Milačić uputio Abazoviću inicijativu za pokretanje procedure razrješenja Krivokapića i Konjevića

"Činjenica da se Ustav opredijelio za eksplicitno normiranje ograničenja Vlade kojoj je prestao mandat, to je podjednako i eksplicitno jasno da sva druga Ustavna ovlašćenja Vlade Crne Gore, uključujući i organizaciona, kadrovska i funkcionalna ovlašćenja Vlade ostaju na snazi i prilikom prestanka mandata Vlade, sve do izbora nove Vlade", saopštio je Milačić

12770 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić uputio je danas odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću inicijativu kojom traži da u Skupštini Crne Gore pokrene proceduru za razrešenje ministra odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

"S obzirom na činjenicu da ste u govoru prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi, u Skupštini Crne Gore, naveli da je aktuelni ministar odbrane Raško Konjević izvođač radova "nekih struktura", te da ste duže vremena navodili da ministri Krivokapić i Konjević "nisu dio tima", kao i da ste više puta naknadno iznijeli slične kvalifikacije o ovim ministrima, a sa čime se slaže generalna javnost, predlažemo da Skupštini dostavite zahtjev za njihovo razrješenje u skladu sa ovlašćenjima premijera iz člana 105 stav 3 Ustava Crne Gore", navodi se u inicijativi.

Milačić dodaje da je činjenica da najmanje dva resora u Vašoj Vladi pokrivaju ministri "koji imaju veze sa "nekim strukturama", kako ste više puta to navodili", te kako je to opštepoznato, i to jedan koji pokriva najosetljiviji sektor bezbjednosti - resor odbrane, ministar koji duži vojno-obavještajnu opremu, kao i specijalne snage sa najvećim borbenim sposobnostima u odnosu na sve druge grane bezbjednosti, "što relativizuje cjelokupan bezbjedonosni sistem Crne Gore i sigurnost građana".

"Drugi, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, jedini državni funkcioner koji uz predsjednika države, premijera i predsjednika Skupštine ima pravo da predstavlja Crnu Goru u inostranstvu, te da rukovodi mrežom informisanja i službeno informiše inostrane predstavnike o stanju u Crnoj Gori, a time i direktno utiče na afirmaciju ugleda "nekih struktura", dok isto tako utiče na urušavanje nekih drugih struktura koje pokušavaju da stvore društvo slobodno od ucjena, kriminala i korupcije. Isti taj ministar javno relativizuje opasnost od organizovanog kriminala i stvara podjele na najprizemnije, te diplomatski, kulturno i moralno krajnje neprihvatljive načine", piše u inicijativi.

Milačić predlaže da zajedno sa preostalim članovima Vlade, već na prvoj sjednici Abazović dostavi Skupštini navedeni predlog, kako bi Skupština mogla da djeluje i kako bi bezbjedonosni sistem i institucije države mogle da obavljaju svoj posao.

Podsjetio je da prema Ustavu Crne Gore, Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje u Skupštini ima samo jedno ograničenje u svom djelovanju, a to je da ne može raspustiti Skupštinu u skladu sa članom 110 stav 2 Ustava.

"Činjenica da se Ustav opredijelio za eksplicitno normiranje ograničenja Vlade kojoj je prestao mandat, to je podjednako i eksplicitno jasno da sva druga Ustavna ovlašćenja Vlade Crne Gore, uključujući i organizaciona, kadrovska i funkcionalna ovlašćenja Vlade ostaju na snazi i prilikom prestanka mandata Vlade, sve do izbora nove Vlade", saopštio je Milačić.

U skladu sa tim, iz te partije su ukazali "na brojne kadrovske poslove koje tekuća Vlada nesmetano obavlja u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, uključujući smjenu i imenovanje novog rukovodioca ANB-a, te drugih organa i ministarstava".

"Pored toga i prethodna, 42. Vlada kojoj je bio prestao mandat uvela je prinudu upravu u SO Budva, tako da u ustavnoj i zakonodavnoj praksi rada Vlade kojoj je prestao mandat ne postoji bilo kakva prepreka za obavljanje dužnosti i ovlašćenja propisanih Ustavom i zakonima Crne Gore kada su u pitanju imenovanja, razrešenja i ostala organizaciona i kadrovska pitanja u nadležnosti Vlade Crne Gore, po pitanju bilo kog organa i institucije, pa od primjene tih kadrovskih ovlašćenja nije izuzeta ni sama Vlada", navodi se.

Milačić poručukje da ovlašćenja Vlade kojoj je prestao mandat "ne podliježu bilo kojoj vrsti drugačijeg ustavnog režima od onog koji je propisan za funkcije i nadležnosti Vlade", izuzev samo jednog iz člana 110 stav 2 Ustava Crne Gore.

"Te predlažemo da postupite u skladu sa već citiranim, jasnim i više puta u parlamentarnoj praksi Crne Gore primijenjenim članom 105 stav 3 Ustava Crne Gore i predložite Skupštini razrešenja ova dva ministra", navodi se u incijativi koju je Milačić uputio Abazoviću.

Bonus video: