Kaluđerović: SNP neće podržati ovakvu inicijativu o samostalnosti Zete

"SNP nikada nije kalkulisao interesima Zete, niti će, po cijenu bilo kakvih trenutnih krupnih državnih odluka",

4297 pregleda 6 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: SNP
Kaluđerović, Foto: SNP

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini neće podržati inicijativu o samostalnosti Zete, saopštila je predsjednica Opštinskog odbora SNP Golubovci Slađana Kalušerović.

Na dnevnom redu Skupštine danas su, između ostalog, izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine. To su predložili poslanici Danijel Živković (DPS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Kenana Strujić Harbić (BS) i Miloš Konatar (GP URA).

Kaluđerović je kazala da su održali sastanak sa predstavnicima odbora "Za spas Zete", na kojem su, kako je dodala, "na konstruktivan način razmijenjena mišljenja o statusu Opštine Zeta, njenom teritorijalnom razgraničenju i interesima građana Zete".

Kaluđerović je navela se se SNP zalaže za samostalnu opštinu Zeta od početka svog političkog djelovanja i da od tog cilja ne odustaje.

Navela je i da je ta partija prisustvovala zboru građana, na kojem je izražena rezerva po pitanju osamostaljenja u ovom trenutku, što su, kako je kazala Kaluđerovi, u SNP-u uzeli u obzir prilikom donošenja narednih odluka.

"SNP je, kao što sam javno istakla, povukla potpis sa Inicijative o samostalnosti Zete upravo zbog navedene dileme jednog dijela građana Zete, koja je dominantno uzrokovana racionalnim razlozima, ali ima i primjese sebičnih političkih interesa pojedinaca. Takođe, insistiramo na tome da je izrada nove ili dorada postojeće studije održivosti od presudne važnosti za državne institucije, kada je u pitanju donošenje ovako krupne odluke. Ministri iz redova SNP-a su, nakon povlačenja našeg potpisa i podnošenja nove inicijative, na sjednici Vlade glasali protiv. SNP nije potpisnica amandmana čiji je glavni inicijator DPS, a koji su politikantski i mešetarski pokušavale da nam podvale pojedine političke partije. Poslanici SNP-a u Skupštini Crne Gore neće podržati ovakvu inicijativu o samostalnosti Zete. SNP nikada nije kalkulisao interesima Zete, niti će, po cijenu bilo kakvih trenutnih krupnih državnih odluka", navela je između ostalog Kaluđerović.

Bonus video: