Lekić: Istrajati u formiranju regularne i kredibilne vlade

"Kao što sam istakao na zajedničkim sastancima, na kojima se nisam ni u jednom trenutku samopredlagao za mandatara, od posebnog značaja jeste izgrađivanje povjerenja u našoj koaliciji, kako bismo i na taj način mogli da ostvarimo programske ciljeve i očekivanja građana"

6246 pregleda 3 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da postizanje konsenzusa stare većine oko kandidata za mandatara "jeste početna faza koju treba nastaviti maksimalnom ozbiljnošću i poštovanjem ustavno-demokratskih pravila".

Stranke postavgustvovske skupštinske većine saglasne su oko toga da Lekić treba da bude novi mandatar, ali je konačna odluka o izlasku iz političke krize odložena nakon što su Građanski pokret (GP) URA i Socijalistička narodna partija (SNP) zatražili da sa manjinskim strankama imaju "kontrolni paket" vlade.

"Kao što sam istakao na zajedničkim sastancima, na kojima se nisam ni u jednom trenutku samopredlagao za mandatara, od posebnog značaja jeste izgrađivanje povjerenja u našoj koaliciji, kako bismo i na taj način mogli da ostvarimo programske ciljeve i očekivanja građana. U svakom slučaju, osmišljenim dogovorom političkih subjekata većine ukupan politički proces se vraća u okvire pune legalnosti i demokratskih pravila. To nije bio u dovoljnoj mjeri slučaj u ranijem periodu kada su značajnu ulogu u stvaranja vlada imali različiti faktori van ustavne legalnosti suverene, pravne i sekularne države. Makar bilo teže stvarati vladu na osnovu demokratskih pravila i dogovora, pozivam kolege da poštovanjem demokratskih standarda i političke kulture istrajemo u formiranju regularne i kredibilne vlade", naveo je Lekić.

Dodao je da "kontrolni paket demokratije pripada jedino građanima".

Bonus video: