"Crna Gora mora biti stabilna prilikom ulaska u EU"

Predsjednici i članovi odbora za međunarodne odnose i iseljenike i za evropske integracije održali zajednički sastanak sa delegacijom Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta njemačke savezne države Baden - Virtemberg

3210 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Učesnici sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora mora biti stabilna prilikom ulaska u Evropsku uniju (EU), poručio je predsjednik Odbora za Evropu i međunarodne poslove parlamenta njemačke savezne države Baden – Virtemberg, Vili Štehele.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednici i članovi odbora za međunarodne odnose i iseljenike i za evropske integracije održali su danas zajednički sastanak sa delegacijom Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne države Baden - Virtemberg, koju predvodi Štehele.

Štehele je poručio da je stabilna Vlada osnov za pozitivan razvoj i naglasio da država mora biti stabilna prilikom ulaska u EU.

„Izrazio je nadu da će se jedinstvo u okviru EU održati i nakon završetka rata u Ukrajini, zaključujući da će EU biti dodatna ojačana nakon pristupanja Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić rekao je da je zadovoljan kontinuiranom saradnjom sa predstavnicima savezne države Baden – Virtemberg, i ocijenio da ti susreti imaju obostranu korist.

„On je upoznao sagovornike da u Crnoj Gori postoji konsenzus po pitanju evropskih integracija, dodajući da ne želimo nezasluženo da pristupimo Evropskoj uniji, već zaista težimo dostizanju evropskih standarda, u interesu naših građana“, navodi se u saopštenju parlamenta.

Lekić je naveo da je ključno riješiti pitanja koja su uređena pregovaračkim poglavljima 23 i 24, tističući značaj uspostavljanja nepristrasnog pravosudnog sistema.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović naglasio je značaj usvajanja evropskih standarda koji bi omogućili da Crna Gora u što skorijem roku postane punopravna članica EU, imajući u vidu da je članstvo prioritet.

Kada je u pitanju podrška za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, Gvozdenović je istakao da postoji jasna želja i namjera da se taj cilj ostvari, kako od strane većine političkih aktera, tako i od strane građana.

On se osvrnuo na aktivnosti Odbora za evropske integracije kroz njegov rad na nadzoru procesa pristupanja Crne Gore u EU, usklađenosti domaćeg zakonodavsta sa pravnom tekovinom EU i procjene usklađenosti zakona koji se podnose u Skupštini Crne Gore od strane poslanika.

Kako je saopšteno, učesnici sastanka su se saglasili da Crna Gora i Njemačka njeguju partnerski i prijateljski odnos, blisko sarađuju na spoljno-političkom planu i njeguju otvoreni dijalog.

Bonus video: