Rakočević: DF i ostali koji nijesu došli na konsultacije već tada nijesu imali pravo na mandat

Rakočević je kako piše u saopštenju DPS pozvao predstavnike stare većine da zajednički izaberu sudije Ustavnog suda, te da upute inicijativu prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti

11764 pregleda 33 komentar(a)
Rakočević, Foto: Screenshot/Youtube
Rakočević, Foto: Screenshot/Youtube

Demokratski front (DF) i ostali koji nijesu došli na konsultacije, nepoštujući time instituciju predsjednika, već tada nijesu imali pravo da dobiju uopšte mandat ali je ipak predsjednik ostavio vremena do isteka roka da dostave potpise kad već nijesu došli na konsultacije, saopštio je Nikola Rakočević, član Predsjedništva i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore i tada je poručio da nije mogao da prihvati da Lekiću da mandat za sastav nove Vlade.

Poslanici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Ujedinje i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a potpisali su juče Predlog za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Iz DPS je saopšteno da je "u cilju razjašnjenja špekulacija koje pokušavaju plasirati pojedini predstavnici partija nekada stare parlamentarne većine a sada famozne "verbalne", član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević otklonio sve sumnje i objasnio da Ustav jasno propisuje da predsjednik daje mandat nakon konsultacija sa političkim subjektima".

Iz te partije su dodali da je Rakočević tokom jučerašnjeg izlaganja na vanrednom skupštinskom zasijedanju saopštio da "politički subjekti, Demokratski front i ostali koji nijesu došli na konsultacije, nepoštujući time instituciju predsjednika, već tada nijesu imali pravo da dobiju uopšte mandat ali da je ipak predsjednik ostavio vremena do isteka roka da dostave potpise kad već nijesu došli na konsultacije".

"Nijeste dostavili potpise. Prema tome vama mandat uopšte ne pripada u skladu sa Ustavom i pride, a mogu ovdje sada odštampati u Klubu poslanika pa da vam donesem dokument, da vam donesem dokument gospodo koji su potpisali Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević (lideri DF). Dakle dostavili su predsjedniku države da neće doći na konsultacije ali da će na kraju eventualnih dogovora dostaviti potpise i time garantovati da mandatar ima većinu", rekao je poslanik DPS.

Fotografija koju je dostavio DF
Fotografija koju je dostavio DFfoto: DPS

U saopštenju DPS se navodi da je "ponavljajući da potpisi nijesu dostavljeni, Rakočević pojasnio da je nedolaskom na konsultacije pojedinim partijama tada već propalo njihovo pravo".

"Dobili ste priliku za potpise ali nijeste ih dostavili u roku i nemate pravo na mandat. To je jasno, to je potpuno jasno", poručio je Rakočević.

On je kako piše u saopštenju DPS pozvao predstavnike stare većine da zajednički izaberu sudije Ustavnog suda, te da upute inicijativu prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti.

"Pozivamo vas još jednom da skratimo mandat parlamentu, da idemo na izbore a prije toga izaberemo sudije Ustavnog suda i dogovorimo datum izbora i na taj način ćemo riješiti enigmu. DPS-u apsolutno nije važno koliko će mandata imati jer se ne bori za mandate, nego za građane i za državu", kazao je Rakočević.

Lideri Demosa Miodrag Lekić, Radničke partije Maksim Vučinić i Prave Marko Milačić potvrdili su “Vijestima” da od predsjednika nisu dobili poziv na konsultacije.

Bonus video: