobraćaj".

Govoreći o rezultatima u zdravstvenom sistemu, premijer je podsjetio da se krenulo u izgradnju klinike u Podgorici.

"Predviđene su takve investicije u Beranama, Cetinju, Risnu...".

Dritan Abazović, 100 dana Vlade
foto: Boris Pejović

Komentarišući pitanje reforme javne uprave, naveo je da je cilj da građani od 1. januar 2024. imaju elektronske servise, 13 njih, koji će im omogućiti da završavaju obaveze bez odlaska na šaltere.

Kad je u pitanju prostorni plan, Abazović je kazao da je to "bilo nemoguće realizovati za 100 dana".

"Ali je spreman da u nekom narednom periodu ide prema Skupštini. Odrediće tačke za važne objekte, infrastrukturu, turističke komplekse...".

Govoreći o regionalnom razvoju, premijer je kazao da je otvoren auto-put, i da će se raditi i na drugim putnim pravcima.

"Ostaje da se radi put od Plava prema Dečanima, koji je od strateškog značaja. Možemo brzo da krenemo i s cementarom u Pljevljima..."

Abazović se osvrnuo i na regulisanje biračkog spiska, rekavši da su, što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), "mnoge stvari spremne, ali da je potrebna Skupština".

100 dana Vlade
foto: Boris Pejović

"Kad je u pitanju integrisanje manjinskih naroda, svi smo svjesni toga i znamo od kolikog je to značaja za građansku Crnu Goru", kazao je Abazović.

"Država se obračunala s mnogim kriminalnim grupama"

Dodao je da su vladavina prava i ekonomski razvoj "bili dva stuba ove Vlade".

"Vrlo sam zadovoljan što se odvijaju stvari po pitanju vladavine prava i što je klupko počelo da se odmotova. Srećan sam što sam posjetio EUROPOL, srećan što se država obračunala s mnogim kriminalnim grupama. Bez obzira što ih postoji deset visokorangiranih, njihov intenzitet i snaga manji su nego prethodnih godina. I jučerašnje pitanje (potpisivanje TU) riješeno je da bi se dio stanovništva osjećao komotno. Srećan sam što smo ga riješili", naveo je.

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

"Ova Vlada bavila se svim pitanjima"

Premijer je kazao da je broj zaposlenih sad "preko 13.000 veći nego kad smo preuzeli Vladu".

"Ova Vlada se bavila svim pitanjima. Što je neko drugi imao plan da nešto drugo nametne, to je njegov problem. U odnosu na isti period prošle godine, naplata Uprave prihoda i carina povećana je za 27 miliona eura. Crna Gora danas plaća najnižu cijenu goriva, korigovane su cijene namirnica...".

Abazović je naveo i da bankarski sektor nikad nije bio likvidniji.

"Kad je riječ o energetici, tu ćemo vjerovatno na jesen da se suočimo s krizom. Niko u Crnoj Gori nije počeo nikakvu specijalnu restrikciju... Moram da pomenem žičaru Kotor - Lovćen, jer će već naredne sezone građani moći njom na Lovćen. Otvoren je bulevar Podgorica - Danilovgrad... Izraelska firma preuzela je Deltu, Lidl treba da dođe s velikim brojem radnih mjesta ne samo u Podgorici, već i na sjeveru... Ne odustajemo od ideje da pravimo air park Berane. To treba da krene u proceduru u septembru. Kad je riječ o Luci Bar, tu smo u pregovorima s firmom iz regiona da dođe i otvori svoj hab s velikim brojem radnih mjesta, gdje će najmanja plata biti 1.000 eura...", naveo je premijer.

Dritan Abazović, 100 dana Vlade
foto: Boris Pejović

"Okrenimo se evropskom putu"

Abazović je ponovio da su politički prioriteti u 100 dana realizovani, i da bi volio "da se sad okrenem evropskom putu".

"Otkad postoji državni protokol, niko u 100 dana nije imao više međunarodnih aktivnosti. Sreo sam se sa devet premijera, sreo se s nekoliko predsjednika, i s (Žozepom) Boreljom, (Uruslom) Fon der Lejen, (Jensom) Stoltenbergom, saudijskim princom... Kao predstavnik najmanje države dao sam podršku Ukrajini u Kijevu. Toliko o posvećenosti evropskom putu".

Podsjetio je i da je bilo skepticizma kako će funkcionisati Savjet za odbranu i bezbjednost.

"Funkcionisao je bez restrikcija, svaka sjednica mogla je da traje pet minuta... Povećavamo kontigent vojnika koji će biti dio NATO misije. Restriktivne mjere sprovode se bez ikakvih restrikcija, a tiču se blokiranja imovine ruskih državljana. To je cijenjeno od naših zapadnih partnera".

"Neko u Crnoj Gori ne želi dobru regionalnu saradnju"

Abazović je kazao i da je regionalna saradnja - na najvišem mogućem nivou.

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

"Nema premijera s kojim se nisam sreo. Neko u Crnoj Gori ne želi dobru regionalnu saradnju, jer to nekome smeta. Suočavanje s prošlošću - jedna od najbrojnijih delegacija u Potočarima bila je naša. Bio je i ministar pravde. Osuđujemo genocid kao najgnusniji ratni zločin, i to je bila poruka - da se on nikad nigdje ne ponovi, nezavisno od nacionalnog i vjerskog opredjeljenja".

Abazović je kazao i da je bilo da Vlade, da bi "pitanje Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Ustavnog suda i Sudskog savjeta bilo riješeno".

"Sad više nema restrikcije da se to riješi. Algoritam postoji, ali Vlada ne može da uzme nadležnosti Skupštine. Ako neko želi da adresira zbog čega se to još nije desilo, nek ne gleda u Vladu, već u svoju političku partiju".

"Vlada ne blokira evropski put, već raščišćava stvari"

Premijer je rekao i da Crna Gora treba da uhvati voz da do kraja godine dobije završna mjerila u pregovorima s EU.

"Svako ko nas gura u destabilizaciju, ne želi da Crna Gora dobije završna mjerila. Vlada ne blokira evropski put, već raščišćava stvari da bi to bio jedini put. Ne postoji bilo kakva restrikcija da se to sad poboljša. Skupština će imati punu podršku Vlade da se izaberu čelnici pravosuđa. Da idemo iznad brojke od 54 poslanika. Biće interesantno vidjeti da li će neke strukture tome da se suprotstave".

Na pres-konferenciji, osim Abazovića, govorili su ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Konferenciji su prisustvovali i ministri Ervin Ibrahimović, Vladimir Joković, Admir Adrović, Zoran Miljanić, Adrijan Vuksanović, Maraš Dukaj, Marko Kovač, Maša Vlaović, Jovana Marović, Vasilije Lalošević, Filip Adžić i Goran Đurović.

Abazović je rekao da su neki ministri opravdano odsutni.

To su Raško Konjević, Ranko Krivokapić, Dragoslav Šćekić, Ana Novaković Đurović i Fatmir Đeka.

Pres-konferenciji prisustvovali su i državni sekretari u ministarstvima.

Bonus video: