Demokrate: Kriza u DPS se prelila na Vladu i državu Crnu Goru, hitno raspisati vanredne izbore

“Ne samo da postoji sukob frakcija unutar DPS-a, već je taj sukob toliko produbljen da se reflektuje na samu Vladu Crne Gore, pa ministri daju ostavke, što je skandal”, ocijenjeno je iz Demokrata
98 pregleda 12 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 04.10.2017. 15:38h

U Crnoj Gori je potrebno hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zbog krize unutar vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) koja se prelila na Vladu i na državu Crnu Goru, ocijenjeno je iz Demokrata.

Oni su kazali da su svi u Crnoj Gori prethodnih dana svjedoci sukoba unutar DPS-a, “gdje se podšefovi nadgornjavaju pokušavajući da zauzmu svoje mjesto u tom kartelu”.

“Ono što je bitno naglasiti jeste da su to dvije glave jednog tijela i da tu nema ni žrtve ni pravednika. Jedina žrtva u njihovom sukobu, kao i u prethodnih 28 godina, su građani. Niti rektorka sa torbom od nekoliko desetina hiljada eura može biti žrtva, niti Marković zvani crna kutija može biti pravednik”, kaže se u saopštenju Demokrata.

On tvrde da je mnoge iznenadila ostavka ministra kulture, Janka Ljumovića, koji se solidariše sa, sada već, bivšom rektorkom.

“Ne samo da postoji sukob frakcija unutar DPS-a, već je taj sukob toliko produbljen da se reflektuje na samu Vladu Crne Gore, pa ministri daju ostavke, što je skandal”, ocijenjeno je iz Demokrata.

Ministar kulture Janko Ljumović, koji je podnio ostavku na tu funkciju, poručio je da je bez dvojbe podržao rektorku Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmilu Vojvodić, i saopštio da se sada vraća profesorskom poslu.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio je juče rektorku Radmilu Vojvodić. Za vršioca dužnosti do izbora novog rektora, a kako su "Vijesti" već najavile, izabran je doskorašnji dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolić.

Demokrate smatraju da krovna institucija izvršne vlasti ni dana ne smije trpjeti i ispaštati zbog sukoba unutar jedne partije, jer samim tim ispašta Crna Gora.

To, kako su rekli, oslikava svu nestabilnost Vlade Crne Gore, ali i unutar DPS-a o kojoj se duže vrijeme govori.

“Zbog ovakve krize unutar vladajućeg DPS-a koja se prelila na Vladu, samim tim i na državu Crnu Goru, smatramo da je pod hitno potrebno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi se konstituisala vlast koja će stabilno voditi ovu državu, a zauvjek otišli oni koji skoro tri decenije pljačkaju, uništavaju i vode u propast sopstveni narod”, navodi se u saopštenju.

Demokrate su kazale da je to samo jedan od mnogobrojnih razloga za održavanje vanrednih izbora.

Prema njihovim riječima, vlast od prvih izbora na kojima su Demokrate izašle i DPS u tri primorske opštine poslale u političku penziju, na silu pokušava da stvar preokrenu u svoju korist, ali bezuspješno.

Demokrate su rekle da je poslednji takav pokušaj, kako navode, sramni i diskriminatorski Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se pokušava povratiti upravljanje nad zemljištem onima koji su opustošili Crnu Goru.

"Sve su ovo krize, nemoći i mahinacije koje organizovana kriminalna grupa pokušava da sprovodi, ali bezuspješno, pa država svakim danom upada u sve veću krizu, i političku i ekonomsku i svaku drugu. Zato, ponavljamo, jedino rješenje ove dugoročne krize jeste raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, zaključile su Demokrate.

Bonus video: