Đurašković: U potpunosti ostvaren cilj depolitizacije i profesionalizacije gradske uprave

"Parkinzi, saniranje ulica i trotara, uređenje zelenih i javnih površina, ulaz u grad koji je uređen na reprezantativan način, kao i sanirani gradski parkovi sa novim sadržajima za djecu i mlade samo su neki od rezultata ove gradske uprave na poboljšanju i održavanju javne infrastrukture na Cetinju", navodi se u saopštenju

3928 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Nova gradska uprava Prijestonice Cetinje navršila je 222 dana rada i tim povodom je organizovana press konferencija na kojoj se novinarima obratio gradonačelnik Nikola Đurašković.

Đurašković je istakao da mogu konstatovati da je glavni cilj koji je nova gradska uprava postavila na početku svog rada, depolitizacija i profesionalizacija sistema lokalne samouprave, "u potpunosti ostvaren".

Naveo je i da je posebna pažnja u proteklom periodu poklonjena komunikaciji sa građanima.

"Osim problema i inicijativa koje svakodnevno dobijamo od naših sugrađana, putem kanala komunikacije koje koristi Prijestonica Cetinje, dobili smo ogromnu podršku građana za rad i rezultate ostvarene u proteklom periodu", kazao je Đurašković.

U saopštenju Službe gradonačelnika se navodi da je u prethodnom periodu posebna pažnja posvećena infrastrukturnim problemima, prije svega rješavanju višegodišnjeg problema Mojkovačke ulice, koja je u toku ljeta predata građanima na upotrebu u punom svom kapacitetu.

foto: Prijestonica Cetinje

"Parkinzi, saniranje ulica i trotara, uređenje zelenih i javnih površina, ulaz u grad koji je uređen na reprezantativan način, kao i sanirani gradski parkovi sa novim sadržajima za djecu i mlade samo su neki od rezultata ove gradske uprave na poboljšanju i održavanju javne infrastrukture na Cetinju", dodaju oni.

Kako kažu, nova gradska uprava je glavni fokus stavila na djecu i omladinu i podizanje standarda života mladih ljudi na Cetinju, te da su kroz različite programe obezbijeđeni kulturni, edukativni, zabavni i sportski sadržaji, a da je u gotovo svakom gradskom naselju izgrađeno igralište ili sportski teren.

foto: Prijestonica Cetinje

Đurašković je posebno istakao obnavljanje EMontenegro Beer Festa", koji je ove godine tokom tri dana trajanja okupio preko 30.000 ljubitelja muzike na Cetinju i iskazao očekivanje da će međunarodni sajam pršuta „MESAP“, koji je organizovan po prvi put ove godine, postati tradicionalan. Naveo je i da će zahvaljujući našim djevojčicama, koje su osvojile prvo mjesto na festivalu „Crna Gora u ritmu Evrope“, naredne godine taj festival biti organizovan upravo na Cetinju.

Na press konferenciji je, kako se navodi u saopštenju, bilo riječi o izgradnji sportske infrastrukture, stanju u Fudbalskom klubu Lovćen, podršci koju Prijestonica Cetinje pruža Osnovnoj školi "Lovćenski partizanski odred" kako bi ova škola konačno dobila fiskulturnu salu, ali i o potencijalnim ulaganjima u poslovnu zonu OBOD, gdje se, shodno odluci Skupštine Prijestonice Cetinje, očekuje minimalno ulaganje u iznosu od 500.000 eura i otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta.

Đuršković je najavio i rebalans budžeta Prijestonice Cetinje, koji je do sada, kako kažu, realizovan 80,27 odsto.

foto: Prijestonica Cetinje

"Značajan uspjeh nove gradske vlasti je realizacija kapitalnog budžeta predviđenog Zakonom o Prijestonici, koja je u ovom trenutku na 91,45%. Kako stvari i dinamike rada teku do kraja ove godine, ili će nam nedostajati sredstava ili ćemo dio morati finansirati kroz Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu", kazao je on.

Dodao je i da je Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu planiran na rekordnih 8.440.000 eura, te da dominantno tretira probleme vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda.

Bonus video: