Abazović: Tražimo sektor bezbjednosti i da sa SNP-om i manjinama imamo "kontrolni paket" u vladi

"To znači da imamo jedno ministarstvo više u odnosu na ostale... Naš predlog je da DF i Demokrate, ako nisu zadovoljni, a nisu, ponude nešto nama i imaće vrlo brzo odgovor. Ako nam bude prihvatljivo, ići ćemo prema svojim partijskim organima", rekao je Abazović

64300 pregleda 160 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, kazao je da će sastanak bivše parlamentarne većine vjerovatno biti nastavljen ujutru i da će partije na njemu pokušati da dođu do dogovora o formiranju nove vlasti.

Planirano je da se razgovori nastave u 10 časova.

"Niko nije iznio negativan stav prema tome da g. Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade. Pominjala su se i druga imena, poput g. Aleksandra Damjanovića, gđe Vanje Ćalović Marković... Prepreka više nije to što su govorili da Abazović neće dati premijersku fotelju. Pošteno smo iznijeli zahtjeve, uz kolege iz Demokratskog fronta (DF). Da li su prihvatljivi drugima - osjetili smo da nisu", rekao je Abazović na presu nakon večerašnjeg sastanka u Skupštini.

Dodao je da "Crna Gora mora da se miri", i da prioritet buduće vlasti treba da budu borba proriv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ali nemojte očekivati da stavino glavu na panj. Naš predlog je da DF i Demokrate, ako nisu zadovoljni, a nisu, ponude nešto nama i imaće vrlo brzo odgovor. Ako nam bude prihvatljivo, ići ćemo prema svojim partijskim organima. Napravili smo ustupke, činili su ih i drugi, osjeća se fleksibilnost kod DF-a... Andrija Mandić je odlično vodio pregovore. I dalje se postavlja pitanje kako je neko mogao da obezglavi Vladu, a nije imao plan u vezi nove...", rekao je Abazović.

On je kazao da apeluje na DF i Demokrate da iznesu svoje zahtjeve u nastavku pregovora.

"Ako neko misli da će GP URA nakon cijele borbe od 30. avgusta 2020. godine tek tako da priča u oblacima... Ne možemo da uđemo u priču koja je maglovita od jednog političkog subjekta, a prepoznaćete od kog. Recite koji resor želite, i na osnovu toga ćemo vidjeti možemo li doći do cilja. Apel je DF-u i Demokratama, ako nisu zadovoljni, da nam omoguće da pred našim organima izađemo s nekim zahtjevom".

Abazović je rekao da je odustao od stava Glavnog odbora GP URA da on bude kandidata za mandatara.

"Ponudio sam rješenje. Rekao sam juče ime gđe Ćalović Marković... Tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i da zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i manjinama imamo ’kontrolni paket’ u vladi. To znači da imamo jedno ministarstvo više u odnosu na ostale, i to bi značilo da ministri koji sad obavljaju te dužnosti, koji su već ušli duboko u svoj posao, ostanu. Naročito zato što bi ovo bila vlada planirana za šest mjeseci... I DF traži sektor bezbjednosti".

Kazao je i da nema ništa protiv da Lekić bude mandatar.

"Ili imamo dogovor ili nemamo. Kod nas su čista posla. Niko nas ne može dovesti u situaciju da poremetimo međunarodne odnose da bi se zadovoljili hirovi nekih ljudi. Dajte sjutra da vidimo to. Ako ne, da idemo na izbore. Ako želimo da potučemo Demokratsku partiju socijalista (DPS), Podgorica je to mjesto", dodao je.

Abazović je istakao da smatra da je većina koja je srušila njegovu Vladu, trebalo da napravi novu.

"Ako nema dogovora, dajte da se makar dogovorimo oko jednog sudije Ustavnog suda i da idemo na izbore. Gdje je sad Temeljni ugovor (sa Srpskom pravoslavnom crkvom), ko pominje Temeljni ugovor, ko pominje Crkvu? Moje projekcije su se ostvarile".

Rekao je da se nakon večerašnjeg sastanka ne zna ko je kandidat za predsjednika Skupštine.

"Logično je da to mjesto pripadne DF-u. Prihvatamo to ako Lekić bude mandatar... Sjutra lično neću biti na sastanku, imam obavezu koju ne mogu odgoditi u tom terminu... Najvažnije je da se nastavi borba protiv kriminala i korupcije. Neki izazivanjem konfuzije demotivišu ljude i sprečavaju da se neke stvari dovedu do kraja".

Abazović je naveo i da predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović može uprkos dogovoru "stare većine" i nekome drugome dati mandat.

"Može nekome iz svoje partije, manjinskih partija, NVO, nekom intelektualcu ili nikome. Umjesto da mu sve alatke oduzmemo, kolege su odličile da mu to vrate. Neka kolege adresiraju prema nama i SNP-u zahtjev koji je fer", poručio je.

Bonus video: