Radunović: Postoje svi uslovi da Đukanović resetuje pokušaj konsultacija

"Pozivam ga da na konsultacije pozove Miodraga Lekića i on će u ime nas 41 da ga uvjeri da postoji većina za izbor nove vlade"

29045 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas saznao da postoji parlamentarna većina, postoje svi uslovi da resetuje pokušaj konsultacija.

Danas je, kako je kazao Radunović, odbijanjem Đukanovićevog predloga o skraćenju mandata parlamentu, Skupština pokazala da ima jasnu većinu za novu vladu, te poručio da je to jedna od rijetkih institucija koja može da funkcioniše potpuno nesmetano, a uz to je proizvod izborne volje građana od avgusta 2020.

"Nakon što je g. Đukanović danas saznao, ako do sada nije znao, a uvjeravali smo ga, da postoji ta većina postoje svi uslovi da resetuje svoj pokušaj konsultacija koje je uradio prošli put. Kažem pokušaj, jer nije zvao trećinu predstavnika partija. Pozivam ga da na konsultacije pozove Miodraga Lekića, kojeg nije pozvao prošli put, i on će u ime nas 41 da ga uvjeri da postoji većina za izbor nove vlade".

Smatra da je svako skrivanje iza nekih navodnih ustavnih rješenja kako nigdje ne piše da se ne može odložiti na više od 30 dana rok za davanje mandata, jednostavno je bježanje od realnosti.

"Ako je dobronamjeran Đukanović, u šta sumnjam, neka pogleda u broj na 'semaforu' u Skupštini i neka se saglasi sa onim sa čim se saglašava čitava Crna Gora kojoj racio funkcioniše normalno i nakon toga oslobodi mehanizam da dobijemo novu vladu".

Radunović je rekao da kada čuje da Đukanović pominje imperijalnu Rusiju i Veliku Srbiju, zna "da sprema nešto nezakonito i opasno po mir i stabilnost u Crnoj Gori.

"Nije 41 nije birala ni imperijalna Rusija niti Velika Srbija, nego građani Crne Gore i to su nas birali da njega skinu, ne kao predsjednika države jer nijesmo imali za to priliku, već sve ono što on personifikuje u Crnoj Gori. I on to danas ne dozvoljava na način što opstruira da realna većina dobije svog mandatara, a Crna Gora Vladu", poručio je Radunović.

Kazao je da je on opasan čovjek, a posebno kada je pritjeran uza zid, a sada je "pritjeran uza zid i spreman da napravi od Crne Gore što niko ne bi volio samo da bi nekako on bolje prošao i oni oko njega".

On je pozvao kolege iz Demokratske partije socijalista (DPS) koji "nijesu upleteni u kriminalne poslovo u prošlodti, da ne daju ruku Đukanoviću za ovakve poteze", nego da zajedno sa ostalima iz parlamenta stanu na put diktatorskom ponašanju.

"Još je u toj stolici nekoliko mjeseci, razvlašćen je skoro svuda", kazao je on.

Istakao je i da će na sjednici 21. oktobra biti izabrano četvoro sudija Ustavnog suda (US), te da on nije čuo nikoga da nije spreman da glasa za sudije US.

Bonus video: