Mandić zove bivšu većinu na novi sastanak

Posljednji, ukupno sedmi sastanak bivše većine, održan je u petak, i nije donio pomak u pregovorima, niti su stranke bivše većine poslale Đukanoviću potpise podrške predlogu da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar, što su bile ranije usaglasile

49188 pregleda 131 komentar(a)
Mandić dolazi na jedan od prethodnih sastanaka, Foto: Luka Zeković
Mandić dolazi na jedan od prethodnih sastanaka, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, pozvao je predstavnike bivše Skupštinske većine na novi sastanak, kako bi pokušali da dogovore konstituisanje vlasti, saznaju "Vijesti".

Mandić je sastanak sazvao za ponedjeljak, u 10 časova, u Skupštini Crne Gore.

Sjutra ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

On je preksinoć završio konsultacije o mandataru sa predstavnicima partija, i najizglednije je da će, kako su "Vijesti" pisale, tražiti skraćenje mandata Skupštini ako ga niko ne uvjeri da može konstituisati vladu. To bi državu približilo vanrednim izborima.

Posljednji, ukupno sedmi sastanak bivše većine, održan je u petak, i nije donio pomak u pregovorima, niti su stranke bivše većine poslale Đukanoviću potpise podrške predlogu da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar, što su bile ranije usaglasile.

Tom sastanku, koji je trajao samo dvadesetak minuta, nisu prisustvovali jedino predstavnici koalicije "Crno na bijelo" (GP URA i CIVIS), koji su prethodno saopštili da neće potpisati predlog za mandatara dok ne bude dogovora o svim ključnim funkcijama u potencijalnoj budućoj vlasti.

Mandić je danas saopštio da je DF odlučio da prihvati ponudu koju su im, kako je naveo, predstavnici Građanskog pokreta (GP) URA i CIVIS-a saopštili kao njihov "minimum" u procesu dogovaranja.

"Naime, oni su tražili da broj članova vlade bude uspostavljen na paritetnoj osnovi, odnosno da polovina članova bude birana iz njihovih redova, druga polovina od predstavnika svih drugih stranaka, a da budući premijer (Miodrag) Lekić ima, uslovno rečeno, ’zlatni glas’ pri donošenju odluka. Iako su naši zahtjevi bili i u procesu dogovaranja najmanji, kada se računa snaga kojom treba da se izglasa nova vlada, DF je donio odluku da to što mu prema broju glasova pripada i što mu je narod dao, svede na najnižu moguću mjeru i dođe do onog minimalnog broja članova vlade koji bi omogućio da se ispune zahtjevi koje su nam ispostavili GP URA i CIVIS-a", istakao je Mandić.

Kazao je da su svi poslanici DF-a, Demokrata, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Demosa spremni odmah da potpišu predlog da Lekić bude mandatar.

Očekuju, kako je naveo, da potpisima podršku tom predlogu pruže i GP URA, CIVIS i Socijalistička narodna partija (SNP), kako bi sjutra zatražili mandat za sastav vlade.

Bonus video: