Crnogorska i austrijska policija moraju snažno da sarađuju na suzbijanju kriminala

"Evidentna povezanost kriminalnog djelovanja na teritorijama dvije države, što zahtijeva kontinuiranu razmjenu obavještajnih podataka i procesuiranje kriminalnih grupa"

7962 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorska i austrijska policija moraju snažno da sarađuju na suzbijanju djelovanja kriminalnih grupacija, budući da je evidentna povezanost kriminalnog djelovanja na teritorijama dvije države.

To je ocijenjeno tokom razgovora direktora Uprave policije Zorana Brđanina i generalnog direktora za javnu bezbjednost Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, Franca Rufa.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, sagovornici su se saglaslili da je bilateralna saradnja policija dvije države na visokom nivou.

“Podrška Austrije, kao jednog od značajnih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija, je od velikog značaja za Upravu policije”, rekli su iz policije.

Kako su dodali, ta podrška je posebno značajna po pitanju razmijene obavještajnih podataka, zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i realizacija obuka i razmijene pozitivnih praksi i iskustava.

“Brđanin i Ruf su se saglasili da crnogorska i austrijska policija moraju snažno da sarađuju na suzbijanju djelovanja kriminalnih grupacija, s obzirom na to da je evidentna povezanost kriminalnog djelovanja na teritorijama dvije države, što zahtijeva kontinuiranu razmjenu obavještajnih podataka i procesuiranje kriminalnih grupa”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da sporazumi potpisani u prethodnom periodu između predstavnika Crne Gore i Austrije predstavljaju dobru platformu za dinamičnu implementaciju aktivnosti od obostranog interesa dvije države.

Iz policije su kazali da je podrška austrijske policije graničnoj policiji Crne Gore veoma značajna.

Brđanin je konstatovao da angažovanje službenika policije Austrije, u dijelu osmatranja državne granice dronovima na graničnim prelazima sa Albanijom i Kosovom, daje konkretne rezultate u sprečavanju nezakonitih migracija.

On je, kako se navodi, iskazao interesovanje da se isti model saradnje nastavi.

Brđanin i Ruf su dogovorili intenziviranje saradnje na polju sajber bezbijednosti, migracija, saradnje elitnih protivterorističkih jedinica, kroz zajedničke obuke, razmjenu iskustava i dobrih praksi.

“Tim povodom u drugoj polovini godine biće realizovana i posjeta delegacije Uprave policije Generalnom direktoratu za javnu bezbjednost Saveznog MUP-a Austrije”, najavili su iz policije.

Bonus video: