Korać izabran za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika

Preostali kandidati Nebojša Vučinič, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš nijesu dobili potrebnu tropetinsku podršku, odnosno glasove 49 poslanika

58489 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Profesor Pravnog fakulteta Radoje Korać izabran je za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Za Koraća je glasalo 65 poslanika, nije bio uzdržanih niti protiv, pa je predsjednica Skupštine Danijela Đurović konstatovala da je time prihvaćen predlog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da se profesor Pravnog fakulteta izabere za jednog od četiri člana iz reda uglednih pravnika u Sudskom savjetu.

Za Koraća su glasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske stranke (SDP), Socijaldemokrata (SD), koalicije Crno na bijelo, Demosa, Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratskog fronta (DF), Albanske liste i koalicije Jednoglasno.

Poslanici Demokrata se nisu izjašnjavali, kao ni potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak i Branko Radulović iz Pokreta za promjene.

Radulović je “Vijestima” kazao da Bošnjak i on nisu glasali za Koraća zbog ranije iznijetih stavova i ubjeđenja o tom kandidatu.

"Smatramo da to nije dobro rješenje. Član Sudskog savjeta, posebno njegov predsjednik, za šta njega projektuju mora biti reformator koji treba da pokrene inicijativu za izmjenu zakona i podzakonskih akata iz ove oblasti, da napravi reviziju postojećih kadrova i potpunu profesionalizaciju. Imajući i u vidu njegovo djelovanje na Univerzitetu on za to nije adekvatno rješenje”, rekao je Radulović.

Advokat iz Bijelog Polja Fikret Kurgaš imao je 47 glasova poslanika, ali kako mu je falilo još dva da bi imao tropetinsku većinu, Skupština nije prihvatila predlog matičnog Odbora da on bude novi član Sudskog savjeta.

Ni advokat Dragan Šoć nije stigao do brojke od 49 - za njega je glasalo 46 poslanika, od čega su 43 bila za, dok su tri bila uzdržana.

Tri glasa nedostajala su profesoru Pravnog fakulteta Nebojši Vučiniću da postane član Sudskog savjeta. O tom predlogu izjasnilo se 48 poslanika, 46 je bilo da on bude budući član Sudskog savjeta, što je bilo nedovoljno da se u drugom krugu domogne najvažnijeg tijela u sudskoj grani vlasti.

Đurović je čestitala Koraću na izboru za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"Kako nismo izabrali sva četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika pozivam nadležno radno tijelo - Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu da saglasno članu 16a Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, po isteku roka od dva mjeseca, raspiše javni poziv sve do izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika u punom sastavu", kazala je Đurović.

Ugledni pravnici u Sudskom savjetu, koji su izabrani još 2. jula 2014. godine, a koji više od četiri godine rade u neustavnom mandatu, ostaće na funkciji sve do novog postupka ali i raspleta političke krize i ishoda međupartijskog dogovora o budućim kandidatima.

Član 16b Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da ako Skupština izabere manje od četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je sada slučaj, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, koji će biti zamijenjeni novim članom, određuju se žrijebom.

Ali kako u Sudskom savjetu sada 3. mandat troše tri ugledna pravnika - predsjednica Vesna Simović Zvicer, Dobrica Šljivančanin i Loro Markić neće biti potrebno da prema Poslovniku Sudskog savjeta dolaskom novog člana Radoja Koraća organizuju žrijebanje - izvlačenje kuglice sa imenom predstavnika kojem prestaje mandat.

Na konkurs matičnog Odbora za popunjavanje četiri pozicije sa kvote uglednih pravnika u Sudskom savjetu prijavilo se čak 35 kandidata, sa kojima su ljetos obavljena višednevna konsultativna saslušanja.

Da je izbor članova SS, još prije objavljivanja javnog poziva bila stvar političke trgovine, bilo je jasno još krajem maja kada su "Vijesti" objavile da su profesori Korać i Vučinić kao i advokat Šoć najozbiljniji kandidati za popunjavanje tog tijela iz reda uglednih pravnika.

Tokom političkih dogovora, Korać je bio načelni predlog DPS-a. Vučinića su predložili iz SDP-a, dok je Bošnjačka stranka insistirala da advokat Kurgaš bude njihov kandidat za Sudski savjet. URA i SNP su tokom dogovora predložili advokata Šoća.

Na današnjoj sjednici Skupštine potvrđeno je da će novi poslanik biti Radule Novović (DPS).

Pred početak sjednice poslanici su minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom kolegi poslaniku Mišku Vukoviću.

Bonus video: