Đukanović: Na izborima u Podgorici izvjestan zajednički nastup onih koji su obnovili nezavisnost

Đukanović je rekao da će se vidjeti da li će sličan nastup biti i na parlamentarnim izborima

53501 pregleda 162 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Na predstojećim izborima u Glavnom gradu, oni koji su obnovili crnogorsku nezavisnost nastupiće jedinstveno, kazao je predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, prenosi portal gradski.me.

“Meni se čini da već primjećujete jedan novi kvalitet odnosa unutar tog političkog bloka”, kazao je Đukanović i dodao da misli da je riješeno pitanje oko takvog nastupa na izborima u Podgorici.

“Mislim da smo na milimetar od tog cilja i smatrao bih to velikim uspjehom”, kazao je Đukanović u gostovanju na Gradskoj televiziji.

Istakao je da će se vidjeti da li će sličan nastup biti i na parlamentarnim izborima.

Primjećuje se, dodaje, da se taj blok konstituiše. Đukanović je kazao da će od mnogo faktora zavisiti da li će on biti formalizovan kao predizborna koalicija ili ne.

“To nije samo emotivno pitanje. To je i vrlo matematičko pitanje. Morate kroz seriju pametno postavljenih istraživanja zaključiti šta misle birači. Postoje birači koji bi, kao i Vi, željeli da se dogodi takav politički front koji bi garantovao Crnoj Gori stabilnost i ubrzani evropski razvoj. Postoje i oni drugi koji na žalost uprkos svim ovim mojim upozorenjima neće glasati za DPS zato što je u koaliciji sa nekim ko mu se ne dopada ili neće glasati za SD zato što je glasač SDP-a”, rekao je Đukanović.

Smatra da je pitanje složeno.

“Ne možete mu pristupati emotivno. Moramo pozvati ljude, što sam učinio danas pet puta, klonimo se svojih emocija posebno loših, razmišljajmo u našem interesu i meni se čini da već primjećujete jedan novi kvalitet odnosa unutar tog političkog bloka”, rekao je Đukanović.

"Moramo prestati da nagrađujemo one za koje znamo da će izdati nakon završenih izbora"

Lider DPS-a uvjeren je da će Crna Gora na narednim izborima dobiti Vladu koja će biti posvećena njenim, a ne tuđim interesima.

“Ja mislim da na sljedećim izborima zahvaljujući zrijevanju građana Crne Gore tokom posljednje dvije godine možemo doći do takve političke Vlade, ali samo uz jedan uslov koji sam već kazao. Nemojte očekivati da će to čarobnim štapićem da riješi ni ovaj ni onaj pojedinac, ni ova ni ona partija. Taj čarobni štapić imamo mi kao građani, svako od nas kao građanin. Dakle, moramo izaći na izbore, moramo prestati da zbog svoje zlovolje ili inata činimo sebi štetu, moramo prestati da nagrađujemo one za koje znamo da će izdati nakon završenih izbora”, ističe predsjednik.

Crna Gora je u pouzdanim rukama građanskih partija, ali država se, poručuje, ne može braniti od neznanja i nedobronamjernosti legitimno izabrane vlasti.

“Jer ako krenete da se ponašate drugačije, vi onda rizikujete da zaista budete remetilački faktor demokratskog razvoja ovog društva. Prema tome, moj poziv je – vratimo se osnovnom problemu. Ja mislim da je legitimna i plemenita i istinita želja za promjenom vlasti, ali koja se, nažalost, realizovala po sistemu ‘silom na sramotu’ dovela Crnu Goru u ovako tešku poziciju gdje su učinci dvije prethodne Vlade ovako tragični kakve sam vam maloprije opisao”, navodi Đukanović.

Ne može se, dodaje, očekivati da će predstojeći izbori proći bez upliva sa strane.

"Mislim i na uplive raznih stranih obavještajnih službi, ali uključujući i paravjerske organizacije kakva je Crkva Srbije. Biće toga i u narednom periodu. S tim smo se borili u kontinuitetu, možda nijesmo toliko o tome pričali koliko se danas priča, ali smo se borili i uspijevali da se sa tim izborimo. Mislim da smo u stanju i da se izborimo i ovog puta”.

Bonus video: