Savović: Lekić postao mandatar po sili Ustava

"Kako je predsjednik države propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost, to je gospodin Lekić postao mandatar po sili Ustava, kao jedini kandidat za mandatara koji u trenutku isteka ustavnog roka od 30 dana, uživa podršku skupštinske većine za mandatara 44. Vlade"

9659 pregleda 18 komentar(a)
Željko Savović, Foto: Prava Crna Gora
Željko Savović, Foto: Prava Crna Gora

Politički direktor Prave Crne Gore Željko Savović kazao je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost i da je Miodrag Lekić postao mandatar po sili ustava.

Šef Kabineta predsjednika Crne Gore Miodrag Radović, kazao je da je Đukanović "postupio u skladu s Ustavom" kada je odbio da prihvati predlog da mandatar za sastav nove vlade bude Lekić i kada je uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

"Šef kabineta predsjednika države Mila Đukanovića, gospodin Radović treba da zna da je juče dostavljenim potpisima potvrđeno ono što zna čitava Crna Gora: da gospodin Miodrag Lekić uživa većinu u Skupštini kao kandidat za mandatara, a da Đukanović to nije uvažio u skladu za ustavnim rokom i svojim ustavnim obavezama. Jučerašnji potpisi dokazuju da je Đukanović prekršio Ustav i privatizovao protokolarnu nadležnost da predloži mandatara, pokušavajući da opstruiše osnove organizacije države. Međutim, kako je predsjednik države propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost, to je gospodin Lekić postao mandatar po sili Ustava, kao jedini kandidat za mandatara koji u trenutku isteka ustavnog roka od 30 dana, uživa podršku skupštinske većine za mandatara 44. Vlade", naveo je Savović.

On je kazao i da bi "bilo dobro da kabinet predsjednika države vodi više računa o ustavnim obavezama predsjednika, a mnogo manje o opstrukciji države, političkim spletkama, organizaciji kriminala, korupcije i privatizacije protokolarnih nadležnosti".

"Gospodinu Lekiću nije potrebna nikakva podrška gospodina Đukanovića da bi obavio dužnosti mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, osim podrške većine poslanika u Skupštini Crne Gore. Sa druge strane, gospodinu Đukanoviću je više nego potrebno da svoje poslednje mjesece na državnim funkcijama obavlja koliko, toliko pristojno kako bi bar na taj način ublažio sliku razoritelja, autokrate i pljačkaša Crne Gore. Žalosno je vidjeti kako i mladi članovi DPS-a, potpuno nesavjesno i sebično pristaju za Đukanovićevom karmom, političkom sudbinom zavaditelja, rušitelja i pljačkaša Crne Gore", zaključio je Savović.

Povezani članci

20. Septembar 2022.

Radović: Đukanović postupio u skladu sa Ustavom

Bonus video: