Markišić: Poljoprivredna proizvodnja veliki resurs za bolji i brži razvoj Plava

Prema njegovim riječima teritorija Opštine bogata je raznim vrstama ljekovitog bilja, zato će koalicija na čijoj se listi nalazi nastojati da promoviše eksploataciju ljekovitog bilja na održiv način

1717 pregleda 1 komentar(a)
Markišić, Foto: Zjedno pobjednički za Plav
Markišić, Foto: Zjedno pobjednički za Plav

Kandidat za odbornika na listi "Zajedno pobjednički za Plav" - SD, DPS i SDP Rijad Markišić poručio je da je poljoprivredna proizvodnja veliki resurs za bolji i brži razvoj Opštine.

Stoga je to, kako kaže, jedan od značajnijih segmenata njihovog programa, kao i da je to razlog što su prepoznali neophodnost posvećivanja još veće pažnje tom privrednom sektoru, imajući u vidu da je, kako kaže, to osnovna djelatnost velikog broja stanovnika Plava.

"Želimo da se u Plavu proizvodi kvalitetna i bezbjedna hrana, koja će biti konkurenta na tržištu, stoga ćemo se zalagati za podsticanje organske proizvodnje, koja će biti pogodna za izvoz i unosan posao našim poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Markišić saopštili su iz koalicije "Zajedno pobjednički za Plav".

To će, kako kaže, učiniti kroz podršku kadrovskim kapacitetima, ali i planirane subvencije čiji će paket mjera, dodaje, značajno proširiti.

Prema njegovim riječima teritorija Opštine Plav bogata je raznim vrstama ljekovitog bilja, zato će koalicija na čijoj se listi nalazi nastojati da promoviše eksploataciju ljekovitog bilja na održiv način, uzimajući u obzir i šumske plodove i gljive, čijim se sakupljanjem bavi veliki broj građana Plava.

"Sve to činićemo kroz edukaciju na javnim događajima, kroz edukativne sadržaje koje će pripremiti stručnjaci iz te oblasti, ali i pružanjem savjetodavne pomoći na nivou sekretarijata opštine zaduženog za oblast poljoprovrede", dodao je Markišić.

Takođe, on je istakao da je težnja koalicije da poljoprivrednicima koji privređuju na teritoriji opštine Plav i na taj način doprinose njenoj ekonomskoj održivosti olakša pristup fondovima i dostupnim mehanizmima za finansiranje projekata.

"Zato namjeravamo da omogućimo stručnu pomoć prilikom pisanja projektnih predloga i prijavljivanja na javne pozive", zaključio je Markišić.

Bonus video: