Bogdanović traži od Adžića podatke o "zloupotrebama pri promjeni prebivališta"

Bogdanović traži informacije koliko je osoba ove godine odjavilo prebivalište u nekoj od opština i prijavilo ga u glavnom gradu Podgorici, ili - Baru, Bijelom Polju, Budvi, Kolašinu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Tivtu, Šavniku, Žabljaku

17691 pregleda 20 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Luka Zeković
Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović uputio je pisani zahtjev ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, u kojem traži podatke o, kako je saopšteno iz te partije, "zloupotrebama pri promjeni prebivališta" u susret lokalnim izborima.

Bogdanović je od ministra zatražio odgovore koliko je osoba, od januara ove godine, odjavilo prebivalište u nekoj od opština i prijavilo prebivalište u glavnom gradu Podgorici, kao i opštinama: Bar, Bijelo Polje, Budva, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Šavnik i Žabljak.

"Dostavljeni odgovor, za svaku od gore navedenih jedinica lokalne samouprave treba da sadrži sljedeće podatke: Ime i prezime lica koje je u navedenom periodu izvršilo promjenu prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice izvršilo odjavu prebivališta, adresu stanovanja sa koje je odjavljeno prebivalište i datum odjave prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice prijavilo prebivalište, sa adresom prijavljenog prebivališta i datum prijavljenog prebivališta; Da li je, i ako jeste na kojem biračkom mjestu je to lice u opštini prijavljenog prebivališta upisano u birački spisak", naveo je Bogdanović u zahtjevu.

Iz Demokrata je saopšteno da se naznačeni podaci ne odnose na osobe koje do 23. septembra ove godine neće imati navršenih 18 godina.

Bogdanović podsjeća da je, odredbama člana 2 stav 2 Zakona o registrima prebivališta i boravišta ("Službeni list Crne Gore", br 46/15) propisano da je prebivalište "mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojima ima trajnu povezanost".

"S tim u vezi neophodno je da nas obavijestite da li su MUP i Uprava policije preduzimali mjere na utvrđivanju činjenica da li su se prijavljena lica nastanila na prijavljenim adresama prebivališta u gore navedenim opštinama i Glavnom gradu Podgorica, saglasno gore citiranim odredbama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Ukoliko to ne bi bio slučaj, više nego jasno da bi promjena opštine prebivališta nekog od tih lica, bila u funkciji protivpravnog ostvarivanja biračkog prava na predstojećim lokalnim izborima.

"Imajući u vidu da već teče postupak sprovođenja izbornih radnji za izbor odbornika u Skupštinama gore navedenih jedinica lokalne samouprave koji će se održati 23. oktobra 2022. godine, očekujemo da ćete nam tražene podatke dostaviti ODMAH", zaključio je Bogdanović u pisanom obraćanju Adžiću.

Bonus video: