INTERVJU Milatović za "Vijesti": Podgorica sita šerifa i piona

Glavni grad, kao i ostatak Crne Gore, je bio talac partije koja je radila na svemu, osim na održivom i prema građanima usmjerenom razvoju. Pošteni, prijevremeni izbori mogu prekinuti institucionalnu agoniju u državi, koja već dobija obrise lakrdije

43732 pregleda 145 komentar(a)
Politički akteri konačno da preuzmu odgovornost za svoje postupke: Milatović, Foto: Luka Zeković
Politički akteri konačno da preuzmu odgovornost za svoje postupke: Milatović, Foto: Luka Zeković

Građanima Podgorice je potrebno da konačno umjesto šerifa ili piona dobiju gradonačelnika, istinski posvećenog dobru grada, jer su se građani zasitili partitokratije i privatizacije gradskih servisa, betonizacije prirodnih oaza i uništavanja prepoznatljivih istorijskih i arhitektonskih obilježja, ocijenio je nosilac liste Pokreta Evropa sad za Podgoricu, Jakov Milatović.

Milatović je u intervjuu “Vijestima” rekao da neće ulaziti u koaliciju s onima koji su u prethodne dvije decenije doprinijeli politizaciji gradskih servisa i kulturnoj, ekološkoj i infrastrukturnoj devastaciji Podgorice.

Poručuje da imaju plan čiji je cilj da Podgoricu učini savremenijom i razvijenijom.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u državi, jedan od osnivača Evrope sad navodi da se posljednjih mjeseci vidi potpuno urušavanje pravnog i političkog sistema i da se iz trenutne situacije može izaći jedino poštenim prijevremenim izborima.

Šta očekujete od izbora u Podgorici? Kakve su Vaše procjene za Podgoricu i ostale opštine gdje će Evropa sad izaći na izbore?

Podgorici je neophodno da dobije odgovornu i profesionalnu upravu, koja će raskrstiti sa tridesetogodišnjim načinom vođenja grada koji je bio suprotan interesima građana. Građanima Podgorice je potrebno da konačno umjesto šerifa ili piona dobiju gradonačelnika, istinski posvećenog dobru grada. Vjerujem da su se moji sugrađani zasitili partitokratije i privatizacije gradskih servisa, betonizacije prirodnih oaza i uništavanja prepoznatljivih istorijskih i arhitektonskih obilježja Podgorice. Zato očekujem da grad preuzmu pošteni i nekorumpirani ljudi, sa postignutim rezultatima, jasnom vizijom razvoja i sposobnošću da je ostvare. Siguran sam da ćemo ostvariti odlične rezultate i da će naš pokret predvoditi buduću vlast u Podgorici. Podrška koju svakodnevno dobijamo od građana širom Crne Gore nesumnjivo potvrđuje da će Evropa sad i u drugim opštinama biti temelj novih lokalnih uprava.

Zašto ste odlučili da u Podgorici nastupite samostalno?

Kao pokret koji svakodnevno raste i uživa sve veće povjerenje građana, koji zbog rezultata na kojima je nastao, i nade koju pruža, prirodno je da u većini opština, a naročito u Podgorici, nastupimo samostalno. Nudimo građanima jasan i čist izbor i imenima, postignutim rezultatima, stručnošću i ugledom stojimo pred biračima i uvjeravamo ih da imaju za koga da glasaju - za slobodne ljude koji prije svega vole svoj grad, vjeruju u promjene i mogu da ih ostvare.

Sa kojim partijama biste, eventualno, pravili postizbornu koaliciju?

Ono što je sasvim sigurno je da Evropu sad ne zanimaju nikakvi dilovi i pregovori o vlasti radi vlasti. Nas jedino interesuje što brži i snažniji razvoj Podgorice! To smo svojim radom i pokazali na primjeru Crne Gore dok smo bili ministri u Vladi. Zato ćemo eventualne postizborne koalicije bazirati isključivo na interesima građana Podgorice. Tu prvenstveno mislim na principe budućeg razvoja Podgorice, unapređenje kvaliteta života njenih građana i profesionalizaciju i depolitizaciju gradske uprave. Sigurno je da nećemo ulaziti u koaliciju s onima koji su u prethodne dvije decenije doprinijeli politizaciji gradskih servisa i kulturnoj, ekološkoj i infrastrukturnoj devastaciji grada.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u Glavnom gradu?

Evidentno je da su se godinama favorizovali interesi uskog kruga pojedinaca, čime je političko-ekonomski sistem Podgorice postao netransparentan, pristrasan i potpuno partijski poklopljen, a gradski servisi neefikasni, a često i nedostupni. Jedna od ključnih posljedica višedecenijske nebrige je konstantno urušavanje duše Podgorice, odnosno njene urbane, socio-kulturne i istorijske suštine. Nerazumijevanje gradskog duha dovelo je do uništenja ili zapuštenosti brojnih toponima, koji su nepovratno izgubljeni poput kina Kulture, prostornog ambijenta Stare Varoši i centra grada, zelenog pojasa oko Gorice, itd. S druge strane, ne treba trošiti riječi o infrastrukturnim problemima, kao što su nedostatak parkinga, nefunkcionalno planirane saobraćajnice, kanalizacioni i vodovodni sistem... Sjetite se samo gužvi i potpunog kolapsa u gradu kada padne kiša. U urbanističkom smislu, udovoljavanje želja privatnom nasuprot javnom interesu, uzrokovalo je prekomjernu gradnju estetski i funkcionalno neadekvatnih objekata, ali i cijelih naselja. Kao posljedicu toga nemamo samo narušen izgled Gorice, Ljubovića i drugih zelenih površina, već čitavi novi kvartovi nemaju vrtić, školu ili dom zdravlja, što dovodi do povećanja saobraćaja i prezasićenja drugih djelova grada.

Treba li pominjati činjenicu da Podgorica još nema davno obećanih pet bazena ili gradsku bolnicu, još jednu gimnaziju, funkcionalnu zaobilaznicu, ili novo adekvatno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, da se gradsko pozorište gradi već deset godina, da su Sastavci ruinirani, centar grada uništen, a prigradska naselja potpuno zapostavljena? Jednom riječju Podgorica, kao i ostatak Crne Gore, je bila talac jedne klijentelističke partije koja je radila na svemu, osim na održivom i prema građanima usmjerenom razvoju grada.

Na čemu ćete bazirati predizbornu kampanju?

Uprkos gomili naslijeđenih problema, želimo da vodimo pozitivnu kampanju, zasnovanu na ličnom odnosu s građanima i građankama Podgorice. Na našoj odborničkoj listi je pored mene još 57 ljudi, koji su u ovom gradu prepoznati po ličnom integritetu i profesionalnim dostignućima - i upravo oni su temelj naše kampanje. Potrudićemo se da širom Podgorice predstavimo ne samo njih, već i moderan, inovativan program razvoja grada, koji posvećuje pažnju ne samo brojnim problemima koje treba riješiti, već i novim idejama kako da grad transformišemo u sredinu na koju će njegovi stanovnici biti ponosni. Imamo plan, čiji je cilj da naš grad učini savremenijim i razvijenijim, te da ga na taj način integrišemo u evropsku porodicu najboljih gradova za život. Umjesto predizbornih pritisaka, ucjena i praznih obećanja, što je odlazeća politička garnitura usavršila kao svoj način rada, kampanju ćemo voditi u stalnoj komunikaciji s građanima, slušajući njihove konkretne savjete i nalazeći rješenja za probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Ako osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj Glavnog grada?

Prvi koraci će biti dvojaki: utvrđivanje odgovornosti za dosadašnju zloupotrebu gradskih resursa i fokus na realizaciji plana razvoja grada. Građani zaslužuju da budu upoznati sa detaljima kako je grad do sada funkcionisao, odnosno kako nije funkcionisao. Treba da se zna kome se gledalo kroz prste i zašto, ko je zloupotrebljavao gradske resurse i na koji način, sve u cilju prikupljanja dokaza za postupanje nadležnih pravosudnih organa. Takođe, od prvog dana ćemo krenuti u realizaciju plana razvoja grada. Podgoričani zaslužuju administraciju koja će riješiti: lošu mobilnost i neadekvatnu gradsku transportnu mrežu; nezaposlenost i nemotivisanost mladih da stvaraju novu vrijednost u Podgorici; slabu zaštitu prostora, neadekvatnu prevenciju suša i požara; nevalorizovanost turističkih i kulturnih potencijala i neadekvatnu infrastrukturu neophodnu za razvijanje malog biznisa i preduzetništva. Ključ ubrzanog razvoja grada je profesionalna i depolitizovana gradska uprava.

Čini se da se institucionalna i politička kriza u državi produbljava. Kako vidite njeno razrješenje?

Posljednjih mjeseci svjedočimo potpunom urušavanju pravnog i političkog sistema države, na šta smo konstantno upozoravali. Kriza Ustavnog suda i pravosuđa, neustavno odlaganje lokalnih izbora, neustavno odvajanje Zete od Podgorice, nefunkcionalnost Skupštine, pad Vlade i politički ping-pong između najviših predstavnika državne vlasti, samo su neki od pokazatelja da se iz trenutne situacije može izaći jedino poštenim prijevremenim izborima. Sve drugo bilo bi produžavanje institucionalne agonije, koja već dobija obrise lakrdije. Umjesto svakodnevnog politikanstva i nedoraslih poteza, red je da aktuelni politički akteri konačno preuzmu odgovornost za svoje postupke i omoguće građanima da iskoriste neotuđivo demokratsko pravo, kako bi Crna Gora konačno dobila stabilne, efikasne i sposobne organe upravljanja.

Dok ste bili ministar za ekonomski razvoj pojavili su se problemi sa aktuelnim vlasnikom Željezare, turskim Tosčelikom. Šta su glavni uzroci povlačenja investitora iz Turske i smatrate li da je dobro rješenje da Elektroprivreda preuzme Željezaru?

Nakon zaustavljanja proizvodnje, krajem maja 2021. godine, Toščelik se obratio zvanično resornom Ministarstvu sa zahtjevima o finansijskoj podršci. Međutim, Agencija za zaštitu konkurencije je ocijenila da većina zahtjeva Toščelika nijesu u skladu sa pravilima i Zakonom o kontroli državne pomoći. Nakon toga, tokom zvanične posjete Turskoj, razgovarali smo sa menadžmentom matične firme Tosyali Holdinga koji je nedvosmisleno najavio da želi da proda kompaniju jer se, po njihovim riječima, fabrika više ne uklapa u njihov proizvodni razvojni plan. Dogovoreno je da se radnicima, u kontinuitetu produžava plaćeno odsustvo uz isplatu 90% zarade, dok se ne nađe dugoročno rješenje. Tokom 2021. godine obaviještavani smo da postoji interesovanje za preuzimanje Željezare od strane stranih investitora. Ti razgovori, po riječima vlasnika, vođeni su i početkom 2022. godine. Dalju komunikaciju je preuzela nova Vlada i desilo se očigledno povlačenje tih prvobitno zainteresovanih investitora i pojavljivanje novih – domaćih investitora. Ne bi me začudilo da je dijelom razlog u političkim dešavanjima početkom 2022. godine. Tosyali, kao svaka privatna kompanija, ima pravo i slobodu da donosi samostalne poslovne odluke, uključujući i ovu koja se ticala prekida proizvodnje u Nikšiću.

Nažalost, izvor svih problema je odluka zašto je i pod kojim uslovima Željezara prodata turskim investitorima od strane tadašnje DPS Vlade. Što se tiče najava da EPCG preuzme Željezaru - to je vrlo ozbiljna poslovna odluka koju treba da donesu akcionari i država kao većinski vlasnik, ali na bazi ozbiljnog i održivog biznis plana.

Partije će zbog izbora potrošiti 400 miliona eura

Kako komentarišete rebalans budžeta?

Po podacima Poreske uprave deficit budžeta je na kraju avgusta iznosio samo devet miliona eura, i bio je najmanji u prethodnih 15 godina, što je još jedan dokaz da je program Evropa sad ojačao javne finansije - povećavajući prihode budžeta. Rebalansom se deficit povećao za više od 400 miliona eura - što znači da Vlada planira da svakog mjeseca do kraja godine ima deficit od 100 miliona. Ovo je odraz ogromnog politikanstva, neznanja i neodgovornosti, a sve je napravljeno u cilju što boljeg pozicioniranja partija pred nastupajuće izbore. Drugim riječima, partije će potrošiti 400 miliona eura, koliko košta recimo druga dionica autoputa od Kolašina do Andrijevice, samo da bi imali neku šansu na nastupajućim izborima. Ovo je poraz demokratije u Crnoj Gori.

Zakupac Svetog Stefana moraće da snosi odgovornost

Tokom mandata Vlade Zdravka Krivokapića pojavili su se problemi i sa zakupcem Svetog Stefana. Zašto Vlada, u kojoj ste bili ministar, nije pokrenula procedure raskida ugovora o zakupu? Šta očekujete od arbitražnog postupka?

Premisa da se problem sa zakupcem Svetog Stefana pojavio za vrijeme mandata Vlade Zdravka Krivokapića je pogrešna, već se radi o naslijeđenom problemu. Naša Vlada je pokušala da kroz intenzivne pregovore sa zakupcem dođe do rješenja u skladu sa crnogorskim propisima, držeći do toga da se ugovor mora poštovati. Da nije bilo jedne štetne i nezakonite odluke Privrednog suda koju je potpisao sada već razriješeni i uhapšeni sudija Blažo Jovanić, uvjeren sam da bi se stekli uslovi za otvaranje hotela već u 2021. Zakupac je upravo nakon donošenja ove odluke promijenio strategiju i krenuo u agresivnu kampanju protiv Vlade, zbog čega je i pokrenuta arbitraža. Što se tiče arbitražnog postupka, država je spremno ušla u ovaj proces, i u odnosu na informacije koje sam imao od pravnih zastupnika - uvjeren sam da će arbitražni tribunal meritorno odlučiti da država ili bilo koji njen subjekt nijesu povrijedili ugovor ili prouzrokovali štetu zakupcu, bilo kojom radnjom. Izvjesno je da će u krajnjem zakupac morati da snosi odgovornost zbog kršenja ugovora po brojnim stavkama, uključujući i neotvaranje hotela.

Bonus video: