Šćepanović: Točak razvoja Kolašina nezaustavljivo pokrenut

"Nazad ne može, naprijed u budućnost mora, koja je izvjesna i svijetla onoliko koliko budemo kadri da ga poguramo, umjesto da mu na svakom koraku zabijamo klipove iz raznoraznih politikantskih, uskostranačkih, populističkih i ko zna kakvih sve poriva"

16424 pregleda 26 komentar(a)
Nagrade uručene i najboljim učenicima, Foto: Dragana Šćepanović
Nagrade uručene i najboljim učenicima, Foto: Dragana Šćepanović

Bogatim kulturno umjetničkim programom u subotu, te današnjom svečanom sjednicom Skupštine opštine (SO), u Kolašinu je proslavljen 28. avgust Dan opštine.

Uz podsjećanje na transformaciju koju taj grad doživljava zbog invensticionog buma i otvaranja dionice auto-puta, čelnici lokalne vlasti kazali su i da predstoje brojni izazovi na koje treba odgovoriti, kako bi Kolašin ostao poželjan turistima i invenstitorima, ali i grad kvalitetnog života za one koji u njemu žive.

Kolašin je ponovo na istorijskoj prekretnici, a točak razvoja tog grada je nezaustavljivo pokrenut, ocijenila je predsjednica Opštine Marta Šćepanović.

Rekla je da "praveći otklon od praksi koje su zanemarivale javni interes i život po mjeri svih Kolašinki i Kolašinaca, bez obzira na njihova osjećanja, uvjerenja, opredjeljenja i ubjeđenja", sada se "bije bitka za građane, turiste i investitore, otvoren grad, koji je kulturološki uzdignut, prestižan, moderan, urban, emancipovan i prosperitetan".

Tokom minulih izazovnih 12 mjeseci, kako je kazala predsjednica Opštine, "bio je pravi podvig ne samo početi novo, već i završiti započeto".

"Pa, ipak, točak kolašinskog razvoja se nezaustavljivo pokrenuo. Nazad ne može, naprijed u budućnost mora, koja je izvjesna i svijetla onoliko koliko budemo kadri da ga poguramo, umjesto da mu na svakom koraku zabijamo klipove iz raznoraznih politikantskih, uskostranačkih, populističkih i ko zna kakvih sve poriva. Ne smijemo zaboraviti, Kolašin nam je na prvom mjestu, a zajedno sa njim i boljitak svih njegovih stanovnika", rekla je predsjendica Opštine.

Šćepanović tvrdi da je, tokom minula dva i po mjeseca, koliko je na toj funkciji, "zajedno sa svojim saradnicima i gradskim službama, a u saradnji sa građanima, sprovela niz aktivnosti, kojima je lokalna samouprava bila servis građana, a građanima omogućene brojne pogodnosti i veći životni komfor".

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Ona kaže da su u tome pomogli "naslijeđena finansijska i organizaciona konsolidacijia i energija koju su u funkcionisanje lokalne samouprave".

Šćepanović kaže da je intenzivirana i unaprijeđena komunikacija sa građanima, transparentnost rada lokalnog parlamenta, započeto unaprjeđenje opštinskog sajta... Sprovedena je, kazala je, kampanja "Za uredan i moderan grad" , te akciju uklanjanja oronulih i napuštenih privremenih objekata koji su godinama bili nefunkcionalni i ružili izgled centra grada, obnovljene fasade u najužem centru grada, zamijenili dotrajali gradski mobilijar novim klupama...

Najavila je i uređenje drugih djelova grada i prigradskih naselja... Šćepanović najavljuje i fokusiranje na "probleme komunalne infrastrukture, prije svega vodosnabdijevanja".

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Od Vlade očekuje Odluku o kriterijuma za raspodjelu sredstava iz Fonda ekonomskog državljanstva, "kako bi se mogla planirati realizacijaa ključnih infrastrukturnih projekata iz kapitalnog budžeta".

Đukić: Neki novi saziv da nastavi da promoviše vrijednosti građanskog i evropskog Kolašina

Istorijski infrastrukturni projekti kao što su auto-put i skijalište na Bjelasici donijeli su ubrzani razvoj i brojne šanse za Kolašin, rekao je predsjednik SO Milan Đukić. Međutim, kako je kazao, prioritet u budućem periodu mora biti kvalitet života građana koji 365 dana u godini žive u Kolašinu. I on je kazao da se taj grad "upravo sada nalazi na prekretnici".

"Građevinski bum i sve negativne posledice sadašnjih urbanističkih planova, koji su kreirani izvan Kolašina, već sada utiču na svakodnevni život građana, životnu sredinu i planinski pejzaž. U javnosti raste podrška našoj inicijativi da se ti planovi, koji imaju svoje očigledne nedostatke, što prije unaprijede kako bi se zaustavilo narušavanje fizionomije i ambijentalnih vrijednosti jednog od najljepših gradova na sjeveru. U sadašnjem političkom i institucionalnom trenutku postaje jasno da se budući prostorni planovi i strategije razvoja moraju donositi uz mnogo veće učešće građana Kolašina. Nikada više tzv. "tranzicioni" kapital neće moći da "crta" planove za sebe već će morati da stane u red sa građanima Kolašina i javnim interesom", poručio je Đukić.

U nadležnosti državnih organa i preduzeća, poručio je on, obaveza je da zaštitite najveću turističku vrijednost Kolašina - planinski prostor, njegov pejzaž i biodiverzitet. Predsjednik SO smatra da svjednočimo "betonizacije i urbanizacije planinskog prostora, divlje gradnje koja poprima zabrinjavajuće razmjere na Bjelasici, Komovima, Kapetanovom jezeru".

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

On je zahvalio preduzetnicima na "društveno odgovornom ponašanju i brojnim humanitarnim akcijama od kojih je većina ostala skrivena od javnosti, kao i na nesebičnoj pomoći u organizaciji gotovo svih sportskih i kulturnih manifestacija". Zahvalio je zaposlenim u lokalnoj samoupravi i opštinskim preduzećima i ustanovama koji su, ocijenio je, posvećeno radili minule četiri godine na unaprjeđenju života u Kolašinu“.

"Na isteku našeg mandata, moram da istaknem jedno istorijsko političko dostignuće ove lokalne samouprave u odnosu na sve prethodne. I za vrijeme ovog lokalna uprava je pokazala posvećenost našem zajedničkom dogovoru da Kolašin i njegove građane poštedimo političkog revanšizma, nacionalnih i partijskih podjela i tenzija. Građani su svjedoci da smo u tome uspjeli... Nadam se da će neki novi saziv nastaviti da promoviše vrijednosti građanskog i evropskog Kolašina", zaključio je Đukić.

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Dodijeljene su i nagrade najuspješnijim Kolašnkama i Kolašincima. Milan Mikan Medenica, Miodrag Džim Brković i Služba zaštite i spašavanja dobitnici su Plaketa Opštine Kolašin.

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Nagrada za najboljeg đaka završnog razreda srednje škole pripala je Anđeli Vlahović i Jovani Grujić. Najbolja učenica završnog razreda osnovne škole je Aleksandra Rovčanin, a Škole za osnovno muzičko obrazovanje Helena Vuković. Opštinsku nagradu za najboljeg mladog sportistu/kinju dobila je Katarina Đukić.

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

U kulturno umjetnčkom programu, na svečanoj sjednici SO, učestvovale su učenice Škole za osnovno muzičko obrazovanje, gitaristkinja Nađa Grdnić, pjesnik Nikola Šćepanović, pjevačka grupa "Đude".

Bonus video: