Bez većine za raspravu o skraćenju mandata?

Zasad malo izvjesno da će Skupština u petak održati sjednicu koju je inicirao predsjednik Crne Gore

29646 pregleda 18 komentar(a)
Nećemo “lov u mutnom”: Krapović na sastanku stare-nove većine, Foto: BORIS PEJOVIC
Nećemo “lov u mutnom”: Krapović na sastanku stare-nove većine, Foto: BORIS PEJOVIC

Malo je izvjesno da će Skupština Crne Gore u petak imati većinu za raspravu i glasanje o skraćenju mandata, jer na osnovu jučerašnjih informacija “Vijesti” iz parlamentarne većine, oni neće podržati dnevni red sjednice koju je inicirao predsjednik države Milo Đukanović.

On je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva. U predlogu se navodi da se Skupštini saziva izabranog na izborima 30. avgusta 2020. skraćuje mandat. “Poslanicima postojećeg saziva mandat prestaje danom potvrđivanja mandata novoizabranim poslanicima”, piše u predlogu Đukanovića.

Do ove inicijative došlo je nakon što predsjednik države nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću (Demos) koga je predložila stara parlamentarnog većina nakon višednevnih pregovora i pogađanja. Oni ostaju pri tom zahtjevu i zbog toga, kako su najavili, neće podržati inicijativu koja znači prijevremene izbore uprkos tome što se većina stranaka stare većina zalagala za njih.

Potpredsjednik Demokrata i poslanik te stranke Dragan Krapović podsjetio je da su se oni već izjasnili o predlogu predsjednika države. “Vijesti” su juče pitale Demokrate da li će glasati za skraćenje mandata nakon što je iz nezvaničnih izvora potvrđeno očekivanje dijela uticajnih diplomata u Podgorici da bi partija Alekse Bečića trebalo da podrži odluku o izlasku na birališta.

”Mi smo se već izjasnili o predlogu predsednika države. Glasaćemo i protiv dnevnog reda i protiv skraćenja mandata ako bude usvojen”, rekao je Krapović “Vijestima”.

On je ponovio da bi svako iz “stare-nove većine”, kako je rekao, koji bi odlučio da glasa za dnevni red i omogući raspravu, potvrdio da je u “dilu sa DPS i gospodinom Đukanovićem”.

”Time bi DPS omogućio lov u mutnom koji se ne bi prvi put desio u državnom i lokalnim palamentima”, rekao je on.

Većina diplomata koja je početkom septembra razgovarala sa opozicionim zvaničnicima, izrazila je očekivanje da može biti formirana vlada u kojoj bi bile proevropske partije i da Demokratski front ne vide kao dio vlasti. Kako je postignuti dogovor o novoj vladi čiji bi dio bila i ta koalicija, uticajne diplomate u trenutku kada je u Evropi rat, preferiraju izlazak na birališta kao najčistiju soluciju.

Francuski ambasador Kristijan Timonije sjutra će o solucijama za rješenje političke krize razgovarati sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović - čija Socijalistička narodna partije je takođe dio saveza koji se protivi Đukanovićevom predlogu. Susret je najavljen na sajtu Skupštine.

Iz većine partija starog-novog saveza juče nisu odgovorili u vezi sa tim da li će doći na sjednicu parlamenta 30. septembra i podržati raspravu, ali prema neformalnim izjavama zvaničnika “Vijestima”, to se vjerovatno neće desiti.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin rekao je da će on doći na sjednicu, ali da neće podržati predlog za skraćenje mandata.

Pošto Skupština ima 81 poslanika, ukoliko 41 ne podrži dnevni red, sjednice u tom slučaju neće ni biti.

Bonus video: