Građanska akcija traži produženje moratorijuma na gradnju za Budvu i Bečiće

"Moratorijum je usvojen sa samo jednim ciljem, da se izradi PUP opštine i ne može se prekidati, dok se postupak usvajanja PUP opštine ne završi"

2882 pregleda 1 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Grupa birača Građanska akcija pozvala je ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anu Novaković Đurović da ne prekida moratorijum na izgradnju u obuhvatu DUP-a Budva Centar i DUP-a Bečići, već da se potrudi da se Prostorno urbanistički plan (PUP) Opštine Budva završi.

"Odlukom o usvajanju moratorijuma određeno je da će zabrana gradnje trajati do usvajanja PUP Opštine Budva. Moratorijum je usvojen sa samo jednim ciljem, da se izradi PUP opštine i ne može se prekidati, dok se postupak usvajanja PUP opštine ne završi, naveo je predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić.

On kaže da je opština Budva jedina opština u Crnoj Gori koja nije izradila PUP.

"Predlažemo vam da sa sajta ministarstva, iz registra važećih planskih dokumenata, uklonite sve lokalne prostorne planove opštine Budva, jer su svi već više od sedam-osam godina prestali da važe. Ministarstvo ih tretira kao važeće na osnovu Stručnog upustva sekretara ministarstva Zorana Tomića br.04-1318/1 od 12.05.2014. godine, kojim se svim starješinama lokalnih uprava upućuje stručno tumačenje čl.162b Zakona o uređenju i izgradnji objekata (Sl.list CG br. 35/13), da će svi planski dokumenti, koji su bili važeći na dan stupanja na snagu pomenutog zakona tj. 23.07.2013. godine, važiti do usvajanja novih planova, odnosno neće važiti do datuma važenja plana koji je definisan odlukom o usvajanju plana. Navedeno stručno tumačenje člana 162b Zakona o uređenju i izgradnji objekata je apsolutno nezakonito i lokalne uprave su ga primjenjivale samo iz razloga što je upustvo došlo iz Ministarstva održivog razvoja i turizma", kaže Vujičić.

Stručno upustvo, kako je kazao, ne bi smjelo da važi za vas kao ministarku, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da navedeno upustvo nije važilo ni za vijeće sudija Upravnog suda, koje je donijelo presudu od 28. 05. 2020. godine, kojom je sud poništio saglasnost glavnog državnog arhitekte za izgradnju u Bečićima.

"Uz sljedeće obrazloženje: Međutim, kako se na usmenoj raspravi postavilo pitanje važnosti predmetnog plana, koji je donijet na period od pet godina, u rješenju je bilo neophodno navesti odgovarajuću odluku Skupštine opštine Budva (ako je produžena njegova važnost), posebno što ni sud, nakon odgovarajuće provjere, nije mogao sa sigurnošću utvrditi tu okolnost. Napominjemo da je DUP Bečići prestao da važi 2014. godine, a saglasnost za izgradnju objekta u Bečićima, koju je sud poništio, izdata je 2018. godine", istakao je Vujičić.

Bonus video: