Adžić: MUP će sankcionisati svaki neprimjereni uticaj uoči lokalnih izbora

"Bez obzira kojoj partiji neko pripadao i koju ideologiju propagirao, ako nema formalnih zabrana ulaska u Crnu Goru i ako u Crnoj Gori nijesu evidentirane njegove nelegalne radnje, mi nemamo mogućnost samo na osnovu nečijih simpatija ili nečijih indicija da nekom zabranimo boravak na teritoriji bilo koje opštine u Crnoj Gori"

20971 pregleda 18 komentar(a)
Adžić, Foto: Screenshot/Youtube
Adžić, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sankcionisaće svaki neprimjereni uticaj uoči lokalnih izbora 23. oktobra, najavio je ministar Filip Adžić.

On je tokom sjednice Skupštine na Cetinju, odgovarajući na pitanja Andrije Popovića (LP) o miješanju Srbije u izborne procese, rekao da su već ušli u tu priču.

"Prethodnih dana smo imali neke aktivnosti koje su postale javne. Bez obzira kojoj partiji neko pripadao i koju ideologiju propagirao, ako nema formalnih zabrana ulaska u Crnu Goru i ako u Crnoj Gori nijesu evidentirane njegove nelegalne radnje, mi nemamo mogućnost samo na osnovu nečijih simpatija ili nečijih indicija da nekom zabranimo boravak na teritoriji bilo koje opštine u Crnoj Gori. Prema svima se ponašamo apsolutno jednako i ko god vrši neprimjereni uticaj biće sankcionisan kako prethodnih nekoliko dana, tako i u budućem periodu", rekao je Adžić tokom rasprave o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj. Andrija Popović pitao je šta MUP radi da spriječi miješanje Srbije u izborni proces.

"Znamo šta se sve dešavalo na izborima u Nikšiću, isti scenario se ponavlja za lokalne izbore 23. oktobra, što Vi znate o tome? Dobili smo potvrdu da se funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) miješaju u lokalne izbore u Budvi. Na koji način će MUP srpiječiti miješanje zvanične Srbije, da li ste preduzeli neke mjere da se to spriječe?", pitao je Popović.

On je pitao i da li su ponovo formirane komisije za rješenje spora sa Hrvatskom oko Prevlake, da li je riješen problem maltretiranja poslanika na granici sa Srbijom.

"Imamo problem i sa Kosovom, ponovo se otvorieo, tiče se prava na 900 hektara pograničnog pojasa. U kojoj je fazi rješavanje tog problema?", pitao je Popović.

Adžić je odgovorio da je pitanje Prevlake u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova.

"Vjerujem da se želi nastaviti dobra saradnja i dobri odnosi koje imamo sa Hrvatskom i vjerujem da ćemo to pitanje riješiti na najbolji mogući način. Pitanje sa Kosovom je kompleksno, dugo se na tome radi, bilo je spornih situacija i sporazuma, to je za neku drugu raspravu kada se možemo posvetiti tome pitanju, jer je negdje nevjerovatno da smo došli u situaciju da nam se desi takav momenat. U svakom slučaju nastavićemo da gradimo korektne i dobre odnose sa svim susjedima, na sve njih gledamo potpuno jednako i oni su naši partneri i ekonomski i dobrodošli su kao turisti, nema poželjnih i nepoželjnih", poručio je Adžić.

Komentarišući ranije zadržavanje poslanika na granici sa Srbijom, kazao je da se ne mogu miješati u odluke nezavisne države kako će postupati prema bilo kome.

Podsjetio je da je premijer Dritan Abazović u posjeti Beogradu otvorio tu temu i dogovoreno je načelno da prolaz poslanika bude brži.

"Nijesam imao nijednu zamjerku od kada sam ministar da je bilo zadržavanja i propusta. Nadam se da će i oni poštovati nas, kao što mi poštujemo njih prilikom prelaska granica", kazao je Adžić.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da se oko Prevlake ništa ne radi.

"Saopštavaju se neke komisije, čas se bilateralno ide, čas na međunarodni sud, arbitraža...bukvalno ništa. To se vidi ujavnosti, a i raspitivao sam se",

Podsjetio je da se problem javio nakon raspada Jugoslavije i tada je Prevlaka po Badinterovoj komisiji kroz kriterijum Avnojevskih granica, trebalo da pripadne Hrvatskoj.

"Uspjeli smo da nešto što je formalno bilo hrvatsko, pretvorimo u ničije. Ništa manje nego Rezolucija Savjeta bezbjednosti je donešena i data nam je šansa da se diplomatski izborimo za pravedno rješenja. Ništa nije urađeno osim privremenog sporazuma kojeg je potpisala savezna Vlada", podsjetio je Lekić.

Slaven Radunović (DF) rekao je da su se u Crnoj Gori davno digle ruke od Prevlake i problema na moru, a i na kopnu za koji ljudi smatraju da ne postoji.

"Problem na kopnu riješen tako što smo predali teritoriju koja je bila ničija. Ovdje je se čeka posljednji momenat kad Crna Gora treba da uđe u EU i dobijemo od Hrvatske ucjenu koja se očekuje, ja je očekujem. I onda da kažemo ne možemo ništa, pitanje je evropskih integracija i moramo da odustanemo od svega. Ne smeta mi toliko što se tako ponašala bivša vlast, jer njih zanima Crna Gora kao privatna država, nijesu smatrali da preko dijela granice mogu nešto švercuje", kazao je Radunović.

Dodao je da bi nova Vlada trebalo aktivnije da se bavi ovim pitanjem, da se ne čeka momenat ulaska u EU.

Andrija Nikolić (DPS) kazao je da na Prevlaci funkcioniše privremeni režim kojim se ni na koji način ne prejudicira pitanje razgraničenja između dvije države.

Aleksa Bečić (Demokrate), komentarišući problem razgraničenja sa Kosovom, podsjetio je da je parlament ratifikovao sporazum o demarkaciji prije više godina, pa je bio zastoj kod parlamenta Kosova.

"Nakon više peripetija, u martu 2018. je ratifikovan sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom i u kosovskom parlamentu, tako da je odgovor vrlo jednostavan, za Crnu Goru je to pitanje završeno time što su u oba parlamenta usvojeni spoarzuma o demarkaciji granica", rekao je Bečić.

Adžić je odgovorio da niko nije odustao od onoga što je usvojila Skupština.

Što se tiče Prevlake, rekao je da je cilj svima isti – da se ovo riješi u najboljem interesu Crne Gore, ali da se to pitanje ne forsira "u smislu narušavanja odnosa sa susjedima, nego da se traži zajedničko rješenje".

Na sjednici je usvojen Zakon o potvrđivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakon o potvrđivanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj i Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Gruzije o readmisiji lica koja su bez dozvole boravka.

Bonus video: