Dogovorili intenziviranje diplomatskih susreta sa predstavnicima Argentine

Konstatovano da je stabilnost regiona u interesu Evropske unije i zapadnobalkanskih zemalja

3451 pregleda 0 komentar(a)
Lekić i Marsiko, Foto: Skupština Crne Gore
Lekić i Marsiko, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić održao je danas sastanak sa ambasadorom Argentine u Crnoj Gori Osvaldom Marsikom, tokom kojeg je, između ostalog, konstatovano da je stabilnost regiona u interesu Evropske unije i zapadnobalkanskih zemalja.

Iz Skupštine je saopšteno da je tokom sastanka bilo riječi o bilateralnoj saradnji dvije zemlje, kao i o multilateralnim izazovima, te da je iskazan visok stepen saglasnosti o mnogim pitanjima. Pored dobrih političkih odnosa Crne Gore i Argentine, dodaje se, sa zadovoljstvom je konstatovano postojanje crnogorske dijaspore čije prisustvo u Argentini datira u daljoj i bližoj prošlosti.

Dio razgovora bio je posvećen i aktuelnim međunarodnim odnosima, posebno u dijelu rata u Ukrajini, "sa svim posljedicama na aktere tog konflikta", kao i na ukupni međunarodni sistem", navode iz parlamenta.

Lekić je istakao da se svakim danom uočava potreba za diplomatskim inicijativama povodom ratnog konflikta u Ukrajini, koji bi vodio pravednom rješenju i zaustavljanju patnji ukrajinskog naroda izazvanim ruskom vojnom invazijom.

Ambasador Marsiko je naglasio, kako je saopšteno, da je crnogorska dijaspora u Argentini dobro i kvalitetno integrisana, navodeći primjere uspješnih javnih ličnosti, prisutnih i na političkom planu, koji su porijeklom iz Crne Gore. Takođe je izrazio interesovanje za aktuelne političke procese na unutrašnjem planu Crne Gore.

"Sagovornici su se osvrnuli i na procese u regionu Zapadnog Balkana, zajednički konstatujući da je stabilnost regiona u interesu kako Evropske unije, tako i zapadnobalkanskih zemalja. Dogovoren je nastavak i intenziviranje diplomatskih susreta predstavnika crnogorske i argentinske države u interesu dvije zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: