Iković: Stanove prvo treba obezbijediti ugroženim pojedincima i porodicama, pa tek onda funkcionerima

Iković je naveo da kvartove treba planirati u blizini postojećih seoskih škola na Slapu, Lazinama, Ždrebaoniku, Martinićima i Zagraču

5235 pregleda 13 komentar(a)
Iković, Foto: Pokret Preokret
Iković, Foto: Pokret Preokret

Stanove prvo treba obezbijediti ugroženim pojedincima i porodicama, pa tek onda funkcionerima, ocijenio je nosilac liste Preokreta u Danilovgradu Vuk Iković.

On je kazao da je pravo na stan jedno od osnovnih ljudskih prava i da je to je pravo na život, sigurnost, porodicu i privatnost.

“Potrebna nam je stambena politika čijom će primjenom građani Spuža i Danilovgrada moći da iznajme ili kupe stanove po povoljnim uslovima koji će biti jednako pristupačni svima, a najviše ugroženim pojedincima i porodicama”, rekao je Iković.

Iković je istakao da zato Danilovgrad treba da pokrene i formira stambeni fond i preduzeće za stanogradnju.

To, prema njegovim riječima, znači da će Opština graditi male kvartove od 50 do 100 stanova koji će zadovoljiti sve potrebe građana.

“Pretežno će to biti jednospratne i dvospratne kuće u grupama. U samom kvartu biće kancelarija mjesne zajednice, prostori za rad od kuće, sportsko i dječje igralište, teretana i drugi sadržaji”, naveo je Iković.

Iković je naveo da kvartove treba planirati u blizini postojećih seoskih škola na Slapu, Lazinama, Ždrebaoniku, Martinićima i Zagraču.

“Na ovaj način umjesto izgradnje 100 kuća na 100 hektara zemljišta, one će novom modelom urbanizacije zauzeti najviše dva hektara. Tako se čuva plodno zemljište, životna sredina, mnogo je manja potrošnja vodovodne, putne i elektro mreže”, objasnio je Iković.

On je kazao da će stanovi biti građeni od termoizolacionog materijala što će smanjiti potrošnju drveta za ogrijev, a računi za struju će biti i do dva puta manji.

Iković je ocijenio da će taj model urbanizacije smanjiti saobraćajne gužve u centru grada i u Spužu, jer će djeca iz seoskih kvartova ići u lokalne seoske škole.

Kako je kazao, roditelji će biti rasterećeni od ličnog prevoza djece do Spuža i Danilovgrada, tim više jer će postojati i đačke autobuske linije.

“Pojedine stmbene jedinice će imati radionice u zavisnosti od porodičnih potreba tj. poslova kojim se bave. U radionicama možemo imati male sirare, uslužno cijeđenje soka, vinarije, zanatlije za popravku bicikala, alata, korpare, voskare, šnajdere, drvodjelje”, naveo je Iković.

Iković je rekao da u sklopu kvarta može biti i prostor za izlaganje i degustaciju domaće zdrave hrane što će biti dio svojevrsne turističke ponude.

“Na ovaj način se podstiče finansijska nezavisnot ljudi koji su iznajmili stan, a koji ga onda mogu otkupiti od opštine. Taj novac bi onda išao u stambeni fond za izgradnju novog stana”, kazao je Iković.

On je dodao da je jedna od opcija da građanin ustupi opštini svoje poljoprivredno zemljište za stan.

“Ako građanin nema zemljišta onda dobija stan na korišćenje i tako plaća opštini simboličnu mjesečnu nadoknadu u iznosu od 50 do 100 EUR”, rekao je Iković.

Iković je istakao da ta ideja ne može da se realizuje preko noći i da je potreban višegodišnji rad i trud, kao i dugorčna strategija koju će blagovremno prezentovati.

Kako je kazao, tako stvaraju sistem koji će trajati decenijama.

“Javna stanogradnja nije utopija niti lijepa priča, to je potreba da bi imali zdravo društvo, da bi preokrenuli aktuelnu stambenu politiku po kojoj prednost ima funkcioner, a ne ugorožena porodica i pojedinac”, rekao je Iković.

On je naveo da je stambeni fond i preduzeće za javnu stanogradnju priroritet i čvrsta odluka od koje Preokret ne odustaje jer je stambena nezavisnost građanina, a prije svega mladih, uslov za održiv i otporan grad.

“Bez obzira koju ulogu imali u novoj vlasti ovo će biti jedan od prioriteta nove uprave u suprotnom nećemo biti dio nje”, dodao je Iković.

Bonus video: