Abazović: Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, ne može se u 21. vijeku dozvoliti rat

"Prenio je punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, izrazivši žaljenje zbog gubitka života, humanitarne krize i ratnih razaranja zemlje"

13353 pregleda 39 komentar(a)
Abazović tokom onlajn konferencije, Foto: Gov.me
Abazović tokom onlajn konferencije, Foto: Gov.me

Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, a očuvanje međunarodnog poretka zasnovanog na principima međunarodnog prava mora biti osnova savremenih međunarodnih odnosa, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta predsjednika Vlade, on je to rekao na Drugom samitu Krimske platforme, održane u online formatu.

"Abazović je osudio invaziju Rusije, ocjenjujući da se ne može u 21. vijeku dozvoliti rat kao nastavak politike drugim sredstvima", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Abazović na konferenciji učestvovao na poziv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kao i da je ona okupila preko 60 državnika i međunarodnih aktera iz Evrope i svijeta.

"Abazović je prenio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, izrazivši žaljenje zbog gubitka života, humanitarne krize i ratnih razaranja zemlje", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade dodaju da su organizatori Drugog samita Krimske platforme pored EU i NATO partnera, okupili značajan broj učesnika širom svijeta - Japana, Australije, Novog Zelanda, ali i tradicionalno neutralne Švajcarske i međunarodnih predstavnika kao što su UN, Savjet Evrope i OEBS.

"Tokom Samita potvrđena je nedvosmislena podrška Ukrajini od svih aktera, uz osudu ruske agresije koja je uzdrmala temelje evropske bezbjednosne arhitekture. Ukazana je potreba daljeg pružanja finansijske, medicinske i vojne pomoći Ukrajini, ali i razmatreni planovi za njenu obnovu nakon rata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: