Knežević i Milačić predali predlog zakona o izmjenama i dopunama "zetskih zakona"

Traži se da novoformiranoj opštini Zeta pripadne istočni dio katastarske opštine Dajbabe, te da se primjena ovih zakona odloži i to 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada Podgorice"

18060 pregleda 21 komentar(a)
Zeta (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zeta (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Poslanik i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević i poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić danas su u skupštinsku proceduru predali predlog zakona o izmjenama i dopunama "zetskih zakona".

Kako se navodi u saopštenju Prave Crne Gore izmjenama i dopunama se traži da novoformiranoj opštini Zeta pripadne istočni dio katastarske opštine Dajbabe, te da se primjena ovih zakona odloži i to 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada Podgorice.

"Naime, usvojene izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji će se odraziti na teritorijalnu cjelinu Glavnog grada Podgorica, odnosno neposredno na stečeno pravo građana svih postojećih teritorija Glavnog grada Podgorice da biraju i da budu birani. Ustav Crne Gore i Zakon o izboru odbornika i poslanika, propisuju da se izbori za saziv skupština lokalne samouprave održavaju najkasnije svake četiri godine, a taj rok je istekao, odnosno izbori su zakonito zakazani i već su morali biti održani, čime su građani teritorije Zete stekli izborno pravo za predstojeći saziv Skupštine Glavnog Grada. Stečeno izborno pravo građanima Zete bi bilo oduzeto protivno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore ukoliko se ne usvoje predložene izmjene", piše u saopštenju.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Kako navode "upravo zbog toga predložena je odložena primjena ovih zakona 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada Podgorice da bi svi građani sa pravom glasa za predstojeće lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada, koji su to pravo stekli po Ustavu i pravnom poretku Crne Gore, uključujući i Zećane, bez diskriminacije i povrede osnovnih demokratskih prava da biraju i da budu birani, mogli da glasaju na izborima u Podgorici".

"U trenutku kad čitava crnogorska javnost očekuje rješenje duboke društveno političke krize svi akteri političkog života moraju računati na ekspresno ispravljanje nepravde koja je učinjena građanima Zete donošenjem antizetskih zakona", poručio je Knežević.

Milačić
Milačićfoto: Biljana Matijašević

Milačić je dodao da bez danas usvojenih predloženih promjena "nema govora o pravnom poretku i u Podgorici i u Crnoj Gori".

"Jer je pogaženo elementarno ustavno pravo građana jednog dijela Podgorice da biraju i budu birani. Ovim izmjenama se štiti Ustav Crne Gore, kao i dostojanstvo svakog građanina Zete, ali i Podgorice, pa i Crne Gore", naveo je Milačić.

Povezani članci

16. Avgust 2022.

Zeta postala samostalna opština

Povezani članci

22. Avgust 2022.

Politička manipulacija "zetskim zakonima"