Abazović: Izvještaj EK bolji nego prošlogodišnji, ključne neispunjene stvari su u nadležnosti parlamenta

Kad je riječ o interpretacijama o tenzijama koje su nastale nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je rekao da su nastale tenzije političkog karaktera

28030 pregleda 45 komentar(a)
Ministarka evropskih poslova Jovana Marović i Abazović na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ministarka evropskih poslova Jovana Marović i Abazović na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je novi Izvještaj Evropske komisije (EK) za Crnu Goru bolji nego prošlogodišnji i da su ključne tri stvari koje nijesu ispunjene u nadležnosti državnog parlamenta.

"Izvještaj je bolji, istina malo bolji u odnosu na prethodni i tri ključne stvari koje se nijesu realizovale su odgovornost državnog parlamenta", rekao je Abazović na sjednici Vlade.

Kad je riječ o interpretacijama o tenzijama koje su nastale nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), on je rekao da su nastale tenzije političkog karaktera.

"Tenzija socijalnog karaktera nije bilo. U tom kontekstu treba pozdraviti što je rekao komesar (Oliver) Varhelji da je to pitanje stavljeno ad adkta i da se treba okrenuti reformama", smatra Abazović.

On je pohvalio rezultate u borbi protiv korupcije i organozovanog kriminala.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić rekao je da su politički kriterijumi najvažniji za pristupanje EU.

"Tako da je to što je Temeljni ugovor izazvao političke tenzije upravo problem i to za dogovor u parlamentu", poručio je.

Ugovor je, kako je dodao, trebalo da doprinese političkom dogovoru i stvori dvotrećinsku ili tropetinsku većinu u parlamentu, što se nije desilo.

Ministar pravde Marko Kovač podsjetio je da su pregovori sa EU počeli 2012, a da su poglavlja 23 i 24 otvorena 2013.

"Pokušaj da se sva krivica svali na ovu Vladu koja traje četiri mjeseca smatram krajnje neutemeljenim. Mi smo imali stagnaciju suštinski deset godina i imali smo u proteklom periodu evidentne napore u pravcu određenih poboljšanja u pravcu pospješivanja državnih organa na ovim aktivnostima. Mislim da ovaj izvještaj i pored toga što je mogao biti bolji i pored toga što su prevashodno politički elementi uticali da on ne bude onakav kaakav bi trebalo da bude, treba da predstavlja jednu polaznu osnovu, i čekajući naredni izvještaj, da dobijemo privremena mjerila", rekao je Kovač.

Abazović je rekao da se uoči objavljivanja izvještaja stvarala atmosfera da su sva vrata zatvorena i da kad izvještaj dođe biće neka apokalipsa.

"Nije tačno...Ostalo je dosta toga, tri politička kriterijuma nijesmo riješili, ona su vezana za parlament. Oni ljudi koji su izazvali destabilizaciju Vlade su zatvorili tu mogućnost da se to riješi, a to bi se riješilo u 150 dana. Dobro je sad da brojni naši međunarodni partneri potpuno razmiju da je pred nama Ustavni sud, nije Temeljni ugovor", rekao je Abazović.

On je dodao da je izvještaj za period ljeto 2021 - ljeto 2022. tako da ovoj Vladi nije pripalo puno toga, "gro stvari koje su evidentirane su iz prethodne Vlade, posebno spoljna politika kako je rekao i ministar Krivokapić". U oblasti spoljne politike su postignuti dobri rezultatai.

"Sada svi treba da damo gas i nađemo politički konsenzus oko tri pitanja, a veliki iskorak bi bio samo Ustavni sud", kazao je Abazović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović apelovao je na parlament da se dogovore i izaberu najbolje.

"Ne možemo dozvoliti da nemamo dogovor što se tiče Ustavnog suda i pravosuđa. Ne možemo dozvoliti više blokadu u pravosuđi, bez toga nema napretka", rekao je Ibrahimović.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da je iznenađen izvještajem, jer kakve su bile najave očekivao je da će biti gori.

"Kakve su bile najave, mislio sam da će nam zabraniti da uđemo u EU. Pozitivno je što imamo ovako korektan izvještaj. Je li mogao biti bolji, jeste", rekao je.

Poručio je da treba "malo ljepše da pričamo o sebi samima" navodeći da su bili razni spinovi o lošoj sezoni, katastrofalnoj situaciji u ekonomiji...

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da je oko Temeljnog ugovora sam komesar Varhelji rekao šta misli i da ne zna kuda vodi tumačenje onoga što je on rekao.

"Ipak, komesar bolje zna i tumači izvještaj od nas ovdje. Osvrnuo bih se na dio o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala gdje smo postigli ograničeni napredak, ali jeste napredak u odnosu na prethodn periode kada tog napretka nije bilo. I sada oni koji su bili u situaciji da budu vlast tih godina, kritikuju onu vladu koja je postigla ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i ako Vlada bude trajala duže taj ograničeni napredak biće sigurno napredak", poručio je Miljanić.

Ranko Krivkapić rekao je da u zaključcima izvještaja piše da je zaključivanje Temeljnog ugovora sa SPC imali politički uticaj i da je podiglo dalje tenzije.

Abazović je ponovio da su tenzije podigli oni koji su srušili Vladu, jer da nije bilo tih tenzija ne bi bilo nikakvih tenzija i lakše bi došli do konsenzusa kojeg svi danas prizivaju.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da su rezultati u sektoru za koji je odgovaran, pohvaljeni i da su svi to prepoznali osim onih koji žele da preuzmu taj sektor ili žele da taj sektor bude nefunkcionalan.

Naveo je da je taj sektor najviše napadan u prethodne dvije godine.

"Građani koji žele da vide oni ih vide, imamo mjerljive rezultate u toj oblasti", kazao je Adžić.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović rekla je da izvještaj nije toliko loš, posebno u oblasti slobode izražavanja.

"Vjerujemo da će Crna Gora kada je u pitanju okvir za rad medija, nastaviti da dobija još bolje rezultate od EU nakon što budu usvojeni novi medijski zakoni i medijska strategija na kojoj aktivno radimo deset mjeseci", kazala je Vlaović.

Bonus video: