"drastično je prekršio Ustav, Zgazio ga je"

DF: Skupština ima većinu za smjenu Đukanovića, zaustaviti nasilje predsjednika Crne Gore

Iz DF su naveli da je predsjednik Crne Gore "svojom samovoljom, pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primjera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsjednik kandidat za mandatara"

61746 pregleda 158 komentar(a)
Lideri DF Nebojpša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
Lideri DF Nebojpša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, Foto: Luka Zeković

Skupština Crne Gore ima većinu za smjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i to treba da uradi, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

"Aktuelna situacija oko rušenja ustavnog poretka od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića je veoma jednostavna. U situaciji kada je predsjednik države, ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima. Skupština Crne Gore ima većinu za smjenu Đukanovića i to treba da uradi. Njoj je Ustav dao to pravo i sve izmišljene proceduralne prepreke da ne može - u stvari su njegova zaštita", ističe se u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su dodali da "čitava Crna vidi da on neće da prihvati zahtjev parlamentarne većine i predloži njihovog mandatara, a dužan je to da učini, već želi da nasilno raspusti Skupštinu, iako nema pravo na to".

"U tim uslovima, nasilje predsjednika Crne Gore treba Skupština da zaustavi njegovom smjenom i raspisivanjem predsjedničkih izbora. Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak. Nema nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsjednik Crne Gore drastično prekršio Ustav. Zgazio ga je pred očima cijele cijele Crne Gore, i rekao u sebi: "Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav". To može da vidi i učenik osnovne škole. Za to ne treba Ustavni sud da bi se utvrdilo, dovoljno je samo zastupati istinu i biti čistog obraza. Zašto je predsjednik prekršio Ustav? Zato što nije radio ono što Ustav traži, nego ono što on želi", poručili su iz DF.

Oni su naveli da nije slučajno u Ustavu zapisano da predsjednik u postupku predlaganja mandatara "razgovara sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini".

"Sa svim predstavnicima, ne samo sa nekim i to je imperativna norma. To znači da mora, ne da može. Mora. Da li je predsjednik to uradio? Ne. On je pozvao na razgovore jedne, a ne druge. Pozvao je neke, a ne sve političke partije. Time je ne samo prekršio Ustav i radio ono što ne smije, već je time uskratio pravo jednim partijama da daju svoje mišljenje o mandataru, a drugima to pravo omogućio. Tako je prekršio i drugo načelo ravnopravnosti svih pred Ustavom", piše u saopštenju.

Iz DF su naveli da je predsjednik Crne Gore "svojom samovoljom, pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primjera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsjednik kandidat za mandatara".

"On je birao koga će pozvati, a nije pozivao one koje mora pozvati i zato je tim činom drastično prekršio najviši pravni akt svoje zemlje. Neka neko ustane i kaže da ovo što je uradio predsjednik Crne Gore po Ustavu i mi smo spremni da se povučemo i kažemo: "Izvinite, nismo vidjeli da to što kažete piše negdje u našem pravu". Zbog toga je ovaj nečuveni pokušaj službene podjele naroda na one koji su omiljeni predsjedniku i one sa kojima predsjednik ne želi da razgovara urađen sa sviješću da se time krši prvi princip demokratije, da svi građani imaju ista prava, što je ne samo kršenje Ustava, nego i krivično djelo povrede službene dužnosti kojim se funkcija zloupotrebljava da bi se jednima donijela korist, a drugima šteta", poručili su iz DF.

Naveli su i da su "ovim činom i ovakvom samovoljom korist dobili oni koje žele da nasilno spriječe većinu da konstituiše vlast, a štetu su pretrpjeli oni kojima je uskraćeno pravo zagarantovano Ustavom".

"Dakle, predsjednik je funkciju zloupotrebio za vlastiti interes i korist svoje politike, a protiv CG i njenih građana, kršeći Ustav i zakone CG. To je zabranjeno i kažnjivo. Zna to i sam predsjednik, i bilo bi prirodno i moralno, dok teku ovi procesi utvrđivanja njegove odgovornosti, da podnese ostavku i dâ pravo institucijama da bez uticaja i pritiska sagledaju sve ove nesporne činjenice i donesu zakonitu odluku", zaključuje se u saopštenju DF.

Poslanici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Ujedinje i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a potpisali su Predlog za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Ta inicijativa je dostavljena predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore i tada je poručio da nije mogao da prihvati da Lekiću da mandat za sastav nove Vlade.