Milačić: Đukanović ima samo jednu opciju, zove se Miodrag Lekić

Prava poziva predsjednicu Skupštine da sazove kolegijum na kojem će se konstatovati da je Lekić mandatar, ukoliko se Đukanović danas formalno ne izjasni

12026 pregleda 64 komentar(a)
Milačić, Foto: Boris Pejović
Milačić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik države Milo Đukanović na stolu nema tri opcije, već samo jednu i ona se zove Miodrag Lekić, kazao je lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

Đukanović se još nije oglašavao oko mandata za sastav Vlade, nakon što je obaviješten da Lekić, poslanik i lider Demosa, ima podršku skupštinske većine da formira novu izvršnu vlast.

Sagovornici “Vijesti” rekli su da predsjednik države ima tri opcije, koje nisu nezakonite, a ni neustavne, a Milačić ocjenjuje da se iznošenjem takvih stavova "otvoreno dovodi u pitanje ustavni poredak".

"Povodom kreativnih pravnih bravura pojedinih pravnika da navodno na stolu Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima 'tri opcije', moramo podsjetiti na precizno utvrđenu parlamentarnu i ustavnu praksu da je Predsjednik države dužan da povjeri mandat za sastav Vlade onom kandidatu koji ima većinsku podršku u Skupštini.

"U tom smislu nije važno da li je podrška kandidatu za mandatara izražena pisanim putem, usmeno ili nekim jasnim političkim ili pravnim konkludentnim radnjama, kada je izvejsno da je to kandidat skupštinske većine. Posebno zapanjuju 'stavovi' nekih pravnika da je odluka o povjeravanju mandata za sastav Vlade Đukanovićevo 'diskreciono pravo', odnosno da se Đukanović može igrati sa organizacijom države, njenim ustavnim poretkom i opšteprihvaćenom utvrđenom ustavnom praksom, po ličnom nahođenju, privatnoj ili partijskoj volji, nezavisno od konstelacije odnosa u Parlamentu i ustavnim odredbama o predlaganju i konstituisanju Vlade Crne Gore", saopštio je Milačić.

Neshvatljivo je, kako je kazao, da se potpuno legitimno iznose stavovi, "navodno uglednih pravnika", da predsjednik "može opstruirati organizaciju države bez bilo kakvih posledica, te da je to skoro njegovo privatno pravo".

"Iznošenjem ovakvih stavova otvoreno se dovodi u pitanje ustavni poredak Crne Gore i legitimisanjem ovakve logike dolazimo u situaciju da Đukanović privatno odlučuje o opstrukciji organizacije države, opstruiranju zakona i drugih akata Skupštine koje je dužan da potpiše u okviru ustavnih obaveza, te da protokolarne i obavezujuće nadležnosti pretvori u pitanje lične volje, što ne postoji ni u primisli nijednog parlamentarnog i ustavnog sistema u 21. vijeku.

"Zbog toga podvlačimo da Đukanović ima samo jednu opciju da ispuni svoju predsjedničku protokolarnu obavezu da preda mandat za sastav Vlade gospodinu Miodragu Lekiću, kandidatu skupštinske većine, ili ukoliko je iz ličnih razloga spriječen da to uradi, predsjednica Skupštine umjesto njega, odnosno da prihvati da je njegovim ćutanjem i ne vršenjem ustavne nadležnosti Miodrag Lekić, po sili Ustava postao mandatar za sastav Vlade koju ima predložiti u roku od 90 dana, počev od poslednjeg dana isteka roka, tj. od 20. septembra 2022. godine, a posebno imajući u vidu da nijedan drugi kandidat nije zatražio mandat za sastav 44. Vlade uz podršku skupštinske većine", saopštio je Milačić.

Rekao je da Prava Crna Gora poziva predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da sazove kolegijum na kojem će se konstatovati da je Lekić mandatar, ukoliko se Đukanović danas formalno ne izjasni.

Bonus video: