Nova lica protiv iskusnih igrača

Na izborima u Podgorici prvi put građanska lista. SNP i GP URA u Pljevljima zajedno okušavaju sreću. DPS, SDP i SD u savezu u većini opština. Borovinić Bojović umjesto Milana Kneževića parira Ivanu Vukoviću

78688 pregleda 22 komentar(a)
Na izbornim listama neki novi savezi, pokreti i građanske liste: Sa glasanja (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković
Na izbornim listama neki novi savezi, pokreti i građanske liste: Sa glasanja (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković

Na lokalnim izborima 23. oktobra za odbornička mjesta u više opština nadmetaće se više izbornih listi na kojima su dobro poznata lica političkog života, kao i neki novi savezi, pokreti i građanske liste.

Tek formirana “Evropa sad”, čiji su stub dvojica ministara Vlade Zdravka Krivokapića, nastupiće u nekoliko opština, a građanska lista Preokret će se za glasove boriti u Podgorici i Danilovgradu.

Za 27 dana izbori će biti održani u Glavnom gradu - Podgorica, Opštini Zeta, Bijelom Polju, Baru, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku. Rok za predaju izbornih lista za sve opštine ističe večeras u ponoć.

U Glavnom gradu stara i nova lica

Prva lista koja je Izbornoj komisiji Glavnog grada predala potpise birača koji su dali podršku građanskoj izbornoj listi je Preokret. Listu predvodi profesor književnosti i bivši poslanik Srđan Perić, a čine je ugledni intelektualci i građani iz različitih djelova Podgorice, od kojih većina ranije nije bila aktivno politički angažovana. Iza Perića na listi su šahistkinja Radmila Milošević i ekonomista Mirza Krnić.

Izbornu listu kandidata za odbornike u Skupštini Glavnog grada predao je i pokret “Svi za naš grad - dr Ivan Vuković”. U Pokretu su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Nova ljevica, Građanska inicijativa 21 maj, Demokratska unija Albanaca i Demokratska romska partija.

Iza Vukovića na listi su zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović (DPS), teniserka Danka Kovinić, ortoped Nermin Abdić (DPS).

Koaliciona izborna lista Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Demosa nastupiće pod sloganom “Idemo, ljudi!”. Nosilac liste je poslanik Demokrata Danilo Šaranović, a potom slijede direktor Doma zdravlja Glavnog grada Danilo Jokić (UCG), pa poslanica Zdenka Popović (Demokrate)...

Nosilac liste Demokratskog fronta biće nestranačka ličnost, ljekarka i bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kako je rečeno “Vijestima”, u pitanju je široka koalicija koju će činiti partije mimo Demokratske narodne partije (DNP) i Nove srpske demokratije (NSD). Juče su još trajali pregovori sa manjim partijama, koje bi trebalo biti dio tog saveza.

Borovinić Bojović je bila ministarka zdravlja u Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

U tom političkom savezu ranije je saopštavano da će nosilac liste biti lider DNP-a Milan Knežević, što je onemogućeno osamostaljenjem Zete čiji je Knežević žitelj, te je procijenjeno da bi listu trebalo da predvodi nestranačka ličnost, poznata širokoj javnosti. Odluku o podjeli opštine pred izbore protežiraoje DPS-a, a podržao Građanski pokret URA.

Ta partija na lokalnim izborima u Podgorici nastupiće samostalno, a predvodiće je predsjednik podgoričkog odbora i odbornik u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Rakčević nosilac liste GP URA u Podgorici

U Podgorici samostalno nastupa i Socijalstička narodna partija (SNP) koju predvodi predsjednik Odbora direktora Plantaža Nebojša Vuksanović.

Povezani članci

26. Septembar 2022.

Vuksanović nosilac liste SNP-a u Podgorici

Samostalno će nastupiti i pokret “Evropa sad”, a nosilac liste je zamjenik predsjednika Jakov Milatović.

Nastup na izborima najavili su iz Slobodne Crne Gore, koju predvodi predsjednik parije Vladislav Dajković.

Na lokalne izbore Podgoričani će u novim okolnostima. Zbog izdvajanja Zete, umjesto 61, ubuduće će birati 58 odbornika u Skupštini glavnog grada.

Građanski pokret u Bijelom Polju dio saveza Demokrata

U Bijelom Polju, kao i u Podgorici, zajedno nastupa koalicija starih saveznika - DPS, SD i SDP a nosilac liste je potpredsjednik DPS-a i poslanik Abaz Dizdarević.

Koalicioni nastup prekjuče su dogovorile Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i građanski pokret “Ljudi i tačka” čiji je nosilac liste profesor Miodrag Mijo Pajević.

Iz obje koalicije je saopšteno da će liste biti predate večeras.

Iz opštinskih odbora stranaka članica Demokratskog fronta (DF) koje čine (PzP, DNP i NSD) “Vijestima” je saopšteno da će listu predati večeras do 20 časova, i da će tada objaviti detalje načina izlaska na lokalne izbore kao i ime nosioca liste.

Za razliku od ranijih izbora 2018. godine, Bošnjačka stranka (BS) - čiji je nosilac liste potpredsjednik Opštine Ernad Suljević, nastupiće samostalno.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

Bošnjačka stranka samostalno na izborima u Bijelom Polju

Socijalistička narodna partija (SNP) saznaju “Vijesti”, takođe izlazi sama na izbore, a nosilac liste je ministar prosvete Mijomir Mijo Vojinović. Oni će nastupiti pod nazivom “Temeljno za Bijelo Polje - magistar Mijomir Mijo Vojinović”, saopšteno je iz SNP-a.

Samostalno nastupa i Građanski pokret URA “Dr Dritan Abazović - Može Bijelo Polje - Može Crna Gora”, čiji je nosilac poslanica Suada Zoronjić, kao i Pokret “Evropa sad”. Nosilac liste tog pokreta je politikolog Dražen Petrić.

Građanski pokret URA listu je predao u petak.

Sami će sreću na biralištima okušati i Stranka pravde i pomirenja čiji je nosilac Admir Camić, kao i Svetosavska srpska lista “Za grad Miroslavljevog jevanđelja”. Nosilac liste te srpske liste je ekonomista Svetislav Sveto Perišić.

”Stranka Prava Crna Gora vodi pregovore oko koalicije sa DF-om, od čijeg ishoda zavisi nastup na lokalnim izborima, “ kazao je predsjednik OO Prava Predrag Terzić, dodajući da će nakon sjednice, danas, biti poznat nosilac liste i način nastupa.

Od ukupno 38 mandata, apsolutnu vlast u Bijelom Polju vrši koalicija DPS-BS-SD sa 25 mandata (DPS 21, BS 2, SD 2), dok ostali imaju 13 mandata (Demokratski front 3 mandata, Demokrate i URA po 2, SNP 2 i SDP 2, Ujedinjena Crna Gora jedan mandat).

U Pljevljima SNP i GP URA u koaliciji

Koalicija DPS, SD, BS i SDP i Pokret Evropa jedine su juče predali izbornu listu za lokalne izbore u Pljevljima, dok će ostale partije i koalicije to uraditi danas, potvrđeno je “Vijestima”.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Čedo Gospić kazao je Vijestima da je potvrđena lista koalicije koju predvodi DPS. Nosilac liste je aktuelni gradonačelnik Pljevalja Rajko Kovačević.

Listu Pokreta Evropa sad predvodiće Dane Marković, ljekar u pljevaljskoj bolnici. Ova partija predala je izbornu listu sa imenima 32 kandidata za odbornike, dva manje od broja odbornika u lokalnom parlamentu.

Povezani članci

26. Septembar 2022.

Na čelu Evrope sad u Pljevljima Dane Marković

Na narednim lokalnim izborima Demokratska Crna Gora nastupiće u koaliciji sa Ujedinjenom Crnom Gorom i Pokretom za Pljevlja čiji je predsjednik Novica Stanić. Ove partije sinoć su trebale da potpišu Koalicioni sporazum.

Nosilac ove liste, kako “Vijesti” saznaju, biće Nikola Rovčanin, predsjednik pljevaljskih Demokrata i izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore.

U Koaliciji sa URA-om nastupiće i Socijalistička narodna partija.Ove partije izbornu listu predaće večeras u 19 sati. Nosioci liste biće lljekari Saša Grbović(SNP) i Nidal Idris (URA).

Povezani članci

25. Septembar 2022.

URA i SNP zajedno u Pljevljima

Vijesti juče nisu dobile informaciju iz Nove i DNP-a kada će predate izbornu listu i sa kim će eventualno nastupiti u koaliciji jer se predsjednici Opštinskog odbora Milan Lekić i Vladislav Bojović nijesu javljali na telefonske pozive.

Podnošenje liste najavio je i bivši gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić, koji je u maju 2019. napustio DPS.

Na izborima 2018. DPS je nastupio u koaliciji s BS-om i SD-om, osvojivši vlast sa 20 od 35 mandata. Njihovu listu predvodio je Mirko Đačić, kao i 2014. kada je DPS sa koalicionim partnerima preuzeo upravljanje opštinom. SDP je tada nastupio samostalno, ali nije prešao cenzus. Na tim izborima Demokrate su osvojile 7 mandata, a Pokret za Pljevlja, DNP i Prava Crna Gora, koji su nastupili u koaliciji četiri. Isto toliko odborničkih mjesta osvojila je i Nova koja je na prethodnim lokalnim izborima nastupila u koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijom i Pokretom za promjene.

Koalicija ‘’Prava stvar, Koalicija Radimo i razvijamo Žabljak – DPS, SD’’, koju sačinjavaju DPS i SD juče je, kako je saopšteno, na Žabljaku predala odborničku listu. Njen nosilac je Marko Božović.

Ivanović nosilac liste “Evropa sad” u Kolašinu

Izbornu listu, pod sloganom “Temeljno za Kolašin” predala je SNP, a nosilac liste je specijalista za bezbjednost Zoran Kujović.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

SNP samostalno u Kolašinu, na čelu liste Zoran Kujović

Prema saznanjima “Vijesti”, Demokratski front će nastupiti samostalno, što bi trebalo da učine i DPS i SD.

Demokrate i Ujedinjena Crna Gora će nastupiti zajedno, a prema saznanjima lista, nosilac liste će biti poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Pokret Evropa sad nastupiće samostalno, a predvodiće ih građanski aktivista i preduzetnik Vasilije Ivanović.

Izbornu listu u Rožajama predao je, za sada, GP URA, a nosilac liste “Može Rožaje” je predsjednik rožajskog odbora partije Husein Ljaić.

Preokret i u Danilovgradu, u Tivtu DPS takođe u savezu

Za lokalne izbore u Danilovgradu, izbornu listu je predao Preokret, a listu će predvoditi biolog i civilni aktivista Vuk Iković.

Listu “Može Danilovgrad, Može Crna Gora” predala je i GP URA,a nosilac je predsjednik danilovgradskog odbora pokreta Miloš Popović.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Popović nosilac liste URA Danilovgrad

Na izborima učestvuje i Socijaldemokratska partija (SDP) pod sloganom “SDP i građani - Svim srcem za Danilovgrad”. Nosilac liste je Željko Brajović.

Demokratski front će, najvjerovatnije, nastupiti sa Radničkom partijom, a nosilac liste će biti predstavnik Nove, saznaju “Vijesti”. Razgovori o tome trajali su i juče.

Kada je riječ o izborima u Tivtu izbornu listu predala je koalicija “Prava stvar, Za Tivat svih nas Koalicija DPS, SD, SDP, LP”. Nositeljka liste je magistrica turizma Dubravka Nikčević.

Povezani članci

24. Septembar 2022.

Predata izborna lista DPS, SD, SDP i LP u Tivtu

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) samostalno će nastupiti na lokalnim izborima u Tivtu, a nosilac liste je predsjednik te partije Adrijan Vuksanović.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

HGI samostalno u Tivtu, Vuksanović nosilac liste

Izbornu liistu je predao i Bokeški forum (BF) koji će nastupiti pod sloganom - “Ajmo za Tivat, ajmo za Boku”. Listu će predvoditi predsjednik BF, doktor političkih nauka Andrija Petković.

DF u Budvi sam, Zogović nosi listu u Plavu

Izbornu listu za lokalne izbore u Baru predala je koalicija “Prava stvar, Zajedno Bar - Koalicija DPS - SDP - LP”, čiji je nosilac, aktuelni predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Povezani članci

23. Septembar 2022.

Koalicija DPS-SDP-LP u Baru predala izbornu listu

Listu su predale i Socijaldemokrate (SD) koje će nastupiti samostalno.Nosilac liste je predsjednik opštinskog odbora SD u Baru i akutelni direktor DOO “Sportsko-rekreativni centar”, Branislav Nenezić.

Povezani članci

25. Septembar 2022.

Nenezić nosilac liste SD u Baru

Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS nastupiće zajedno na lokalnim izborima u Baru, a nosilac liste biće Goran Đurović, potpredsjednik GP URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u Vladi u tehničkom mandatu.

Povezani članci

20. Septembar 2022.

Đurović nosilac liste URA-CIVIS u Baru

Za izbore je predata i lista “Radomir Novaković Cakan - Biram Bar”.

Iz Ujedinjene Crne Gore su saopštili da će u Baru nastupiti sa Demokratama i pokretom Evropa sad. Bošnjačka stranka će, kako je saopšteno iz opštinskog odbora stranke, nastupiti samostalno.

Za sada će u izbornoj trci za predstojeće lokalne izbore u Budvi biti pet izbornih lista. Rok za njihovu predaju ističe u ponoć, a za sada izborne liste predali su GP URA “Dr Dritan Abazović - Može Budva - Može Crna Gora - Građanski pokret URA!” čiji je nosilac Ivan Ivanović, kao i koalicija “ DPS, SDP, SD, LP i GI”21. maj” koju predvodi Dragana Mitrović.

Povezani članci

26. Septembar 2022.

Ivanović predvodi budvansku URE

Za danas su predavanje listi OIK-u najavili DF- koga predvodi aktuelni gradonačelnik Milo Božović, koalicija Demokrata i Demos-a, kao i Socijalistička narodna partija - koja će samostalno nastupiti.

Za razliku od izbora 2020. kada su bili u koaliciji sa SNP, Prava Crna Gora, DF će na ovim izborima sam okušati sreću. Lider lokalnog DF i predsjednik Opštine Milo Božović kazao je da očekuje bolji rezultat nego na minulim izborima.

Koalicija “Za budućnost Budve - Marko Bato Carević” na izborima je 2020 osvojila 14 mandara. Budvanski parlament broji 33 odbornička mjesta.

Lider budvanske URA Blažo Rađenović kazao je Vijestima da su predali listu sa namjerom da budu stožer korjenitih promjena u Budvi.

“Naš cilj je da donesemo progres koji građanke i građani Budve zaslužuju i u tom duhu će se odvijati i naša kampanja, pozitivnim porukama bez galame nudićemo rješenja. Građani Budve su u vremenu koje je na sreću iza nas dali šansu DPS-u, pa Demokratama pa DF-u i imali smo priliku da svjedočimo o tim politikama. Na ovim izborima ćemo pobjediti da bi Budvu pozicionirali u samom vrhu najpoželjnijih turističkih destinacija Evrope. Zato, Može Budva, Može Crna Gora!”, kazao je Rađenović.

U Demokratama koji su 2020. osvojili šest odborničkih mandata, uvjereni su da će ostvariti bolji izborni rezultat.

U Plavu će u koaliciji nastupiti SD, DPS i SDP. Nosilac liste biće aktuelni predsjednik Opštine iz Socijaldemokrata, Nihad Canović.

Demokratska narodna partija (DNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Prava Crna Gora zajedno će izaći na lokalne izbore, a nosilac liste biće Milun Zogović, saznaju “Vijesti”.

Bonus video: