Evropa sad: Nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa

"Zabrinjavajuće je da su se povjerljivi dokumenti iz Skupštine i Vlade našli javno dostupni na “dark web-u”

3302 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad saopštila je da je razočaravajuće da iz Vlade Crne Gore dobijamo polu-informacije i konfuzne podatke u vezi sa hakerskim napadom, a ni nakon skoro četiri sedmice od napada mnogi servisi ne rade.

Jedna od ozbiljnih posljedica je, kako navode u saopštenju pokreta Evropa sad, da Ministarstvo finansija nije javnost obavijestilo o prihodnoj i rashodnoj strani budžeta zaključno sa avgustom, a Vlada donosi odluku o rebalansu budžeta, što je zabrinjavajuće i alarmantno.

Iz pokreta su kazali da uspješan hakerski upad nije iznenađenje za sve koji znaju prilike u vezi sa stanjem u kom se nalazi informaciono-komunikaciona infrastruktura javne uprave, kao i kadrovima koji su zaduženi za donošenje odluka u vezi sa razvojem i održavanjem iste.

"Zabrinjavajuće je da su se povjerljivi dokumenti iz Skupštine i Vlade Crne Gore našli javno dostupni na “dark web-u”, nekoliko dana nakon napada", saopštili su iz pokreta Evropa sad.

Dodaju da kod kriznih situacija kakva je ova je vrlo važna koordinirana, pravovremena i istinita komunikacija o dimenziji problema, kako građani ne bi dobijali konfuzne i kontradiktorne informacije.

Navode da postoji više načina na koje se mogu preduprijediti hakerski napad.

Iz pokreta Evropa sad saopštili su da nude intelektualnu pomoć Vladi Crne Gore u rješavanju nastalog problema, jer je to u najboljem interesu građana.

Bonus video: