Još jedan pokušaj oživljavanja stare većine

Na poziv Andrije Mandića da se ponovo razgovara o rješenju političke krize odgovorili pozitivno gotovo svi, Demokrate će odlučiti da li će na sastanak doći prije ili nakon razrješenja Đurović, kazao je šef Kluba te partije

26174 pregleda 75 komentar(a)
Crnoj Gori treba mir, sloga, borba protiv kriminala i korupcije: Mandić, Foto: Luka Zekovic
Crnoj Gori treba mir, sloga, borba protiv kriminala i korupcije: Mandić, Foto: Luka Zekovic

Većina članica pobjedničkih koalicija iz avgusta 2020. pozdravile su poziv na novi sastanak i pokušaj resetovanja odnosa u cilju rješavanja aktuelne krize, nastale nakon rušenja Vlade Dritana Abazovića.

Takvu inicijativu uputio je juče jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) koji je poručio da je taj savez spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza. Mandića su partijske kolege prethodnih dana pominjale kao poželjnog mandatara.

Za petak, 2. septembar, zakazana je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijele Đurović (SNP). Mandić je tražio sastanak “stare većine” sat prije početka sjednice, odnosno u 11 sati jer im je, kako smatra, to dovoljno za postizanje dogovora.

”Želimo da sarađujemo s onima koji žele da se Crna Gora što prije nađe u Evropskoj uniji i saveznik nam je svako ko se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ako postoji dovoljno razumijevanja, a ne sumnjam da postoji, očekujem da naši partneri iz stare većine prihvate pruženu ruku”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

DF je pokušao da obnovi odnose među pobjednicima parlamentarnih izbora i uoči izglasavanja nepovjerenja Abazovićevoj Vladi. Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina. Demokrate kažu da neće sa DPS-om, DF takođe, dok GP URA i SNP neće s Demokratama. DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima takođe nema 41 glas za izbor vlade.

Odnosi GP URA i Demokrata ključni za “reset”: Abazović i Bečić
Odnosi GP URA i Demokrata ključni za “reset”: Abazović i Bečićfoto: Boris Pejović

Lider GP URA i odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je juče da ne vidi nikakav razlog da ne budu na sastanku 2. septembra.

”Bili smo prisutni i na prošlom sastanku kada se izglasano nepovjerenje Vladi i ne vidim nikakav razlog da ne budemo na tom sastanku. Afirmativan sam za dijalog”, rekao je Abazović “Vijestima” tokom obilaska bolnice u Pljevljima.

Iz Demokratske Crne Gore rekli su da im je drago što su URA, SNP i NSD promijenili svoje odluke, te nakon izričitog stava da nakon rušenja “DPS Vlade” nema više 30. avgusta i sastanaka o restartu.

”Sastanak je prijeko potreban. Ostaje samo da Klub poslanika odluči da li će na sastanak doći prije ili nakon razrješenja gospođe Đurović i u kom sastavu, odnosno ko će ga predstavljati”, rekao je “Vijestima” predsjednik Kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović.

On je poručio da pokušaj spašavanja Đurović “koja je proizvod koalicionog Sporazuma URA-SNP sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)”, na isti način kao i pokušaj spašavanja 43. DPS Vlade, neće uspjeti.

”Te je bolje da isto i ne pokušavaju, već da se iskreno odnesu prema onom što je predmet dijaloga”, poručio je Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Iz Ujedinjene Crne Gore saopštili su da će doći na razgovor i očekuje se da će se odazvati i SNP. Iz Prave Crne Gore poručili su da “pružaju ruku za svaki dogovor unutar pobjednika izbora 30. avgusta 2020. godine”.

Mandić je na konferenciji za novinare pojasnio da stavove Nove dijele i Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za promjene i Radnička partija, kao članice DF-a.

Na pitanje vidi li sebe kao mandatara, odgovorio je da je uradio puno stvari da dođe do “narastajuće snage naroda” i do pobjede 30. avgusta. “Dvije godine sam bio van političke arene, van Skupštine i sagledao sam bolje šta Crnoj Gori treba - mir, sloga, borba protiv kriminala i korupcije. Kolege stoje na stanovištu da bi to mjesto trebalo da pripadne najjačem konstituentu i od toga bi trebalo svi da pođu”, rekao je Mandić naglašavajući da nikoga ne uslovljavaju.

Iz Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića su kazali da nemaju problem da podrže Mandića za mandatara, ali da očekuju da on obezbijedi podršku preostalih 40 mandata iz “pobjedničkih koalicija”.

Komentarišući razne opcije za sastav vlade, između ostalog i to da premijer bude lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Mandić je rekao da to ne bi naišlo na njihovu podršku i da će u petak biti sastanak većine iz avgusta 2020.

Podsjetio je da su u pobjedničkoj koaliciji imali dogovor da niko neće sa DPS-om, a BS se izjasnila da želi koaliciju sa DPS-om.

”Bošnjačka stranka je izgubila izbore. Predstavnici manjina treba da budu u svakoj vladi, ali su se oni prije 30. avgusta opredijelili da će sa DPS-om. U međuvremenu jesu bili i u Vladi sa SNP-om, ali da se napravi baš toliki iskorak da oni koji su izgubili izbore da dobiju najvažniju funkciju? Mislim da to ni lider BS ne vidi kao moguće”, naveo je Mandić.

Pozivi Danijeli Đurović da podnese ostavku

Mandić je, na pitanje šta će biti s inicijativom za smjenu Danijele Đurović, odgovorio da ne sumnja da bi u eventualnom dogovoru o resetovanju odnosa među pobjednicima iz avgusta 2020, ona sama povukla odgovoran politički potez.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Inicijativu za smjenu Đurović potpisao je 31 poslanik DF-a, Demokrata, Demosa, Ujedinjene i Prave Crne Gore. Inicijativu nije potpisala potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP). Prava Crna Gora pozvala je Đurović da do petka podnese ostavku, navodeći da bi na taj način SNP konkretno doprinio dogovoru pobjednika izbora 30. avgusta 2020. godine.

Iz SNP-a su ranije kazali da očekuju da inicijativa bude povučena. Abazović je juče kazao da bi bilo loše da se u petak smijeni predsjednica Skupštine.

”Pokušaj obezglavljivanja svake institucije, pokušaj destabilizacije Crne Gore, pokušaj guranja Crne Gore u probleme, umjesto da je proces suprotan, gdje neodgovoran odnos ljudi koji ne žele da u ovoj zemlji profunkcionišu institucije samo iz jednog razloga što se plaše pravde. Svako ko im pomogne u tome, i nezavisno ko je koja opcija, mora ovoga da bude svjestan”, rekao je Abazović.

Bonus video: