zajednička ocjena predsjednika odbora i ambasadora

Lekić i Herasimenko: Crna Gora i Ukrajina se odlučno zalažu za što skorijom obustavom ruske agresije

"Reakcije crnogorskih institucija ukazuju na visoku senzibilnost države Crne Gore na kompleksnost ukupne problematike i ujedno iskazuje otvorenu solidarnost sa ukrajinskim narodom", rekao je Lekić

4807 pregleda 9 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Poštujući osnovne principe međunarodnog prava, Crna Gora i Ukrajina se odlučno zalažu za što skorijom obustavom ruske agresije koja dovodi do stradanja civila, humanitarnih katastrofa, ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, sa mnogim međunarodnim posljedicama, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i ambasadora Ukrajine Oleha Herasimenka.

To je saopšteno iz Skupštine Crne Gore.

"Reakcije crnogorskih institucija ukazuju na visoku senzibilnost države Crne Gore na kompleksnost ukupne problematike i ujedno iskazuje otvorenu solidarnost sa ukrajinskim narodom. Dalji napori za diplomatsko, sveobuhvatno i održivo rješenje situacije u Ukrajini, jedini su politički model za sve strane koje su direktno ili indirektno obuhvaćene ovim ratom, koji, između ostalog, direktno podriva evropsku bezbjednost i njenu stabilnost", istakao je Lekić.

Herasimenko je nagalasio je da veoma cijeni činjenicu da je Skupština Crne Gore sa više od dvije trećine glasova usvojila Rezoluciju kojom osuđuje rusku vojnu invaziju na Ukrajinu, koja je kao takva najznačajnija potvrda podrške ukrajinskom narodu u borbi za evropske vrijednosti koje se ogledaju u očuvanju principa tolerancije, mira i zajedničkog prosperitera u okviru porodice najrazvijenijih evropskih zemalja.

"Sagovornici su saglasni da postoji zadovoljstvo sadržajnošću dosadašnjih bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, koje je zasnovano na međusobnom razumijevanju i redovnom političkom dijalogu. Shodno tome, sagovornici su izrazili uvjerenje da se dinamična saradnja upravo manifestuje kroz intenziviranje parlamentarne komunikacije koja direktno vodi ka jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa", zaključuje se u saopštenju Skupštine.