Kovač: Ispravno je dati mandat za sastavljanje Vlade poslaniku koji je dobio 41 potpis podrške

Kovač je poručio da "ne postoji rok od 30 dana u konkretnoj situaciji u kome bi predsjednik bio dužan da predloži mandatara"

41644 pregleda 64 komentar(a)
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač saopštio je danas da Ustav Crne Gore propisuje samo davanje mandata za sastav Vlade nakon konstituisanja Skupštine, dok niti jednom riječju, ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodjeljuje drugi ili treći put u istom sazivu.

"Ustav propisuje samo davanje mandata nakon konstituisanja Skupštine dok, niti jednom riječju, ne propisuje pravila o postupanju kada se mandat dodjeljuje drugi ili treći put u istom sazivu", istakao je Kovač, a objavilo Ministarstvo pravde na Tviteru.

On je dodao da "u nedostatku jasnih ustavnih odredaba koje bi ukazivale na izlaz iz postojeće političke i pravne situacije, mora se uvažiti volja većine koja je jasno izražena, kao i činjenica da je Skupština konstituisana i da nesmetano funkcioniše".

"Samim tim, kako ne postoji rok od 30 dana u konkretnoj situaciji u kome bi predsjednik bio dužan da predloži mandatara, to je jedini ispravan potez da se poslaniku, koji je dobio 41 potpis podrške u Parlamentu, da mandat za sastavljanje Vlade", poručio je Kovač.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore i tada je poručio da nije mogao da prihvati da predsjedniku Demosa i poslaniku u Skupštini Miodragu Lekiću da mandat za sastav nove Vlade.

Đurović je juče obavijestila Đukanovića da njegov zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se razmatrao predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore 27. saziva, nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 41, obavijestili su 20. septembra Đukanovića da je postignut poilitički dogovor da mandatar za sastav vlade bude Lekić.

Poslanici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Ujedinje i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a potpisali su 22. septembra Predlog za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Bonus video: